Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 2
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 346)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem jsem uzavřela téměř veškerou zhlédnutou tvorbu Bryana Singera. Tom Cruise v nacistické uniformě a s páskou přes oko, je pro oko divákovo, velmi netradičním úkazem. Když jsem se kdysi prvně dozvěděla, že Cruise má v tomto filmu hrát, byla jsem zcela v šoku a říkala si, že se tento "megahvězdný" hollywoodský komerční hezoun do takové role vůbec nehodí. Poté jsem si přečetla článek, který zmiňoval možná nepříliš známý fakt, že roli Clause von Stauffenberga měl původně napsanou přímo na tělo Thomas Kretschmann. Dva dny před uzavřením smlouvy se objevil Cruise s tím, že by roli chtěl hrát on. Sám Thomas se vyjádřil: "Cruise je ztělesněním moderního amerického akčního filmu, ale když jsem si jej představil v uniformě, a s páskou přes oko, přišlo mi to spíše směšné." Sice mohl Thomas konečně dostat pořádnou hlavní roli nacistického důstojníka, které mu dokonale sedí, ale co už. Nemá smysl se rozčilovat, že:) Anyway, Tomík svou roli zvládl velmi dobře. Tempo filmu je tak dynamické, a děj propracovaný a velmi efektní, že ty dvě hodiny stopáže utekly tak rychle, až jsem byla překvapena. Kromě Cruisovy hlavní role, kde by mě měly nejvíce asi zajímat jeho činy a postupy, jsem se však především také velmi těšila na svého oblíbeného filmového nacistu, Thomase Kretschmanna. Sice zde neměl příliš velký prostor, ale mé první setkání s ním, když vylézá z bazénu, bylo velmi příjemné:) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Wagnerova skladba Die Walküre je, jak se zdá, velmi inspirativní. Dala vzniknout nejenom názvu jedné nevydařené operace ale i tomuto vynikajícímu snímku snažícímu se o věrnou rekonstrukci atentátu na Adolfa Hitlera. Bryan Singer věnuje veškerou pozornost i těm nejmenším detailům a daří se mu skvěle vykreslit dobovou atmosféru ve válkou zmítaném Německu. Obklopil se celou plejádou vynikajících a převážně britských herců, v jejichž postavách je někdy složité se orientovat ale výsledek je i přes prvotní rozpaky vynikající neboť takovéto válečné drama tu již dlouhou dobu nebylo. Nebýt modré pastelky bylo by to čistých 9 takhle je to prozatím velmi silných 8,5/10. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Lépe to (asi) natočit nešlo. Tahle myšlenka mi vyvstanula hned se závěrečnými titulky. Singer udělal z teoretické slabiny (divák ví, jak to dopadne) hlavní přednost a vše podřídil dokonale vysoustruženému stylu. Stěžovat si na jistý chlad u filmu, který se odehrává v prostředí dokonale střižených uniforem a precizní vojenské hierarchie, je stejné, jako kdybyste vyčítali romantickým filmům, že vás dojímají. Cruise se ve společnosti (převážně britské) herecké elity vybičoval k maximu, přičemž mu Singer dostatečně krotí ego, aby i jeho postava sloužila příběhu, nikoliv naopak. Za tu natempovanou čtvrthodinu, která následuje těsně po výbuchu, jsem v pokušení dát plnou. Tu si ale přeci jenom schovám pro případ, že na DVD vyjde verze alespoň o 20-30 minut delší, která doladí i ty drobné chybky (žádám trochu silnější motivaci u některých postav). 4 a ½ s vědomím, že se jedná o jeden z nejsilnější kino-zážitků tohoto roku. Edit: Po druhé projekci posílám všechny výtky k čertu a posílám snímku za odměnu plnou palbu, zaslouží si ji. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Valkýra je film, který vznikl díky přání, penězům a odhodlání Toma Cruise, který si zahrál hlavní roli. Přiznám se, že jsem projektu nevěřil ani poté, co jsem viděl ukázky a obával jsem se obvyklého znetvoření historických událostí hollywoodštinou. K mému překvapení je Valkýra střízlivě, možná až příliš střízlivě, pojatý snímek, který sice (ostatně nezbytně) složité motivace a události zjednodušuje, nicméně drží se věrně historických událostí. Tom Cruise pojal svého hrdinu trošku zidealizovaně, 2-3 dialogy šustí papírem a ve 2-3 scénách je znát kapka patetismu navíc, ale mnou očekávaných srdceryvných scén loučení s rodinou a odsouzených navzájem jsem byl ušetřen. Pátá hvězdička filmu unikla proto, že události kolem puče jsou pro fanoušky historie detailně známé a film v tomhle ohledu nemá čím překvapit. Z hereckých výkonů stojí za zmínku Kenneth Branagh v roli generála Tresckowa. Singerova režie je profesionální a divák si dosytosti užije napětí při manipulaci s roznětkami nebo s aktovkami naplněnými výbušninou. Jen pro dodatek, Hitlerova smrt mohla skutečně zkrátit válku o několik měsíců, ale vyhlídky samotných pučistů byly mizivé, neměli jednoduše dostatečnou podporu a poté, co by vešly okolnosti zavraždění Hitlera ve známost, byli by bezpochyby odstraněni. Spiklenci ostatně nikdy netvořili nějakou kompaktní skupinu, byli tam umírnění nacionalisté i liberálové a jen obtížně hledali společnou řeč. Jejich představy i vzhledem ke spojencům byly naivní, očekávali, že se dohodnou na příměří a čestném míru, který podle jejich představ zahrnoval i řadu územních zisků z probíhající války. Jenže po úspěšně provedené invazi do Normandie a rozdrcení německé armády v Bělorusku už spojenci nic jiného než bezpodmínečnou kapitulaci nebrali. Celkový dojem: 80 %. Filmu jsem mimochodem nevěřil nejen já, ale i velká americká studia, která očekávala, že umělecká rekonstrukce událostí, které se bezprostředně nedotýkají amerického angažmá za 2. světové války, u publika propadne. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Film chladný jako hlaveň nacistické pistole (takové té hnusně hranaté, němečtí inženýři si vždycky vystačili jen s pravítkem), ale stejně tak spolehlivý a pečlivě seřízený. Singer chytře spoléhá na herecké výkony, autentické kulisy a bezchybnou rekonstrukci nejslavnějšího atentátu na Hitlera. Vůbec nevadí, že víte jak to dopadne, zvyknete si i na perfektní angličtinu německých oficírů, protože jejich charisma coby herců je zkrátka větší než role, která je jim svěřena. Potíž je v tom, že Singer svůj ansámbl těží jen povrchově. Jsou to pro něj velmi výkonné figurky, která však nehodlá koukat pod čepice. Vzhledem k přehršli událostí v tehdejším Německu má sice film spíš problém s pochytáním všech souvislostí (raději si do kina vezměte nějakou související četbu, jinak vám všechny ty šarže začnou z hlavy vyskakovat nejbližším volným otvorem), ale dýku do zad mu vráží především emocionální plochost charakterů. Kdyby Cruise neměl pásku přes oko a další tucet tělesných deformací, byl by to pro vás člověk bez duše. Jednoduché rozřazení do dvou týmů (dobří Němci, špatní Němci) filmu notně ubližuje, a to i v závěru, který se důsledně, ale zcela marně, snaží být "nad věcí". Na thriller je to příliš dokumentární, na biografii příliš ploché. Na něco mezi jsem byl pravděpodobně příliš dobře naladěn, takže těsné čtyři. Ale mluví ze mě fanoušek pancéřových pěstí a nebudu zapírat, že jsem těm "hodným" fandil bez ohledu na výsledek. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Na nádvoří kasáren je v detailech několikrát zřetelně možné spatřit novodobu zámkovou dlažbu a poklopy kanalizačních šachet s betonovou výplní. (ČSFD)
  • Severoamerické tržby dosáhly 83,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 201,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

Reklama

Reklama