Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 2

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Recenze (843)

gogo76 

všechny recenze uživatele

V momente keď som sa dozvedel, že za tým stojí aj J. Cameron som to chcel vidieť. Rodriduez je talentovaný, preto som nepochyboval o režisérskych kvalitách. Zaujímal ma skôr príbeh a svet v ktorom sa postavy budú pohybovať. Po hereckej stránke ma veľmi potešili Waltz, M. Ali a hlavne J. Coneelly, pri ktorej som si uvedomil ako dlho som ju nikde nevidel. Alite budete fandiť, je to roztomilá postava, napriek tomu som mal pocit, že sa občas príliš ponáhľame, chcelo to viac spoznať svet i postavy okolo neho. Je toho príliš veľa na obdivovanie, kľudne by som prijal nejakú rozšírenú verziu, v pohode i 30 minút navyše. Otvorený koniec naznačuje , že príbeh zďaleka nekončí a dúfam, že tržby a prípadný úspech nám čoskoro prinesú pokračovanie. 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Blbý, že před Alitou vznikly filmy jako Ocelová pěst, Speed Racer a Elysium. Dobrý, že když se tyhle pecky spojí dohromady, a okoření je Rodriguez svojí bombastickou akcí, vznikne zábavný akční příběh pro celou rodinu. A teď honem na kompletní mangu v domácí knihovně, která je prý mnohem víc drama a gore. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ide o ocakavania. Prvykrat sa totiz podla Cameronovho scenaru neurodila superpecka, iba velmi slusny blockbuster. Na druhej strane ide o najlepsi Rodriguezov film. Pekne to vyzera, hlavna hrdinka je na zozratie a aj to dobre slape. Takze ziadny pruser ako sa na zaklade rezisera dalo ocavat. Ale ani ziadna udalost, na ktoru sme sa takmer dve dekady tesili. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina druhé dekády 21. století je doba komiksům zaslíbená. Alita nám sice nabízí něco trošku jiného, ale díky přehšeli digitálních efektů vlastně spadá do stejné kategorie jako prakticky téměř všechno co se za vysoké rozpočty dneska točí. Robert Rodriguez měl zase jednou den a zcela určitě obstál více než slušně. Casting se hodně povedl. Waltz společně s Alim a Connelly jsou skvělé neotřelé volby. S mladšími herci už je to trošku složitější. Postava Huga mě moc nesedla. Kdyby jednou vzniknul druhej díl vůbec bych se nezlobil. 70% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Alita je silně sexualizovaný kyborg, stylizováný na pomezí nevinného dítěte, lolitky, dospělé ženy, vražedného stroje a nespoutatelné kočky domácí. A to je vedle několika adrenalinových akčních scén asi tak to jediné, co je na snímku zajímavé. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Průměrná adaptace slavné mangy s naprosto otřesným 3D se až příliš táhne. Akční scény mají spád a švih, vata mezi tím ubíjí a zpomaluje tempo až k nevydržení. Zkrácení by snímku rozhodně pomohlo. Weta Digital odvedla standardní práci, převod do 3D většinu její špičkové práce pohřbil. Lituji, že jsem nepočkal tři dny a nešel na 2D. Celkově však příběh nepřináší v dystopickém světě nic nového, bohužel ani herci nijak neomráčí. Waltz je profesionál, jenže tady vypadá jako jednooký mezi slepými. Pokud by měl film silný příběh a, jak slibovaly reklamní titulky, omračující efekty, snad by to nevadilo. Přeci jen od napínavého sci-fi čekáme hlavně podívanou, nikoliv shakespearovské herce. Není zde ani jedno. Snadno zapomenutelný snímek s otevřenými vraty, který se ale možná ani pokračování nedočká. Cílení na mládež asi nebylo nejšťastnější (i když vidět člověka přeseknutého na půl pro děti až tak není, na druhou stranu na střeva ven nedošlo). Popcornové bez přidané hodnoty. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná sci-fi podívaná se sympatickou digitální Alitou, ale i tradičně skvělým Christophem Waltzem. Bojové scény jsou koukatelné, mají šťávu. Pouze samotný závěr byl pro mě lehkým zklamáním (čekal jsem něco víc). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hlavná hrdinka je triumfom kinematografie 21. storočia, pretože je vo väčšine záberov stopercentne digitálna a napriek tomu pôsobí v úplnej väčšine scén živo, ľudsky a emocionálne. Ďalším významným plusom filmu je vskutku vydarený world-building, kedy na rozdiel od väčšiny podobných snímok vzbudzuje Bojový anjel dojem, že sa pozeráme na futuristickú spoločnosť, ktorá nejakým spôsobom funguje a bolo by zaujímavé dozvedieť sa viac o každodennom živote jej obyvateľov. A Rodriguezova réžia je najlepšia za mnoho posledných rokov. Zjavne mu svedčí, keď ho nejaká autorita trochu "drží pod krkom" a nedovolí mu pri takomto megaprojekte vyskakovať si a blbnúť toľko, ako má vo zvyku pri svojich lacnejších filmíkoch. Obzvlášť príjemné sú akčné scény, ktoré sú krásne prehľadné, nepsychedelické a dávajú si načas. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

James Cameron a jeho vysnívaná Alita konečne objavila svetlo sveta, alebo teda tmu kinosál. Škoda, že sa železný JIm ponoril do sveta Pandory natoľko, že nemal čas zrežírovať aj toto, pretože po skončení filmu som mal pocit, že mi tam niečo chýbalo. Ten svet a aj hlavná postava Alita je natoľko zaujímavá, že by to chcelo minimálne ďalšiu pol hodinku nech sa všetko dovysvetluje, ale chápem, že v dnešnej sequelovej dobe sa bude pokračovať v dvojke (dúfam, že na ňu dôjde). Strašne mi tu chýbal prolog ako v Terminatorovi 2, síce sú tu zaujímavé flashbacky, ale chcel by som viac. Čo sa týka samotnej hrdinky na to, že je zaujímavá (chceme poznať minulosť a baví nás jej zvedavosť), je aj kompletne CGI a výborne pasuje medzi živých hercov. Obzvlášť Christoph Waltz tu nadmieru sedí. Príbeh síce nie je ohromujúci, ale dokáže zaujať tak, aby nenudil, navyše je tu kopec nových vymakaných super technológii a robotov, ktoré robia film skutočne premakaný a jeho vizuálna stránka je taktiež nádherná pastva pre oči a to iste sa dá povedať aj o akčnej stránke, ktorá ponúkne par napínavých a nečakaných súbojov. Je to v podstate taká kombinácia Terminatora a Avatara. Vymakaný vizuál plus roboti. Trošku mínus mi tu príde hudba, samotná hudba v akcii je fajn, ale výraznejšie motívy tu chýbajú. V tejto podobe sa rozhodne jedna o dobrý film, Rodriguez to natočil dobre, kto vie ako by to dopadlo keby že to natočí Cameron. Obľúbený soundtrack: In The Clouds, Raising The Sword. 85% - 4* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

On i ten železný Jim Cameron nebude ve finále úplně bez chyby! Vizionářský a talentovaný režisér James Cameron už filmovému světu nadělil mnoho pecek- Terminátora, Terminátora 2: Den zúčtování, Pravdivé lži a především Titanic a Avatara. A právě Avatar do jisté míry může za to, že dnešní verdikt není úplně pozitivní. Cameron se totiž rozhodl, že stráví několik let na Avatarovi 2,3, 4 a 5. A kvůli těmto 5 filmům, které by ve finále měli vytvořit nejepičtější filmovou pentalogii všech dob se Cameron vykašlal na téměř dvě dekády chystanou Alitu, kterou ve finále svěřil do péče.... tátatadá- Robertu Rodriguezovi! Šílený mexický rodák, který v posledních letech divákům nadělil takové ,,pecky´´ jako Spy Kids 4 (čichání diváka k hovnu je filmařský nápad století!), Macehte zabijí (Mel Gibson to furt táhl nahoru) nebo Sin City 2 (není úchylný, že si 5 let po projekci pamatuju jenom Evu Green?) dostal od Camerona klíče k blockbusterů za 200 milionů dolarů, který měl zadaptovat populární mangu Alita: Battle Angel. Manga Alita: Batte Angel je parádní věc a doporučují ji i těm, kteří mangu úplně nemusí (k těm patřím i já). A právě Cameron nám ve finále mohl zpracovat tu mangu jak nejlíp šlo- vrátit se ke kořenům Terminátora 2 a nabídnout perfektní akční sci-fi, která zároveň bude mít geniální přesah. Ve finále ale bylo ale jasné, že jeden z nejlepších filmů všech dob prostě nedorazí, protože Rodriguez prostě a jednoduše na to už nemá a nikdy reálně možná neměl. Teď už jen byla otázka jak moc velká ztráta potenciálu se z Ality vyklube.... A ve finále to asi dopadlo tak jak se dalo čekat! Cameron si producentsky pohlídal co se dá, pořád ale trávil čas především na placech Avatarů a tak měl Rodriguez v podstatě pořád napůl volné ruce. Ve výsledku je možná tak Alita: Bojový anděl řemeslně nejzajímavější Rodriguezův film... k dokonalosti má ale furt daleko! Alita: Bojový anděl je spíše drsnější pohádka než nějaká depresivní vize budoucnosti jako v Blade Runnerovi 2049 nebo A. I. Umělá inteligence. Scénář napsali společně Cameron a Rodriguez a je zcela jasné, které pasáže pochází spíše z Cameronovy hlavy a které určitě z Rodriguezovy hlavy. Hlavní hrdinka je celá digitální a moc zajímavá není, i když by tvůrci hrozně chtěli aby byla, aby reprezentovala girl power a diváci s ní chtěli další film. Rose Salazar je sice jinak pěkná, ale digitální retuš jí celkem ubírá a digitální akce a obličej jí na sympatii moc nepomáhá. Podobná nevýraznost čiší i z jejího boyfrienda v podání Keaana Johnsona. Tihle dva na to prostě úplně nemají a celá jejich romance je neuvěřitelně vycucaná z prstu a zbytečně si krade několik minut pro sebe. Nejzajímavější postavu ve finále nepřekvapivě hraje Christoph Waltz. Tenhle herecký bard si pro sebe zvládne ukradnout i blockbuster a tentokrát si zkusí i trochu akčnější polohu. A kdyby to v Hollywoodu za pár let chtěli zkusit s adaptací Columba, jednoho kandidáta bych měl.... Mahershala Ali je sice klasicky cool, ale jeho záporák je hrozně nevýrazný. Jennifer Connelly hraje jako poslední dobou spíše na autopilota a Jackie Earle Haley sice kyborga Grawshenku ztvární zajímavě, ale je to celé CGI role. Nejvíc potěší jedno herecké cameo, které mělo především nalákat k pokračování. Které ale nevznikne takže.... Rodriguezovy režisérské trademarky jsou bohužel pořád cítit. Dementní humor, příliš mnoho postav, které jsou ve finále většina zbytečné, podivná nepřehledná akce... Cameron se mohl snažit sebevíc, svojí producentskou rukou ale Rodriguezovo packaltví nedokáže skrýt ani on... Hrozně moc tomu chybí nějaký rozjezd, údernost, chuť z vyprávění... spousta věcí je pochopitelně naznačena a ponechaná do sequelů. Divák by se měl ale především užít film samostatně. Avatar je dokonalý příklad. Alita je sice vizuálně dovedena k dokonalosti a krásně se na to skrz kameru kouká, pořád si ale řeknete.... PROČ JIME, KURVA PROČ? Proč jsi do toho nešel sám. Však si od Terminátora 2 režijně nešlápl vedle. Určitě by si natočil další parádní sci-fi s přesahem, která by navíc parádně odsýpala po všech stránkách. Kdyby si aspoň najal nějakého schopnějšího tvůrce než Rodriguez. A především by se tak parádní předloha se zajímavou postavou dočkala lepšího filmu. Jime, kvůli Avatarům jsi obětoval parádní verzi Ality, jestli nebudou Avatar 2-5 pecka, hodně u mně klesneš! Po zvážení ale uznávám, že to je minimálně fajn řemeslo, které si zaslouží menší 3+ a proto menší čtvrtou hvězdu. Ale nic víc! () (méně) (více)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vypravěčsky starosvětská sci-fi, která pohladí po duši špičkovou vizuální prezentací bohatého prostředí, chytlavými akčními choreografiemi a sympatickými, popřípadě silnými postavami. A přestože jí schází velké zvraty nebo síla dobrodružné mytologie, jakou mají Star Wars nebo Avatar, umí občas překvapit. Alita je k zulíbání a člověk jí musí fandit, protože její osobnost i odhalování vlastních možností a minulosti mají potenciál filmové série a pro tentokrát zastiňují i celkem nevýrazné záporné postavy, jejichž motivace zůstávají poměrně roztříštěné (a potenciálně nejzajímavější vedlejší postava, nehorázně přitažlivá stepmom Jennifer Connely, neměla čas se důsledněji vyvíjet). Rozhodně chci dvojku, a klidně znovu od Rodrigueze, který po dlouhé době nalezl vypravěčskou stabilitu a srdce.. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Príbehové klišé ma nútili krútiť hlavou, no po vizuálnej stránke som si Alitu do sýtosti užil. Celkovo si však už na snímku pár dní po zhliadnutí príliš nespomínam, a preto hodnotím slabšími 4*. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Otázka, která mi nedá spát: Proč na ni nevypsali odměnu, když má tak nežádoucí cíl? OK, fuck the logic. Stejné jako nedávný výlet do Oasis (akorát míň geekovský a víc "lidský"). Vizuálně nemám, co vytknout, příběh je ale tuctový, šablonovitý a vedlejší postavy jsou jen prazvláštní figurky bez života. Musím se podívat, ze kdy je originál a jak moc se ho tvůrci drželi, protože aktuálně je pro mě "Alita" slepenec cca. deseti jiných sci-fíček. 3,5* a nějak si neumím představit, jak by ten pár mohl fyzicky fungovat... Dvojka být může, ale když nebude, srdce mi to nezlomí. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Doktor Dyson Ido (Christoph Waltz) objeví na šrotišti torzo ženského kyborga, které vykazuje známky života a proto ho vezme domů a vsadí do nového těla. Velmi brzy se ukáže, že dívka pojmenovaná Alita (Rosa Salazar) nebude obyčejný kyborg, protože v nebezpečné situaci zachrání zraněnému Dysonovi život... Ve filmu měl hrát bojový umělec Marko Zaror (Ajakutty), ale jeho obličej bylo možné zahlédnout v baru plném lovců odměn pouze ve vteřinovém záběru a to je docela škoda, protože tenhle pán to v akčních scénách umí rozjet. Ty dvě hodiny utekly velmi rychle a bylo to málo, protože Alita: Battle Angel (2019) je pouze takový úvod a mnoho věcí zůstalo nezodpovězeno. Určitě v úvahu přichází pokračování, protože tenhle svět by stálo za to prozkoumat více. Aktuální stav tžeb z kin na Box Office Mojo zde. (Kino Vesmír So 16. února 2019 v 17:00 hod.) HODNOCENÍ 80% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Letošní Ready Player One - akorát Rodriguez není Spielberg a vyprávět příběhy tak aby v nich fungovala i ta citlivější dojemná linka fakt moc dobře neumí, ale zato mu skvěle jde brutálně vyšperkovaná akce (velice mě těší že porcování robotů i lidí ždíme PG-13 na maximum, když už ten rating musí být nízký), takže jen za 8/10 A po dlouhé době opět zase jednou parádní 3D, které si rozhodně zaslouží IMAX Pokračování bych si dal radši než většinu blockbusterů které se letos chystají (resp všechny kromě SW - minimálně akce samotná mě tu baví výrazně víc než v posledních Avengers). Je každopádně škoda že to netočil Cameron, v jeho režii to mělo potenciál být ještě o dost lepším filmem než Avatar. Jen možná ne tak moc úspěšným, Alita je na to přecejen moc japonská. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemne relaxačné guilty pleasure. Pokiaľ si chcete oddýchnuť a poriadne po ťažkom týždni zresetovať, tak tento film je to pravé orechové - jednoduchý, no nenudiaci príbeh, veľa akčných scén, bombový vizuál (oplatí sa pozerať v čo najlepšej kvalite), napínavé miesta.... Slabší nadpriemer si to určite zaslúži. 70/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

To šlo nějak mimo mě, přišlo mi to takové moc sterilní, málo krve i násilí, skoro jako pohádka pro děti. Příliš Camerona, a naopak málo Rodrigueze, zdá se mi. Christoph Waltz překvapivě nevýrazný, jako by hrál na půl plynu, Rosa Salazar v titulní roli celkem fajn (i když ty zvětšené oči mě celou dobu děsily) a Keean Johnson mi přišel hodně špatný. Nic jsem od toho nečekal a nic moc nakonec ani nedostal. Btw. pro mě už druhé setkání tento týden s Mahershalou Alim (poprvé v Zelené knize) a musím říct, že ten týpek naprosto nemá chybu. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Alita je krásná, velmi dobře se na ni dívá a poloviční Rosa Salazar to sehrála opravdu skvěle, nicméně celkově se pro mě jedná o přeefektovanou a přežánrovanou pohádku o nezničitelné princezně a to vše dokonce na pokračování. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama