Reklama

Reklama

Columbo - Série 10 (1990) (série)


Není čas na umírání (S10E05)

(epizoda)
  • USA No Time to Die (více)

Obsahy(1)

Poručík Columbo je hostem na svatbě svého synovce Andyho Parmy, který je také u policie. Bere si dceru bohatého podnikatele Melissu Hayesovou. Novomanželé před půlnocí odejdou do svého hotelového pokoje, avšak zatímco Andy je v koupelně, Melissa záhadně zmizí. Rychle vyjde najevo, že nejde o svatební tradici s unesením nevěsty, nýbrž o skutečný únos. Zalarmovaní policisté marně čekají na telefonát s žádostí o výkupné. Z toho lze usoudit jen jediné: Melissy se zmocnil psychicky vyšinutý maniak. A tak začíná horečnaté pátrání: výslechy možných svědků, zkoumání čerstvě vyvolaných svatebních fotografií… (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Tanmut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrcům se asi zalíbil o rok dříve natočený snímek Mlčení jehňátek, tak si řekli, že použijí v seriálu taky pošuka. Výsledek je dost rozporuplný. Děj má sice jakýs takýs akční spád a náboj, ale troufám si říct, že kvůli tomuto se na Columba nikdo nedívá. Podobným způsobem jsou psány moderní americké kriminálky, proto je nesleduji. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velké zklamání. Tvůrci náhle přehodili vyhýbku a natočili úplně jiného Columba. Už to není ten náš klasický, na blbečka si hrající, naoko pomatený detektiv - je z něj rázný detektiv a vše je vyprávěno v chandlerovském stylu. Snad, že je případ tentokrát osobní. Je unesena nevěsta jeho příbuzného. Dokonce myslím, že mu tady snad i někdo řekne křestním jménem - raději jsem už na to zapomněl (srov. když v jiném díle na přímou otázku "jaké je vaše křestní jméno?" odpoví "poručík"). Samo o sobě by to možná nebylo špatné, ale jako část Columbovské série mě to vůbec nebavilo. Na Columba jsem se většinou díval kvůli té skvělé ústřední postavě se vším tím jeho "nevím v které kapse to mám", "a ještě jednu otázku" apod. A tenhle Columbo mi tady chyběl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Vy chcete Albertovu adresu, abyste mu mohl poslat vánoční pohled?" Tak práskač Tubby se mi líbil nejvíc. Za 100 babek zjistí adresu a ani přitom neopustí saunu. Prostě třída. Jenže co je to za Columba, když chybí mrtvola i spolupracující vrah a přebývá kolt v poručíkově ruce? Je prostě jiný, ale zábavný, protože odškrtávání svatebčanů mě bavilo a identifikace dodávky hlídačem byla rovněž skvělá. Takže jediným záporem pro mne zůstává to jelito se skalpelem v ruce, které si rozhodně zasloužilo rozmazat rtěnku po ksichtíku. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z těch slabších Columbovek. Děj je velmi netradiční a celé je to spíš Chandlerovsky laděné, než Columbovsky. To by ani tak nevadilo, má však i mnoho logických chyb (Melissa se snaží vysadit dveře, když u okna stojí židle, kterou by ho mohla rozbít). Koukatelné, už jenom kvůli tomu, že na konci Columbo vběhne do místnosti s pistolí v ruce. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý dějový odklon v rámci celé série a velmi povedené poručíkovo vyšetřování (obzvlášť identifikace podle svatebních fotografií). Spíš než tradiční Columbovkou, je tato epizoda poměrně napínavým thrillerem. A kvalitním. ()

MMR 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přestože se jedná o zcela odlišný díl, kde jdou všechny zvyklosti na Columba z minulých dílů stranou, tak se mi to líbilo. Tento díl vybočuje z řady dějem, zápletkou i hodnocením zde. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netradiční díly Columba mi sedí. Tato epizoda není výjimkou. Má rychlý spád, neustále se něco děje, Columbo jedná rychle a operativně, neboť je to osobní záležitost, je tu ve smokingu a baloňáku, tancuje, má neoholené vousy a konečně řeší i něco jiného než vraždu. :) Dobré je i to, že divák má možnost sledovat čas a vidět tak pokroky, které policisté ve vyšetřování učinili. Akční závěr se mi taktéž líbil a závěrečná poručíkova grimasa také neměla chybu. Solidní 4*. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No vida. Někdo přijde se snahou o oživení v zaběhnutém řádu, o změnu, a hned je z toho poprask. A to jen z principu, protože změny lidé rádi zkrátka nemají. Což je v tomto případu velká škoda, jelikož Columbo je zde jiný, avšak nikoli horší. Pouze ukazuje svou odlišnou tvář. Jde o osobní záležitost, v takových případech se každý detektiv chová jinak, přímočařeji. Není tady čas na zdlouhavé otázky a hraní si s hlavním podezřelým, je třeba jednat rychle a rázně. A Columbo je přesvědčivý i v této rovině, to mi nikdo nevymluví. Nejsem si tím jist natolik, abych to vepsal do zajímavostí, leč mám ten dojem, že jde o jediný díl série, ve kterém oběť nezemře, a ve kterém je možné spatřit poručíka Columba se zbraní v ruce připravenou k výstřelu. I když... Držel ji jako leklou rybu, takže by i důchodkyně s válečkem na těsto byla bývala rychlejší. :-) Velká pochvala ode mě náleží logickému postupu při vyšetřování, což je zásluha především scénáře. Columbo tentokráte dostal více prostoru a dokázal, že jej umí využít. S čím bych byl ochoten souhlasit, a co podle mě škodí tomuto dílu, je hlavní záporák. Postrádá charizma a nepůsobí nikterak obzvláště vyšinutě. A to by asi měl, že? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlaste prečo nie, námet je stále výborný, lenže vadilo mi však jeho spracovanie. Nevadí mi, ak sa tvorcovia snažia raz za čas natočiť niečo odlišné, lenže musí byť po ruke zaujímavý záporák. Ten, ktorý sa objavuje v tejto časti, je skôr karikatúrou, ako inteligentným poručíkovým protivníkom. Takže kvôli nemu musím znížiť hodnotenie príbehu o pol hviezdičky nadol. Diel si ale raz za pár rokov rád pozriem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ortodoxní columbológovia pri tomto dieli zamdlievajú, pretože sa nemôžu zbaviť tej donekonečna opakovanej šablóny s inteligentným a prešibaným detektívom predstierajúcim oligofréniu, odetom v bezdomoveckom outfite, vlastniacim auto z vrakoviska, psa z útulku a utajenú manželku. Ale ja mám radšej Ed McBaina a tento diel sa mi celkom páčil práve preto, že bol iný. Žiaden zázrak, ale tie tri hviezdičky boli zaslúžené. Napriek tomu, že mi dojem kazil ten nezáporný záporák. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejvíce atypický díl, ve kterém Columbo neřeší žádnou vraždu ale únos novomanželky pomateným psychopatem. Jeden z nejslabších dílů, ve kterém chybí vše co dělá Columba Columbem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro Columba skutečně netypická poloha, ale ne nesmyslná. Nepotřebuje si hrát na blbečka, protože nemluví s vrahem, je to ostřílený profík, který přesně ví co a jak je potřeba udělat. Pro mě rozhodně zajímavé zpestření klasického tématu, navíc téměř bez výraznějších logických zaškobrtnutí. Celé vyšetřování je opět skládačkou mnoha detailů, ale tentokrát zase trochu jinak. Chytře vymyšleno a dobře natočeno. Jediným drobným faux pas je představa, že by šlo z negativu fotky vytáhnout nápis na prstenu. Tohle mohli vymyslet trošku jinak a bylo by to logicky bezchybné. Herecky opět brilantní. Možná bych v tomhle případě ještě trochu důrazněji stříhal. Celkový dojem: 70% ()

anais 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netypický Columbo! Tento díl nezačíná vraždou, nýbrž svatbou Columbova synovce. Snoubenka je chvíli na to unesena, a strýček ji musí najít. Těžko se to hodnotí, jelikož podobných dílů není mnoho (netuším jestli jsou i jiné podobně „jiné“), takže díl, který narušuje zaběhlé vyprávěcí schéma předchozích dílů, působí velmi osvěžujícím dojmem. Na hodnocení bychom se měli zeptat někoho, kdo před tím žádný jiný díl neviděl! ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad proto, že je tento případ pro Columba příliš osobní, chová se zcela jinak než jsme zvyklí. Je rázný, rozhodný, jde rovnou k věci a celý případ vyřeší v rekordně krátkém čase. A mimochodem, Columbo je výborný tanečník..)) ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Překvapivě se v tomto dílu tvůrci pokusili o úplně nový styl, u kterého oceňuji snahu, ale s přibývajícím časem absolutně nevyšel. Na začátku Culumbo předvede perfektní tanečky a zápletka nestartuje klasickým seznámením se zločincem a jeho plánů. Od začátku jde o únos a chabý pokus se vyrovnat slavným thrillerům ala Mlčení jehňátek. Zločinec není za celou dobu konfrontován s Columbem, což byla největší devíza tohoto seriálu a je to maniak, který jedná nahodile a dementně. Především pátrání po unesené dívce je nudné, bez chytrých dedukcí. Tímto směrem určitě né, pánové. Asi doposud nejslabší díl......5/10 ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Dalo se to a davam 3* Myslenka odklonit se od zabehnutych tematu vrazdy ve vyssich vrstvach nebyla spatna, ale cely tym funguje jako hodinky -prace profesionalu a neni zde prostor pro Columba, nema koho tahat za nohu a tudis neni na koho hrat hlupaka s doutnikem. ()

Reklama

Reklama