Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

https://is.muni.cz/th/146082/ff_b_b1/Bc._prace.doc

Starší přehled nejen lit. časopisů.

Kdyby někdo chtěl dohnat to, co na ZŠ nebo SŠ promeškal, když přeskakoval povinnou literaturu a nechápe proto, o čem to tu blábolím. Stačí dvě tři klasická díla nebo díla náročné literatury a každému, kdo není úplný tupec, pochopí rozdíl mezi skutečnou literaturou a zábavou pro masy. Kromě ruských klasiků doporučuji mé oblíbence Célina a Hamsuna.

na příspěvěk reagoval Hanyou, Abes

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

zemon

1. vydání O psaní vyhoď, pořiď si 2. vydání, to je správně přeložené. Jestli teda nemáš originál a píšeš o čs. vydání.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr. Apache je pablb, který "rozumí" filmu natolik, že je v diskuzi film. teorie vysmíván všemi, včetně laiků, a teď se pro změnu pustil na literární led, aby ukázal, že o literatuře ví ještě méně než o filmu:-D

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

dushka

Když jsem chodil na základní školu, Kinga v ČSSR (jak se jmenoval tento stát) neznal asi vůbec nikdo. TO nebylo napsáno ještě několik let poté, co jsem z ní vyšel. Co to znamená? Nic moc. Totéž znamená pablb, co si říká Castrator. Zdejší trolík, který se živí tím, že na něj vůbec někdo reaguje.

zemon

zemon (hodnocení, recenze)

Nehadajte sa tu. Ja mám Kinga velmi rád, väčšinu jeho veci som prečítal a ostatné na mňa čakajú. Vie písať, ma parádnu psychologizaciu postav a dokáže vytvoriť super atmosféru. Dokonca by som povedal že je mojím vzorom. Tak či tak, neviem či ste čítali jeho knihu O psani, alebo jeho životopis (už neviem kto ho spisal). Sám tam hovorí že ho dost inšpirovala práve brakova literatúra a nehanbí sa za to. Taktiež raz povedal “I am the literary equivalent of a Big Mac and fries.” Takže aby som povedal ,a seba svoj názor k tejto téme: Kinga milujem, milujem, milujem, nedám naňho dopustiť, ale zároveň sa prikláňam ku Castratorovi. Prečítal som jeho komenty a chápem čo chce povedať.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Castrator, Castrator, dushka

dushka

dushka (hodnocení, recenze)

Castrator

King se mi líbil na základní škole, četl jsem na základce TO a další dvě knihy. Co to znamená? Nic.

 

Tak proč to píšeš? Koho chceš zaujmout? svoje ego?

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

dushka

Už jsem napsal, že s Kameňákem jsem nesrovnával, rač si to přečíst znovu a hlavně pochopit. Ano srovnání s Vieweghem není vůbec od věci. Četla jsi nějaký rozbor jeho díla, kritiky? Zřejmě ne.

King se mi líbil na základní škole, četl jsem na základce TO a další dvě knihy. Co to znamená? Nic.

Asi nevíš co je arogance, že ji pripisuješ mě, k tomu čtení odborných knih o filmu opět doporučuji přečíst si, v jakém kontextu jsem to napsal.

na příspěvěk reagoval dushka

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Srovnávat Dickense a Kinga, to snad ne:-D Přehled jistě ten někdo má, ale že by měl tušení o tom, proč je Dickens považován za jednoho z největších spisovatelů 19. století ani náhodou. Jako srovnávat Hitchcocka a kterýmkoliv režisérem současných úspěšných hororů.

Tomu se nejde nesmát a až teď, kdy tohle někdo vypíchne z nějaké diskuze, vidím, jak moc toho o literatuře ten někdo neví.

dushka

dushka (hodnocení, recenze)

Castrator

Bože ty jsi úplný Brouk Pytlik.....ty mas dar srovnávat, první Vievegh ( nevím jak se píše přesně), a teď kameňák, tvl to jsou fakt pecky.....bože kameňák se líbí děckám na základní škole, omg, každý z trochu rozumem ti řekne že je to blbost, na to nepotřebuješ ani nějaké extra vzdělání,  si fak zabijak :))) 

 

BTW:  k tvé aroganci a k tomu že žiješ v nějakém la la lendu že čteš něco o filmech víc než ostatní, tak bych ti rád řekl že věřím že tady není málo jedinců kteří čtou odbornou literaturu ( o filmu), a věřím že jsou i v téhle diskuzi, jen nedělají takové machry  :)

na příspěvěk reagoval Castrator

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

jo moje chyba, já sem uvedl hlavně to co se mi líbí, vim že povídka je třeba to s tím chlápkem kterého mají pitvat byť je stále na živu, ale co tím chci říct že King je složitá osobnost https://www.youtube.com/watch?v=zLDi5eVDQEk a je zajímavé že támhle Shawshank považuji za asi to nejhorší vůbec, zatímco u Mlhy se bojím 

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Tohle je zajímavý: "In his time, Dickens was reviled by high-brow contemporaries, including George Eliot, who attacked him for "enjoying an extravagantly high reputation" and "being rewarded for his labours, both in purse and in credit, at an extravagantly high rate." Eliot posed the same question that dogs Stephen King: "Who, it may be asked, takes Mr Dickens seriously? Is it not foolish to estimate his melodramatic and sentimental stock-in-trade gravely?" Dickens has stood the test of time. Today no-one disputes his worth. The best of Stephen King's work is has become so embedded in the culture I suspect he faces a similar fate."

Mnozí ti klasičtí autoři, co jsou dneska všeobecně uznáváni, psali také zábavné příběhy pro masy. Problém zřejmě bude, že stále žijeme v Kingově době, za 50, 100 let se uvidí, kam se vše posune.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Když se opakujete vy...

Já nesrovnávám Trošku s Kingem a nepíšu v té souvislosti o kriticích, dávám jako příklad názor mnohých (viz internet), se kterým většina z vás jako filmových znalců nebo "znalců" nebude souhlasit, protože popularita, zábavnost nebo řemeslné zpracování (nevztahuj na Kameňák, teď píšu obecně) nedělají dobrý film.

Neopakuju mantru, že je King špatný:-D Napsal jsem několikrát, že King umí skvěle psát.

Nauč se číst v textu to, co tam je, ten text chápat, pak se vyjadřuj k tomu, co je opravdu napsáno a co jsi pochopil. Neustále se vyjadřovat k nesmyslům, které jsem dle tebe nebo ostatních napsal mě už fakt nebaví.

P. S. No konečně.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Castrator

Opakuješ se.

King na rozdíl od Trošky nemá jen špatné kritiky. (Nehledě k tomu, že už samotné srovnávání těch dvou je nesmysl.) Spousta kritiků (podotýkám profesionálních kritiků), ale i jiných spisovatelů, se o některých aspektech Kingova psaní a o některých jeho konkrétních dílech vyjadřuje pochvalně.

Ale ty budeš stále opakovat svou mantru (King je špatný).

Každý inteligentní čtenář časem zákonitě dojde k poznání, že King je v mnohém jako spousta jiných kvalitních spisovatelů: Když je špatný, je špatný. Když je dobrý, je opravdu dobrý.

PS: Ber to jako poslední zprávu, kterou jsem se namáhal sepsat na tvou adresu.

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

To jen hádáš, že mají přehled. Přehled o literatuře jako přehled o knihách je užitečný, ale pořád to neznamená, že ti lidé mají ponětí o literární teorii nebo literární vědě jako celku.

Pokud argumentuješ fanoušky nebo diskuzemi na netu a sám přiznáváš, že kritici Kinga neberou, nebo minimálně nerozporuješ toto tvrzení, tak se dostáváš do pozice toho, kdo nebere v potaz názor kritiků, protože doplň cokoliv co chceš, ale bereš v potaz názor diskutérů na netu, které bereš jako bernou minci pro argumentaci:-D Vtipné.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

tak třeba : Mlha, Misery nechce zemřít, Carrie, Pokoj 1408, Kukuřičné děti, Cujo, Vzpoura strojů četl sem a viděl sem filmy, a mně se prostě líbí, a další se mi prostě nelíbí a jako by to nebyl King kdo je psal, ale nějaký záskok když měl slabé chvilky 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Castrator

Jinak ta diskuze není vlákno redditu "StephenKingBooks", kde by se dalo čekat, že budou hlavně fanoušci Kinga, ale obecně "books", kde budou hlavně čtenáři čehokoliv, z nichž alespoň někteří rozhodně přehled o literatuře budou mít.

na příspěvěk reagoval Castrator

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Ty máš rád polovinu (!) jeho povídek? Tak to je minimálně nějakých padesát kousků, řek bych. A dělá to z tebe minimálně fanouška Kingových povídek. :-) Já bych dokázal vybrat možná tak dvacet jeho povídek, které stojí za hřích.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Taky pochybuju, že někomu z Kinga obhajujících vůbec říká něco "náročná literatura" nebo "zábavná literatura", přitom jsou to pojmy snad ze základní školy, určitě z prváku na střední.

Nemáte o literatuře přehled (já taky ne, v porovnání s mnohými z vás ano), fajn, já se nezajímám o sochařství, ale nepište kraviny jen proto, že se vám King líbí nebo najdete na netu další diskuze, kde lidé vyjadřují nadšení z Kinga.

"Kameňák je skvělý film, protože se lidem líbí. Kritici moc nadšení nejsou, ale to jsou kritici, ty nebere nikdo vážně." - Takhle nějak působíte, když píšete o Kingovi.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Mr.Apache, dushka

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Kdyby ses do té diskuze podíval trochu pořádněji, nejsou to žádné fanouškovské výkřiky. Ale docela inteligentní názory, min. stejně chytré jak chytrý jsi ty :)

na příspěvěk reagoval Castrator

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Castrator

Jo to stejné se dá uplatnit na tebe, z nějakého důvodu si myslíš, že King není dobrý autor a tak ho budeš pohřbívat jak to jen jde. Fanoušek vs hater.

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Nic. Líbí/nelíbí vůbec nic nevypovídá o čtenáři, a už vůbec ne o díle samotném.

Mně se taky King líbil (možná by se líbil dál, kdybych ho četl dál, ale na to nemám čas), ale protože jsem přečetl poměrně dost knížek a o literature se okrajově zajímám víc (v porovnání s mnohými zde se o ni zajímám hodně moc, ale mnozí zde nejsou měřítko), tak v Kingově díle nevidím víc, než tam je. A nevidím to proto, že tam víc není.

King není náročná literatura, je to četba zábavná.

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama