Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotné znechutenie z lacinej snahy šokovať otvoreným zobrazením sexuálneho života losangelských teenagerov sa po kľúčovej scéne mení vo veľmi dôveryhodne zobrazenú reakciu týchto spratkov na čin, ktorý spáchali. Nie tak koncepčne ujasnené a presné ako Kids, ale ani nie tak tápajúce a prázdne ako Ken Park. Bully je niekde medzi. Slabšie 3* než tie, ktoré odomňa dostal Alpha Dog. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečných událostí o nevyrovnaných mladých lidech, kteří se domluví, že jednoho místního tyrana zabijou. Přitom v mnoha ohledech je těžké říci, že je dotyčný nějak výrazně horší než oni sami. Larry Clark se sice snaží, ale obávám se, že druhé Kids už prostě nenatočí. Brad Renfro, Nick Stahl a Michael Pitt předvádějí docela solidní herecké výkony, děvčata jsou mladá, krásná, nebojí se svlékat a předvést trochu toho přirozeně vypadajícího sexu à la film Larryho Clarka. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Šikana je druhý film, který jsem od Larryho Clarka zhlédla. Výstižný portrét "zlaté" americké mládeže. Sex, nahota, vulgarismy, nuda, drogy, násilí, neustálé bezcílné bloumání. Spousta scén a především dialogy možná vyznívají hloupě, tupě až primitivně. Ale pokud to má být obrázek mladistvých bez většího rozumu či svědomí, žijících banální a jednotvárné životy, jejichž jedinou náplní je jen hulení, souložení a povalování se, jsou takové dialogy nejspíš zcela věrohodné. Možná se Larry prvoplánově a lacině snaží svými filmy šokovat, ale to je prostě on. Buď jeho styl začnete brát a zvyknete si, nebo ho budete odsuzovat. Nic mezi tím asi není:) Takový "bratr" Ken Parku. Ale Šikana mi přijde drsnější. Nevím, jestli je to tím, že Larry Clark se prostě vůbec s ničím ne*ere, a kamera zabírá zcela vše, jako otevřené sexuální scény, nahé holky (Rachel Miner, nádhera:) a násilné scény. V podstatě banální děj vyzvedávají svými opravdovými a přirozenými výkony všichni představitelé. Nevyrovnaný Brad Renfro a zmrd Nick Stahl. Dobře, vy:) Ale o kolik je vlastně postava Bobbyho prohnilejší a zvrácenější, než oni sami? Nejvíce mě dostala závěrečná scéna s Martym a jeho bratrem, kdy mu připíchne svou náušnici. Dost možná vypadala jako spousty podobných momentů z jiných filmů, ale pro mě to byla nejkrásnější a nejopravdovější scéna z celého filmu. "Asi jí pustil to buzerantský video." ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Film, který se hodně pomalu rozjíždí nakonec nabere tak vysoké otáčky, až se to nemusí kdekomu líbit, a proto chápu i negativní hodnocení, neboť film je opravdu naplněn , jak jsme u Clarka zvyklý, násilím, sexem a drogami. Každopádně jde o majstrštyk (hlavně herecký) a mě se film moc líbil a musím uznat, že jde zatím o nejlepší Clarkův film. Pět hvězd nedám jen proto, že mi přišel konec až zbytečně moc zdlouhavý ale i tak jde o lepší 4 hvězdy. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Já na Larryho Clarka nedám dopustit. Bravurně se zhostil nelehkého úkolu nafilmovat skutečný kriminální příběh, který šokuje brutalitou a surovostí. Počínání hlavního hrdiny, jeho přítelkyně a dívky, kterou zavražděný téměř znásilnil, lze možná pochopit a částečně ospravedlnit, protože všichni byli vystaveni velkému teroru, jak psychickému, tak i fyzickému. Samozřejmě nechybí otevřené sexuální scény, ale to už ke Clarkovým filmům zkrátka patří. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Nick Stahl (Bobby) bol podľa Lions Gate Films nevhodne obsadený, rovnako tak ako Brad Renfro (Marty). Samotný Stahl sa divil, že mu bola ponúknutá rola tyrana: "Bol som vychudnutý, pre začiatkom natáčania filmu som bol cvičiť tak dvakrát v živote. Zdalo sa mi, že som pravý opak toho, ako má Bobby vyzerať." Režisér Larry Clark si ale svoje obsadenie so slovami, že chcel podvrátiť očakávania divákov, ako vyzerá tyran. (Arsenal83)
  • Film zožal všeobecnú kritiku médií, kritikov a filmových odborníkov za to, že Larry Clark bezdôvodne okorenil film scénami nahoty a sexu. Roger Ebert napísal, že ide o "nehanebný voyeurizmus", Film Threat opísal, že film je "na hranici porna". (Arsenal83)
  • Film znamenal začiatok kariérneho pádu Brada Renfra. Kvôli problémom s drogovou závislosťou v osobnom živote začala trpieť jeho profesionálna kariéra, až do jeho predčasnej a náhlej smrti v roku 2008. (Arsenal83)

Reklama

Reklama