Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Odlehlost námětu i vzdálenost od toho typu komiky a humoru, kterou protagonista této mimořádně zdařilé filmové biografie během svého pozemského života prezentoval, jsou tím nejcennějším, co do tohoto svého skutečně amerického - a nikoliv českého - díla Forman vložil. Úspěšnost filmu určitě ovlivnila i volba hlavního představitele. Podobně jako v případě EDITH PIAF Cotillardová, tak i zde Carrey předvedl výkon, jehož výsledkem je nejen dokonalá rekonstrukce života mimořádného amerického umělce, ale současně i vytvoření jevu, který žije a existuje do značné míry nezávisle na životě a odkazu své předlohy. Myslím, že je to to nejhezčí, co se o tomto žánru, ale i filmu dá říct. Je to víc než kompliment. Je to skutečný hlubosklon. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na tomhle snímku musím vyzdvihnout hlavně excelentní výkon Jima Carreyho. Kauffman nebyl vůbec jednoduchá osobnost, ale Jim jej zahrál tak, že i samotný Andy by uvěřil tomu, že v tom filmu vlastně vystupuje on. Režie je taky výborná, Miloš Forman dokáže skvěle pracovat s jakýmkoliv tématem, ať už kontroverzním, nebo ne. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Muž na měsíci není film, který by vzbuzoval okamžité nadšení a vyvolával výbuchy smíchu. Sledujeme uměleckou dráhu podivína, který byl ve své době nepochopen, a tudíž není divu, že i film o něm musí v člověku uzrát. Nenazýval bych Muže na měsíci skvělou biografií, bezprecendentní satirou na zábavní průmysl, ani v něm nespatřuji kdovíjakou poctu stand-up komikům. Je to zkrátka příjemně ujetý a docela zábavný film, v němž si přepálené výrazové prostředky Jima Carreyho konečně najdou dokonalé místo... 7/10 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejdřív nasereš ženský, pak nasereš jižany a pak tě zabijou“ Génius s nudlí u nosu, mistr humoru tak trapného, až je vtipný, předchůdce Toniho Erdmanna. Forman se nepídí po tom, proč byl Kaufman Kaufmanem a z krátké dětské epizody, předestírající hrdinův hlavní cíl, střihne rovnou do časů komikových prvních výraznějších exhibicí. Stejně tak se nám nijak nesnaží usnadnit chápaní Kaufmanova svérázného humoru a přesně dle jeho vzoru nás opakovaně vystavuje vtipům, u nichž si nejsme jisti, zda jsou opravdu vtipy. Stejně jako diváci Kaufmanových kousků jsme tak neustále vyváděni z míry a nuceni přehodnocovat, čeho jsme vlastně byli svědky. Jistotu přitom postupně spíše ztrácíme, než abychom ji získávali. Přestože ale hrdinu nechápeme, nepřestáváme toužit proniknout k jeho podstatě. Zda Kaufman/Clifton skutečně předběhl svou dobu, důmyslně si pohrával s nechápavým publikem a jako jeden z prvních představil budoucnost televizní zábavy (a dnes vlastně i „fejkové“ mimomediální reality), založené na různých reality shows předstírajících autenticitu, nebo byl prosťáčkem božím, který si chtěl jen užít trochu srandy, film nechává na našem posouzení. Díky geniálnímu hereckému výkonu Jima Carreyho zůstává otevřen oběma výkladům. 85% Zajímavé komentáře: Melies, belldandy, mortak, da-a ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmografie Miloše Formana má dva vrcholy: z hlediska osahu a závažnosti tématu je nejlepší Přelet nad kukaččím hnízdem, ale z hlediska filmové řeči, střihu, struktury filmu je nejzajímavější právě Muž na Měsíci. Z komerčního hlediska určitě nejodvážnější Formanův snímek - na americkém trhu se nemohl tak náročný kousek uplatnit. Doslova fascinující je herecký výkon Jima Carreye, jde bezpochyby o jeho triumf, kterým se definitivně vymanil ze škatulky pitvořícího se komika v nenáročných komediích. Díky složité osobnosti Andyho Kaufmana, mýtu kolem jeho postavy a řadě mystifikací doprovázejících jeho život (a se kterými scénář obratně pracuje), jde myslím o nejzajímavější životopisný flm, jaký jsem měl zatím možnost vidět. Celkový dojem: 100 %. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

  • Sám režisér Miloš Forman skutečného Andyho Kaufmana jednou doopravdy viděl naživo. Vyprávěl o tom Bohdanu Slámovi: "V Los Angeles je klub, kam mohl vždycky v úterý přijít kdokoli z ulice a pokusit se rozesmát obecenstvo. Nikdo nevěděl dopředu, kdo přijde. Jednoho dne mě tam kdosi vytáhl. Tehdy takový kluk řekl, že nám přečte knížku, která je o tom a tom, a celou tu knížku detailně převyprávěl. Říkali jsme si, proboha, ten člověk si snad myslí, že se mu budeme smát? A kamaráde, za deset minut jsem řval smíchy pod stolem a nevěděl proč. Nevěděl jsem, proč se směju, jestli se mu vysmívám, nebo se směju trapnosti, nebo se směju z radosti, nechápal jsem to. Ale smál jsem se a nemohl přestat." (NIRO)
  • Název filmu je převzat z písničky „Man On The Moon“ od skupiny R.E.M., která odkazuje na konspirační teorii o falešném přistání na měsíci a má sloužit jako paralela k úmrtí Andyho Kaufmana (Jim Carrey), kolem kterého se vytvořilo také nespočet spekulací - jestli to nebyl pouze jeho vrcholný fór a smrt ve skutečnosti nepředstíral. (jirikzaboj)

Reklama

Reklama