Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to tak zmátlo až jsem pochyboval, že něco takového mohl vůbec natočit režisér formátu Miloše Formana. Jenže pak do sebe vše začne zapadat a došlo mi, že celá forma a struktura vyprávění je v tom nejlepším možném "kaufmanovském" mystifikačním duchu. Scénář je vypilovaný ve všech směrech. Při druhé projekci se z Muže na měsíci stává neskutečně promyšlená zábava kde i ten nejmenší detail je vypilován tak, aby sloužil jedné jediné věci. Dokonalému celku. Jim Carrey v hlavní roli exceluje na všech frontách a ostatní mu více než-li zdatně sekundují. Co se týče režie, tak se jedná o nejnápadněji pojatý Formanový snímek, byť přeci jen ne jeho nejlepší. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman skutečně už natočil, jak říká betelgeuse, pěknou řádku filmů o svých společnosti zpěčujících se rebelech. Tento film je ale, ať už je to zásluha scénaristy nebo samotného Miloše Formana, trochu jiný. Nejspíš však bude příčinou sám Andy Kaufman, který nám tu ukazuje, že humor je nejzajímavější právě tam, kde přestává být pouhým humorem. Jedině na této hranici se stále ještě děje něco pozoruhodného. Andy nikdy nechtěl být prostě jen komikem. Svá šou přeměňoval spíše v jistý druh umění (nejblížší snad happeningu). Při svých vystoupeních byl podobně jako dadaisté schopen spílat svému publiku. Nechtěl se jim totiž líbit. Chtěl upoutat pozornost. Šokovat a vyprovokovat reakci - ať už jakoukoli. Chápu, že tenhle druh legrace pobuřuje. Leckdy připomíná rozmar koupajícího se člověka, volajícího o pomoc. Jeho nevhodný způsob žertování bude potreztán. Pomoc mu bude odmítnuta ve chvíli, kdy se skutečně začne topit. Andy totiž rád staví na motivu mystifikace. (Zdá se, že z ní stále lze a to nejen v oblasti humoru hodně vytěžit. Vzpomeňme jen třeba na u nás oblíbené Zelenkovy mystifikace.) Přesto mi však Andyho snaha zaujmout připadá mnohem přijatelnější než třeba způsoby bulvárních novinářů anebo metody reklamních pracovníků, kteří své publikum rovněž rádi manipulují. Jeho snažení je totiž mnohem čistčí. Je to přístup spíše dětsky hravý než vykalkulovaný. Jeho žertování připomíná legrácky malého chlapce (dovedené ovšem k magalomanství), který si dělá legraci jen pro vlastní potěšení. Abyste se mohli pobavit s ním, musíte přijmout jeho úhel pohledu. Pak nám teprve může odhallit hodně o nás samotných: o našich nevědomých očekáváních (tehdy, když je zklamává) a o postupech, jimž se necháme manipulovat. ()

Reklama

Vitex 

všechny recenze uživatele

Jen suché konstatování: Měl jsem tu u toho filmu dvě hvězdy z doby asi kolem r. 2007, kdy mi bylo mírně přes dvacet. Letos jsem se podíval znova a přihazuju další tři. Film, který stojí na střihu. Jedna z nejlepších střihačských prací, co jsem kdy viděl. Film natočený tak, aby se stříhal sám. Forman musel mít ten rytmus během natáčení v hlavě. Byl to muzikant. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman je Jim Carrey a Jim Carrey je Andy Kaufman. Fámózní ztvárnění této svérázné postavy, která je totálně nepředvídatelná. Komik, který si založil svou image na tom, že musí publikum bezmezně nasírat a urážet. Prakticky dělal humor, kterým bavil hlavně sebe. Neuvěřitelné! Miloši Formane děkuji ti z celého srdce. 100% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Odlehlost námětu i vzdálenost od toho typu komiky a humoru, kterou protagonista této mimořádně zdařilé filmové biografie během svého pozemského života prezentoval, jsou tím nejcennějším, co do tohoto svého skutečně amerického - a nikoliv českého - díla Forman vložil. Úspěšnost filmu určitě ovlivnila i volba hlavního představitele. Podobně jako v případě EDITH PIAF Cotillardová, tak i zde Carrey předvedl výkon, jehož výsledkem je nejen dokonalá rekonstrukce života mimořádného amerického umělce, ale současně i vytvoření jevu, který žije a existuje do značné míry nezávisle na životě a odkazu své předlohy. Myslím, že je to to nejhezčí, co se o tomto žánru, ale i filmu dá říct. Je to víc než kompliment. Je to skutečný hlubosklon. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Když Shapiro (Danny DeVito) láká Kaufmana (Jim Carrey) na natáčení sitcomu Taxi (od r. 1978), říká mu, že bude jako Kouďák z Kroku za krokem (od r. 1991). Tento seriál v té době samozřejmě ještě neexistoval - jde pravděpodobně o chybu v překladu do češtiny. (icewhite)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. prosince 1999 v New Yorku. (Varan)

Reklama

Reklama