Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (223)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To byla tedy dvojkombinace dát si den po sobě nejdřív toto, a pak World War Z. Stejné chyby, stejné známky, chce se říct. V zásadě jde v obou případech o kompilát scén, které jsou tu více, tu méně podařené, v obou je dáván důraz na rodinu, v obou jsou přemoudřelé dětičky a v obou mnohdy nedává logiku ta linie, která má ty jednotlivé scény propojit. Tak například hned to vykolejení vlaku, to jako proč? To vykolejí vlak při každým brždění ve stanici nebo co? Jako jo, kdyby tam kvuli průsakům padlo něco na koleje, ale takhle to byla scénáristická manýra pro oko lačné po nějaké té trikové destrukci. Pak charaktery nějak moc neseděly. Např. přemoudřelá hrdinova dcerka pořád balancuje mezi tatíkem a milencem své maminky, přičemž jí nedělá problém chvíli viset na krku jednomu, aby mu v další scéně bez jakéhokoli důvodu nadávala, aby na ní nesahal a podobně. Což se několikrát protočí. "Záporák" pak je problematický v tom, že po cca dvě třetiny filmu dělá ze zbyvší skupinky pro záchranu relativně nejvíc. Co je naopak na filmu sympatické je nepokrytá kritika fungování veřejných služeb a veřejných činitelů. Policajti, zaměstnanci metra a podobně jsou ve filmu zobrazeni vesměs ne snad jako zlé osoby, ale jako laxní a ne moc pružní lidé. Až na světlé výjimky samozřejmě. Nejsympatičtější celkově byli asi ten kluk a holka, dobře hráli, chemie mezi nimi fungovala na jedničku a Katěrina Špica je špicovně hezká. Takže jsou z toho takové trochu ušmudlané tři hvězdy, které bych dával raději, kdyby doktor na konci svojí ženu poslal do háje. Update 15.7.2014: Někdy si říkám, že by se podobné filmy neměly točit... http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/photo-Tragedie-v-moskevskem-metru-si-vyzadala-12-lidskych-zivotu-6390/?slide-1 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rusi týmto katastrofickým snímkom príjemne prekvapili. Nemôžeme tu síce čakať žiadne prevratné vizuálne efekty ako napr. u amerického mainstreamu, ale v rámci starej poctivej filmariny tu potešili aj tie. Pravda, možno až na pár fyzikálnych nejasností, ktoré mi akosi nešli logickou stránkou stráviť, našťastie si však toho bežný divák ani nemusí všimnúť. Páčilo sa mi aj prepojenie vedľajšej vzťahovej drámy hlavných hrdinov s nosným katastrofickým príbehom. Na záver sa dostavilo aj niečo málo emócií, takže u mňa celkom spokojnosť, za skúšku tento film určite stojí. 65/100 ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Kdyby jsi chodil do práce střízlivej, nemlel bys tu něco o vodě........... Ruští tvůrci se s tím nepářou. Proč do metra nenahnat rovnou několik stovek lidí, kteří dokáží udělat perfektní paniku. Davové scény jsou povedené, hudba trochu monotonní, křik, pláč, zmatek a krev. Dramatická stránka je perfektní a krásné jsou jak zpomalené tak i ty zrychlené záběry. CITÁT - Nenastupujte, vlak jede do depa......... Je vám divné, proč je v metru takový nával. Pak věřte, že Moskva měla v roce 2010 11,5 milionu obyvatel. Celé Čechy v jednom městě. Film má něco přes dvě hodiny, ale ani jednou jsem se nenudil. CITÁT - Budu mít alergii na metro. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že sa bude jednať o remeselne zručne nakrútený a napínavý film. Lenže tá zručnosť upadá spoločne s pribúdajúcimi žánrovými klišé do ubíjajúcej šedi. Dopredu vieme, kto (ne)prežije, ako to celé skončí. Tvorcovia si myslia, že tieto klišé sú nevyhnutnosť a akákoľvek inovácia je šialenstvo. Ak by to bola časť Kobry 11, bol by som spokojný. Takto sa to tvári ako výdatný rezeň, kde ale vnútri cestíčka nachádzame namiesto šťavnatého mäsa karfiól. Čo ma upútalo? Akcent na príšernú dopravnú situáciu v Moskve. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Metro si zaslúži pozornosť, lebo vidieť ruský katastrofický film nie je bežné. Hoci tu boli nejaké pokusy ( aj v sovietskej tvorbe ), tento snímok patrí k tomu lepšiemu navzdory určitej filmárskej naivity, ruskému naturelu, ktorý občas vylúdi úsmev a snahe ísť až za hranice možného. V každom prípade je to napínavý nárez s množstvom akcie a zaujímavej romantickej zápletky, ktorý nikoho neurazí a pobaví. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)

Reklama

Reklama