Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Recenze (223)

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

O několik tříd výš, než většina filmů tohoto žánru. Dokonce, a to snad obdivuji nejvíce, se podařilo propojit romantiku a akci (katastrofu). Vše totiž směřovalo k cíli - a to vcelku rázně, což je o to překvapivější, když přihlédnu k délce filmu. Ruské metro je vděčné téma a i tady se je podařilo přetvořit do velmi povedeného snímku. I když je výtek minimum, tak alespoň kvůli dojmu objektivity mého hodnocení .. opět jsem měl problém s frackem, co střídá nálady jako aprílové počasí - i tady ale musím podotknout, že to není nijak do očí bijící a otravné, jako u jiných snímků. A holka není vyloženě protivná, jen má své chvilky.. Také ty záběry na mrtvoly, válející se volně po chodníku, bych si odpustil. Spadá to možná do definice katastrofy a typických scén z mnoha filmů, ale nic to nemění na tom, jaká je to blbost. Teď zpátky ke kladům... Film není žádnou pohádkou a o předvídatelnosti příběhu nemůže být řeč. Je to katastrofa, jak má být a film se řídí dle hesla Cimrmanů: "nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř". Konec samozřejmě prozrazovat nebudu, ale mně se velmi líbil, i když trochu neodpovídá předchozím větám.. PS:(rýpnutí si prostě neodpustím) .. zajímalo by mne, zda to mohli v Rusku vůbec vysílat, podle toho, jak v současné době Rusko popisují naše média, čekal bych za případné odvysílání minimálně trest smrti pro majitele dotyčného kina a jeho rodinu i psa. ()

sobol1 

všechny recenze uživatele

hrozný prúser amatérská sračka nesmyslné věci tam dělají a ty pokusy o humor děs 2 hvězdy jen že nápad nebyl tak zlý ale to by to musel vzít do rukou někdo jiný ()

82fanda 

všechny recenze uživatele

Čistě ruský film jsem neviděl ani nepamatuju a upřímě řečeno moc jsem nevěřil že se mi metro bude líbit. Překvapení se kupodivu konalo, na to že to je ruský film, byl napínavý a vcelku dobře natočený. Jasně, byli tam nějaké mouchy ale tohle není Hollywood, tudíž přimhouření očka bylo bez sebemenšího problému. Mě to teda přikovalo ke gauči a dobře jsem se bavil celou stopáž. Za mě čtyři hvězdy bez mrknutí oka. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že se Rusové nedokázali rozhodnout, jaký žánr vlastně chtějí točit. Jestli katastrofický, nebo drama, nebo snad romantický příběh? Každopádně jim to nakonec sklouzlo i do nechtěné komedie a to hlavně díky skutečně hloupým dialogům. Například scéna před nádražím, kde jsou nějací záchranáři, na které pokřikují zoufalí lidé, že postrádají své příbuzné atp. Do toho je záběr na nějakou stařenu, která se stejným zoufalstvým pronese, že jí doma neteče voda....Co lze pochválit, je technické zpracování, vykolejení vlaku a zaplavení tunelů vypadá celkem dobře. ()

HerryCZ 

všechny recenze uživatele

Na muj vkus docela dobry katastroficky film o zatopenem metru v Moskve. Samozrejme neni nabuseny efekty, objimajicimi se davy, virou v boha a patriotismem jako filmy z USA, hlavne posledni tri veci se mi na americkych filmech hnusdi. Takze asi proto se mi film docela libil. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 75%, - /děj takový klasický, včetně těch peripetií na cestě za záchranou, postavy poněkud plošší a s romantickým motivem/, + /akce/tempo to potěšilo, hudba byla dobrá, dobrý konec - to divák potřebuje, destrukce metra byla povedená a ty zpomalovačky a průlety nebyly tak nejhorší/, hodnocení - dobrý katastrofický film, líbil se mi, příjemně překvapil, jsem spokojen, nejlepší z moderních ruských filmů, aspoň z těch, co znám, poznámky - myslím, že už nikdy v životě nepojedu metrem, obzvláště ne v Rusku :) ()

fibur84 

všechny recenze uživatele

Katastrofické filmy mám ve velké oblibě a musím uznat, že si nevybavuji takový, kde by bylo ústředním tématem metro. Tento ruský fil byl nad očekávání poutavý a celé více než dvě hodiny držel diváka v napětí, jak to asi dopadne. K tomu setkání chlapa s dítětem s mužem, který má poměr s jeho manželkou a matkou jeho dítěte a jejich vyhrocený boj. Film rozhodně stojí za shlédnutí, a to minimálně jednou. ()

Zrzavakocka 

všechny recenze uživatele

tak ze napsat komentář bude poměrně složité, neboť jak řekla jedna klasička českého filmu tohle si ani v televizi nevymyslí tedy: pokud vezmu čistý čistý scénář tak ten je převzat z amerických katastro-dojáků, to co se stalo v metru pod Moskvou se může stát kdekoliv ve světě kde jezdí metro pod vodou a je jedno zda to zaviní sama příroda nebo je na vině politická garnitura jenž bude šetřit, vždyť dnes to vidíme všude staví se to jen tak na oko aby to vydrželo po dobu záruky a pak po nás potopa .mno a co se týká reálnosti tak ano tak jako u nás tak i tunely v ruském metru jsou úplně stejné o stanicích víme že jsou stavěny v okázalém stylu o ty vozy metra jsou reálné i ty dozorčí a spt ale to je také tak všechno ostatní je přitažené za vlasy a v některých případech až moc !!!! ()

Nepl 

všechny recenze uživatele

Spousta nelogičností, hlavní hrdinové sympatičtí jak zapomenutý inhalátor a hloupí jak po třech lahvích vodky. K tomu šílená stopáž... Očekávání nebyla velká a realita byla ještě horší... Dvě hvězdy snad jen díky tomu, že katastrofické filmy opravdu můžu a vážím si každé snahy o natočení filmu v tomto žánru. ()

themiracle 

všechny recenze uživatele

Absolutně nejlepší parodie na katastrofické filmy. Nechybí tomu vůbec nic. Navíc je to tak úžasně ruské. Pátou hvězdu nedávám jen proto, že se obávám, že autoři to mysleli vážně... ()

HUGOFILM 

všechny recenze uživatele

Za tenhle filmek dávám plný počet, nechybělo mi tam vůbec nic. Všemu jsem uvěřil a dostalo mě to. Kam se hrabou amíci. Rozhodně nejsem milovník ruských filmů ale tohle je velmi překvapivá změna. A ta hudba prostě wow!!! Herecké výkony uvěřitelné, žádné přikrášlování pro kameru a doktor neskutečněj klaďas. ()

sml41 odpad!

všechny recenze uživatele

...infantilný slušno-ruský scenar, ľubozvučné ruské priezviská, technika "alá" Černobyľ ...okrem zopár ruských šťabajzien sa neni v podstate načo kukať.. ()

veronique22 

všechny recenze uživatele

Prvni pulka v pohode, postavy, dej, efekty, katastrofickej film jak ma bejt. Druha je ale spatna, hodne spatna, proste ruska provenience. Dve hvezdy a cus. ()

dann7 

všechny recenze uživatele

Film s dobrou atmosférou, dějem i efekty. Dobré davové scény. Vzhledem k tématu mohl být syrovější, scény ala Hollywood působily přebytečně. Co mě zvlášť zaujalo, bylo vykreslení vztahového trojúhelníku. Navíc, dobře podkreslilo hloubku děje. Aspoň doufám, že tady Rusové nešli podle nějaké předlohy a řešili to po svém. ()

Stoupik 

všechny recenze uživatele

Byť by to možná Rusové neslyšeli rádi, je tu hodně patrná inspirace západními katastrofáky. Vůbec ale nejde o špatné dílo, naopak mě Metro velmi překvapilo. I přes delší stopáž jsem se nenudil a užíval si prostředí podzemky, které se ve filmech v takové míře často neobjevuje, zvláště v hlavní roli s vozy 81-71, které nás vozily i pod Prahou. Lovestory podzemního Jacka a Kate bylo zpočátku trochu kostrbaté, ale nakonec mi tam celkem hezky zapadlo. Takže za mě dobré 4 hvězdy. ()

Reklama

Reklama