Reklama

Reklama

Děj snímku Her se odehrává v Los Angeles v nedaleké budoucnosti. Theodore (Joaquin Phoenix) je komplikovaný a citlivý muž, který se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé. Se zlomeným srdcem po ukončení dlouhého vztahu se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém, o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost. Po jeho instalaci se seznamuje se „Samanthou", umělou inteligencí s milým ženským hlasem (Scarlett Johansson), která má zajímavé postřehy, je citlivá a překvapivě vtipná. Jak její potřeby a požadavky rostou společně s těmi jeho, mění se jejich přátelství ve skutečnou vzájemnou lásku. (Falcon)

(více)

Recenze (1 264)

Aky 

všechny recenze uživatele

Jo jo, virtuální realita nabídne určitě ještě netušené možnosti, ale také poznání jejích hranic. Neokázale, bez bombastických efektů vyprávěný jemný, dojemný příběh o osamělosti a lásce. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Považujem sa za pomerne otvoreného voľnomyšlienkára, no aj tak, neviem ako vy, ale ja som tomu vzťahu od začiatku príliš nefandil. Hlas Scarlett Johansson je síce sexy a Phoenixove herectvo, tak ako vždy, na úplnu jedničku, ale relationship s umelou inteligenciou iba v hlasovej podobe, nech už je akokoľvek prepracovaná, nemôžem pokladať za prirodzený. Predsa len, ľudská bytosť má potrebu telestného spojenia (a nevravím iba o sexe). Čo sa ale samotného snímku týka, páči sa mi do akých diaľok zachádza, ako poukazuje na stret virtuálna a reálna, konca spolužitia s jednou osobou a počiatku spolužitia s osobou druhou a predkladá rôzne úsmevné aj menej úsmevné scény. K celkovej spokojnosti mi však chýbalo nejaké lepšie, plnohodnotnejšie zakončenie, niečo, čo by dávalo celému snímku zmysel a naplnilo ma buď pocitom krásna alebo pocitom nešťastia. Nič také sa ale bohužiaľ nedostavilo. Zostal vo mne taký neutrál. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No, nemám moc daleko k zaplacení zlatem! Jediné, co můžu vytknout, je ve druhé polovině poměrně zdlouhavé čekání na očekávané zakončení. Každopádně jsem hodně překvapený touto light scifi romantikou Spika Jonze, který se vyšvihl hlavně celkovým nápadem. Joacquin Phoenix hraje docela minimalisticky, ale co je velká paráda, to je hlas Scarlett Johansson, který mi od začátku učaroval. Celkově nemám potřebu film vychválit, určitě mě nedojal, ale nemůžu neocenit neotřelý nápad, který mě bez problémů donutil zhltnout kus z neoblíbeného žánru. Ze stejného důvodu jsem naštěstí neměl potřebu pitvat charakter a povahu hlavního hrdiny, což by mohlo mé hodnocení srazit. 85% ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Moc jsem v to vysoké hodnocení ze začátku nevěřil, ale velmi brzy mě Joaquin přesvědčil o opaku. Zajímavá myšlenka o odcizování lidí, která již není daleko od pravdy, nenápadně, ale za to velmi silně vzbuzuje jakýsi pocit, že vlastně už teď jsme díky sociálním sítím sami. Pokud někdy přijde podobný inteligentní operační systém a měl by mě "podvádět", prosím nikdo mi ho nekupujte. 90% ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Že se příběhy nemění a jen okolnosti je činí novými, podává Jonze skrze binární soustavu dojemně, o tom žádná. Je ale škoda, že přes veškerou jeho režijní eleganci a působivé nasnímání jednoho z nejtalentovanějších DOP současnosti, nemá tenhle Věčný svit neposkvrněné mysli pro osamělé geeky současnosti silnější dramatargické uchopení. Takhle se totiž k červené knihovně sklouzává až moc často, přestože úvod vyloženě nabízí silnější a zamyšlenější podívanou. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji o tom, že Brianu Kinneymu (jakožto jedné z mých nejoblíbenějších seriálových postav) by k popsání tohoto filmu stačila pouze dvě slova, a ta slova by pravděpodobně zněla "ridiculously romantic". Já takové nadání pro stručnost a výstižnost nemám, respektive mám, ale potřebuji zmínit (alespoň) tři věci. 1) Jedná se o jeden z nejzvláštnějších snímků, jaké jsem za poslední roky viděla, a vůbec to nemyslím zle. Filmů pojednávajících o všemožných formách umělé inteligence existují mraky (některé z nich jsou zdařilé, jiné méně), a přesto mezi nimi "Her" dokáže působit "výjimečně". Důvod? Brilantní navození pocitu naprosté (a pro tyto filmy zcela nevšední) všednosti. Právě díky ní totiž film působí tak "obyčejně", že máte pocit, jako by to takhle fungovalo už roky. 2) Několikrát jsem se během sledování filmu přistihla, že se u romantických scén ("zaláskované blbnutí", přetrvávající pocity k ex, přeslazené, na city hrající dopisy...), u kterých normálně protáčím panenky, usmívám jako pitomec. Možná za to může smutná, místy až depresivní příchuť, která se (ne)nápadně vine celým filmem, možná místy až mistrovsky poskládaná slova. Těžko říct, možná dokonce obojí najednou, důležité však je, že to neskutečně funguje. 3) S Oscarem za Původní scénář (výjimečně) zcela souhlasím (možná bych přemýšlela i o té Výpravě) a zároveň jsem ráda, že byl film promítán v rámci čsfd-projekce, protože sama od sebe bych si ho nejspíš nikdy nepustila, natož abych na něj šla do kina, což by byla vážně škoda, protože se mi vážně líbil. Nicméně být to na mně, přitvrdila bych závěr, tzn. ukončila bych "Her" tak, jak se mi tvůrci v posledních minutách snažili namluvit, že skončí... a přitom neskončila. P.S.: Vulgární panáček ze hry byl skvělý. P.P.S.: Stejné téma bylo k vidění i v "TBBT".:-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čím viac je človek na počítačoch závislý, tým viac sa prepadá do samoty a vlastného ega... Originálne spojenie romantiky, komédie a scifi. Úžasný retro vizuál spolu v kombinácii s víziou blízkej budúcnosti tu dokonale vytvára podmanivú atmosféru a podmienky pre tento romantický námet (láska medzi človekom a počítačom). Rieši sa tu však podstatne viac, ako len romantické hľadanie dokonalej ženy či vyrovnávanie sa s krachom manželstva. Vďaka operačnému systému Samantha pochopí hlavný hrdina napr. i svoju samotu a mnohé ďalšie veci súvisiace so spoločensko-sociálnym prostredím takéhoto sveta. Jednoducho výživný vizuálny aj duchovný pokrm. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Co zpočátku vypadalo více než nadějně, skončilo nakonec jako strašná nuda. Kdyby mi aspoň Joaquin Phoenix nebyl tak strašně protivný, ale ten týpek nesleze z plátna snad v jediném záběru, a mně pohled na něj vážně nedělá fyzicky dobře. Velice příjemným zpestřením filmu je malá role Olivia Wilde, která je zde skvostná, ale jinak je to celé strašně ubíjející podívaná. Nemůžu si pomoct, ale za sebe nemám problém napsat, že mě podobné melodramatické cajdáky pro hipstery zoufale nudí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jeden nezajímavý sociopat se rozvede, no bodejť, a tak si najde novou kybernetickou partnerku. Ze všech těch jejích nul a jedniček se mu zamotá hlava a žvaní nesmysly. Ona tedy celkem také žvaní. Až se jednoho dne těmi primitivními dialogy prokoušou k závěru filmu. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ty kokos, tak to tu ešte nebolo! OS sa potrebuje nájsť. (Dobre, že neodišlo meditovať na samotu do hôr.) Celé mi to prišlo mega trápne, pričom mrdačka bola totálnym vrcholom! A to teda čumím, že k tým namakaným outfitom, štuplom do uší a fúzom zabudli nejako zakomponovať kinga všetkých účesov- mullet !? No a v porovnaní s American Hustle Amy Adams vypadá tu, ako neskutočná mrachta, o ktorú by som ani bicykel neoprel! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Úžasný pocit, keď vám niekto vstúpi do hlavy a vyberie z nej všetky pocity. Síce je to nakoniec depka, ale tak to v živote chodí. Jonze z toho zbytku originality ešte cucá posledné kvapky. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý sci-fi námět zprostředkovaný formou superněžné originální romance. Vkusná (i když možná až moc vychtěná) emoční nálož, která bude za několik let velmi pravděpodobně ještě mnohem aktuálnější a trefnější, než je teď... 85 % ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá a originální mz3lenka – vztah s umělou inteligencí (v budoucnosti) a prostřednictvím toho ukázat žárlivost a lidskou potřebu monogamie a majetnosti. Ale je to dost dlouhý a mnohdy nudný. Jako kulisa na pozadí to špatný není, ale celý dvě hodiny bych to sledovat nevydržel. Pustil jsem si to hlavně kvůli ženskému hereckému obsazení, přičemž od Scarlett jsem slyšel jen hlas, ale i ten je dost sexy ;). # [monitor, 5.1, EN sub] # příběh *** | hudba ** | humor * | akce – | napětí – | pustil bych si znovu ** ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Ano, je to sci-fi, ale sci-fi, které nám něčím může být důvěrně blízké, a to nemluvě pouze o tom, že se jedná o "nedalekou budoucnost". Do teď mám stále zmatek v tom, co nám chtěl film vlastně sdělit, rozhodně se však tomuto snímku nedá upřít, že je v něm toho spousta k zamyšlení. Je skutečně vztah s "operačním systémem" možný? Potažmo, je možný vztah, který není na fyzické úrovni? Protože ať už přemýšlíme pouze o určité závislosti na počítačích (která pohltila náš svět už v současnosti) nebo o vztazích mezi lidmi, pořád se jedná zkrátka a jednoduše o vztahy, je úplně jedno k čemu. A myslím, že právě o tom celý film je. Je to určitá úvaha nad vztahy, které tvoří náš život, a především nad tím, co dělá nebo nedělá člověka šťastným. A není štěstí záležitost výhradně subjektivní? ... Film Ona bych doporučila jako zajímavou záležitost, která má současné generaci co říct. ~(4,2)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám tedy raději filmy, kde se alespoň pokoušejí o logiku, a nemohla jsem si pomoct, ale během děje mě napadaly otázky typu: "Jaktože nikomu nepříjde divné, že člověk randí s operačním systémem?", "Kolik existuje těch pokročilých OS?", "Jaktože se ani jednou ve filmu nezmíní možné negativní dopady emocionální závislosti na OS?" atd. atd. Pro mě je prostě Her jen taková pohádka pro dospělé. Ovšem skvostně zahraná ze strany Joaquina Phoenixe. Ten za celou dobu nesleze z plátna a s přehledem uhraje všechny polohy své komplikované postavy Theodora (roztomilé geekovství, počáteční zamilovanost, ale i temnou stránku své povahy - emocionální odstup, přílišná analytičnost, klasické mužské utíkání od problémů). Sledovat ho je uhrančivé. Hlas Scarlett Johansson je unikátní a je vidět, jak moc se snaží. Nemůžu si ale pomoct, ale ta její Samantha mi na operační systém (jakkoli pokročilý) připadala až moc emotivní a chvílemi melodramatická. Samantha a Theodor jako pár ale fungují bez problémů a opravdu vás donutí zamyslet se nad budoucností lidských vztahů (kdy třeba bude jednodušší udržovat vztah s přizpůsobivým operačním systémem šitým na míru než se "obtěžovat" s normálním člověkem). 80 % ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

vizionársky film; pripomenulo mi to "eternal sunshine" tou "metódou" využitia sci-fi elementu na hlbšiu exploráciu sveta v ktorom žijeme a na rozvinutie "netradičného" romantického experimentu... phoenixa mám každým filmom radšej a radšej, tuto bol rozkošný (a totálna zmena oproti prdošlému "the master"); vizuálne dokonalé a hudbu robila moja obľúbená kanadská formácia arcade fire, čiže u mňa "láska na prvý...pohľad?" ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní, ale ne tak intenzivní jak bych čekala. Myšlenka výborná a do dnešního světa skvěle padnoucí. Ale. Vlastně ani nevím. Nepřitáhlo mě to. Nenudila jsem se. Mám velice rozporuplné myšlenky. Asi bych si je měla utřídit než se něco pokusím napsat, ale film mi přišel takový roztříštěný, necelistvý. Zvláštní. Film hodící se do osamělé a přemýšlivé nálady. (celou dobu jsem čekala na to, až nebude mít ten ohavný knír, protože horší než nahej chlap v ponožkách nebo chlap s ponožkama v sandálech je jenom chlap s knírem). Mnohem víc než celý film se mi líbil trailer na něj. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spike Jonze sa nám snaží ukázať, kam by to všetko mohlo smerovať a kde už možno v istých aspektoch aj sme. V dobe, keď nemá význam si začínať s Oliviou Wilde, pretože by po nás možno chcela, aby sme večer nepozerali futbal a išli s ňou radšej do divadla a my máme alternatívu v podobe bezkonfliktného operačného systému. Tak tam ešte nie sme, ale vďaka tomuto filmu si môžeme o pár rokov, možno desiatok rokov povedať, nakoľko mal pravdu. Her je takým mementom našej doby, odrazom vnútra ľudí, ktorí sú milióny rokov rokov rovnakí, lenže sú valcovaní vecami, ktoré v nich vytvárajú neistotu. Problémom je, že toto bude po určitej dobe jasné každému a ja som očakával možno niečo prekvapivé, nielen repetíciu tých istých myšlienok a pocitov. Vidieť raz ľudí prechádzajúcich sa po ulici a komunikujúcich so svojim OS, poprípade siluetu chladného veľkomesta je fajn, ale keď sa na tieto obrazy s tým istým informačným obsahom pozerám už tretí krát, je to trochu "antiartové". Doporučujem pre tých, ktorí film nevideli v kinách, aby si ho doma pozreli so slúchadlami na ušiach, budete sa viac cítiť spriaznení so Samanthou. Čiže dokážete sa viac vcítiť aj do hlavnej postavy. P.S. Porovnávať v budúcnosti budeme aj Jonezovu predikciu posthipsterských vizáží a outfitov. V tom je tento film asi najalarmujúcejší. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Většina filmu je založena na primitivních dialozích prazvláštního kokůtka s neustále nadrženým operačním systémem, tudíž se toho celý snímek moc neděje a stopáž je odporně přestřelena. Takže z dvou hodin jsem zaznamenal hodinku sraček. Kam se hrabou soudobá okna, jablíčka a tučňáci. Film disponuje zajímavou myšlenkou, která má jedinou vadu na kráse. Zdá se mi býti nerealizovatelnou. A u zajímavé myšlenky vlastně končí veškerý pozitivní potenciál filmu. A s tou komedií to zde snad není myšleno až tak vážně. Asi 3x jsem se usmál, ale jinak se mi zdá, že film ze všech stran tlačí, aby působil co nejdepresivněji. A při každém pohledu na zoufalého Joaquin Phoenixe, který se pro podobné role snad narodil, musím uznat, že se mu to daří. Jak už jsem naznačil, tak přibližně 3/4 stopáže jsou naprosto nudné a úplně o ničem. Ale alespoň jsem si obohatil znalosti a už vím, jak by vypadal takový sex s operačním systémem. Bohužel, bych se musel vydat do hor mezi mnichy, jako to udělal ten divný pán z filmu, a tam se oddávat meditaci. V současnosti bych vrcholu při bezkontaktním sexu zcela jistě nedosáhl, ale obdivuji všechny kteří ano, například budoucí operační systémy. Solidní kokotina. Hvězdičku za nápad. Zbytek je hnus. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Být Her o něco kratší, asi bych šel i na plný počet. Her nevyrazí dech v tom prvém slova smyslu, ale svou okouzlující osobitostí vám ho zaručeně vezme. Skvělý námět, perfektní Phoenix, krásné prostředí. Moc dobrý počin... 90% ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

Reklama

Reklama