Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 2

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (369)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Záhada Dyatlovovy expedice mě fascinovala od dob, kdy jsem o ní poprvé četl v Epoše, ale filmu jsem se dost dlouho vyhýbal v domnění, že to bude další céčkovej hnůj. Nemůžu si pomoct, ale já se fakt dobře bavil. Dobrodružná atmosféra doprovází film hned od začátku a moje slabost pro horské prostředí a tajemno se projevila naplno. Na poměry found footage kousků to má hodně přívětivý vizuál, poměrně klidnou ruční kameru, relativně sympatické (resp. neotravné) postavy a hlavně atraktivní příběh, který se sice v druhé polovině promění v děsnou fantasmagorii, ale nakonec: proč ne? Kulisy jsou perfektní, prostředí zaujme na první pohled a rozjezdové dialogy o ničem nenudí. Akorát to CGI odpovídá nižšímu rozpočtu, ale to klidně překousnu. Z té hromady levných hororů patří The Dyatlov Pass Incident rozhodně mezi ty lepší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,077,000▐ Harlin je strašne mimo misu, tak suchá povrchná réžia, stavaná na banálnych zvukových lakačkách, bez štipky poriadnej atmosféry a záver je čísté počítačové zlo, človek by neveril že to natočil režisér film ako Cliffhanger či Smrtonosná pasca 2, toto je tak dobré akurát tak na amaterského začiatočníka /25%/ ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rennymu Harlinovi ruplo v bedně poprvé, vzal si Geenu Davis a potopil studio Carolco. Navzdory majestátnímu pádu na hubu se však nedal a z ženušky se dál snažil udělat akční stár, nicméně k vodě ho místo amerických studií pustila právě Geena. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že mu třísklo v kebuli zas a začal točit nehorázný hovadiny. V Dyatlov Pass Incidentu je divák svědkem tolika idiotských situací a nahodilých hororových klišé, že by brečela i ožraná mrtvola osmdesátkových béček. Zkrachovalý fin tu nicméně jen nabíral síly pro následující opus o Herkulovi, vedle nějž je tahle matrjoška zcela neškodným kafíčkem pro nudné večery. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Klasický FF formát tak ako ho mám rád. Aj pointa a prídavok toho scifi motívu ma zaujal, len žiaľ nebolo to rozvinuté do príbehu, ktorý by ma dokázal zabaviť - častá nuda, hlavne zo začiatku. Kým sa to trocha rozbehlo a chudáci otvorili tie dvere, tak už som bol tak otrávený, že celkový dojem sa napravil len trocha. Tiež škoda, že pointa o tých dvoch bola tak priezračne predvídateľná. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nejhorší FFko, které jsem měl tu čest vidět. Když už nic, jedná se o příběh podle skutečné události, která je více než zajímavá, takže vás (snad) donutí si i něco nastudovat. Vztaženo k tomuto se dá už jen spekulovat, jakým způsobem tvůrci filmu pojali zakončení, no já bych tipl, že poměrně svérázně, ale což, poškrabat na hlavě mě to donutilo. Jako další plus hodnotím zimní téma v horkým létě, které mě vždy potěší. I přestože se film rozjede až ke konci, kde si tvůrci asi vsadili na vlastní karty, nemám důvodu dávat podprůměrné hodnocení. 65% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)

Reklama

Reklama