Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele karnifex k tomuto seriálu (2)

Blízký daleký východ (2015) (S03E04) 

Děsivá scéna, v níž si východoukrajinští dělníci bezelstně pochvalují, že narkomani z jejich města "ze dne na den zmizeli". ()

Spolužáci (2017) (S05E03) 

Hodnotím celkové vyznění dokumentu - bez ohledu na režisérův záměr nebo snahu manipulovat (v tom ostatně nesdílím rozhořčení mnoha komentátorů zde - divák se přece nemusí nechat manipulovat a manipulace v tomto dokumentu mi nepřijde vyšší, než v běžné reportáži ČT - o nějaké nově nebo primě vůbec nemluvím). Vybraní spolužáci (škoda, že byly jenom tři) se minimálně "v civilu" chovají jako tolerantní lidé (paradoxně nejhůř na mě působili ti méně extrémní: Dusty pro své chování k manželce a přemoudřelá učitelka) a jsou režisérem nuceni konfrontovat své politické názory, které pro ně ale zjevně nejsou důležité. Naopak režisér svému náckovskému(?) spolužákovi říká, že by ho klidně udal policii - jakkoli je pro mě takové jednání nepochopitelné, oceňuju, že tuto scénu do dokumentu vložil - jistě si musel být vědom, že v ní nebude působit sympaticky ani kladně. Snaha vysvětlit, proč periferie volí tak, jak se Praze nelíbí, je v poslední době oblíbená (a výsledek často vypovídá spíše o sebezahleděnosti a všeználkovství tvůrců, než o skutečných důvodech této volby, protože pojmenovat problémy, ze kterých vychází, se většinou bojí). Osobně bych uvítal, kdyby někdo podobným stylem konfrontoval "liberálně smýšlející" podporovatele top09 či ods - tyto strany, ke kterým se mnozí z nich tak hrdě hlásí, svou asociální politikou reálně ublížily velmi mnoha lidem. Jejich zastánci by svůj světonázor jistě dokázali před kamerou obhájit mnohem uhlazeněji, než zmatený Peca. ()

Reklama

Reklama