Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Detak k tomuto seriálu (6)

Gadžo (2014) (S02E02) 

Určitě zajímavá momentka, kterou doporučuji ke shlédnutí. Vlastně ani tak nejde o to měnit nějaké světonázory, jako spíš ukázat realitu i z druhé strany. Pro (hlavo) bílé čecháčky ukázka toho, že nelze jak pštros zabořit hlavu do písku a brát na všechno stejný metr, a pro (hlavo) hnědé čecháčky zase toho, že když se chce, tak to jde, ale když se nechce.. Nicméně chyba v komunikaci je na obou stranách stejná a obě by měly chtít nalézt společnou řeč a ne svádět vinu ustavičně pouze na druhé. Klobouk dolu před rodinou, která ve filmu účinkuje. Jarda mluvil dost rozumně, nejspíš toho dost zažil (a to, že čeští "bílí" politici toho nakradli tolik, že kam se všichni cikáni hrabou, nu, pravu dí..) ()

Já, horník! (2014) (S02E04) 

Vcelku výstižný dokument ze života havířů. Je zde ukázána těžká, adrenalinem prosáklá dřina pod zemí, která ale má své plusy, jako je práce v týmu lidí, na který se může člověk spolehnout (jinak mu hrozí smrt), a možnost odlehčit napětí mezilidským pokecem, potažmo srandou. Naprosto chápu jejich nevraživost vůči zbytku Čechů, kteří si o nich převážně myslí, že jsou hlupáci, a stejně tak chápu, že takový horník jen velmi těžko vymění svou práci, kde je důležitým členem týmu, za práci robota/blba ve fabrice, kde z lidí dělají nemyslící, nasrané stroje, bez možnosti komunikace a s tvrdými normami. Velmi nepěkné bylo i vykrucování se náběrčího, když se ho ptali, co se stane, když pracovník/robot daný stroj poškodí. Jediné, co mi na dokumentu vadilo bylo, že jsem nějak nepochopil, kdy byl natáčen, protože jsou v něm ukazovány různé datumy. Wikipedia: V listopadu 2016 věřitelský výbor rozhodl o uzavření dolu Paskov k 31. březnu 2017 kvůli ztrátě téměř 400 milionů korun za půlrok. ()

Blízký daleký východ (2015) (S03E04) 

Krutopřísná realita vyspělého světa 21. století (ty vole, 7 tisíc let od prvního dochovaného písma). Všeho nadbytek a lety do vesmíru na jedné straně zeměkoule a válka a milióny lidí umírajících hladem a žízní na straně druhé. Sláva vítězům a smrt všem ostatním ⛧ ()

Má vlast Afghánistán (2015) (S03E05) 

Celou dobu jsem měl pocit, že mi dokument chce něco sdělit, ale bohužel to zůstalo skryto za naprosto nešťastně zvoleným stylem zpracování. Téma tedy sice palčivé a naléhavé, ale zpracování amatérské a nezáživné. Posledních asi 10 min. už jsem vzdal. Proto nehodnotím téma, ale jeho čiště nezáživné podání. ()

Krtek a Lao-C' (2016) (S04E05) 

No to je teda mazec... ()

Hranice práce (2017) (S05E04) 

A takhle mi si tady žijeme :-) Škoda, že nejsem nácek, že bych hajloval pro naši super republiku, za Zemana, za to, že máme práci - hlavně nikdy neměnit. Pěkný dokument (chválím i za erotické scény :-P ), bohužel pro někoho denní realita Českého pekla. ()

Reklama

Reklama