Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Ani nevím co je na tomhle filmu tak skvělé, že sem ho musel vidět třikrát. Mel Gibson ? bitvy ?. Ne, ne myslím že to bude tím že se jedný o nádherný příběh pomsty, lidského odhodlání, přátelství a chtíče něco dokázat, celý příběh je samozřejmě silně podtržen že se jedná o skutečnou legendu ! No ono vlastně bez Mela by asi byl tenhle film těžko tím čím je, Mel je nejen skvělý herec, ale dokázal, že je i skvělý režisér. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

8.8. 2010 - Režie: Mel Gibson. Jeho režie vejde do dějin. Z filmu jsem se dlouho nemohl vzpamatovat. Oslovil mně tím nejlepším možným způsobem. Ano, je to skutečně tak. Oslovil mně hlavní hrdina Williama Wallace(Mel Gibson), dále to byl krásný a skutečný neskutečný příběh, samotné bitvy(vystrčené půlky na anglickou armádu nebo třeba obklíčení anglické armády) a filmu nechybí ani láska, pomsta, nenávist, humor, hrdinství a věrnost. Samosřejmě nemůžeme zapomenout na hlavní věc, za kterou bojovalo celé Skotsko. ____ SVOBODA! ____ Mel Gibson natočil skutečně nádherný příběh, který vejde do dějin nejen jako tragická historická skotská událost, ale také jako jeden z nejlepších historických filmů na světě doplněný skvělým soundtrackem Jamese Hornera. Oskar za nejlepší film po právu, oskar za nejlepší režii také poprávu a ostatní oskary jen ztvrzují skvělý celovečerní zážitek. Závěr ukázal jasně způsob trestání a také tu již zmiňovanou věrnost. Mel Gibson v jeho nejlepším filmu a v jeho nejlepší roli, která vešla už před lety do dějin. ()

vykur! 

všechny recenze uživatele

Aye, fight and you may die, run, and you'll live... at least for a while. And dying in your beds, many years from now, would you be willin' to trade all the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they'll never take our freedom! ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Výživný historický film, který je předzvěstí Gibsonova zaujetí otevřeným násilím, nicméně to lze vnímat i z kritického pohledu na dějiny lidstva, ve kterých se po vůli pánů vraždíme. Gibson přesvědčivý i jako herec, atmosféra skotského prostředí fantastická. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Příliš natažená stopáž. Jinak tomu není absolutně co vytknout, protože se jedná o jeden z nejlepších historických filmů vůbec. Člověk jenom žasne, jak se dřív na potkání masakrovali lidi. Z pohledu Williama Wallace to však bylo opodstatněné a stejně tak je opodstatněný trest za vzpouru. Proč to ale nešlo řešit trošku diplomatičtěji... 85% ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

53. Zlatý Glóbus za rok 1995 - cena (1) - *Nejlepší režie - Mel Gibson + nominace (3) - Nejlepší film (drama), Nejlepší scénář - Randall Wallace, Nejlepší hudba - James Horner ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak film to spatny neni, pokud nebudeme hledat chyby, kterych tam je jako hub po desti. Musim pochvalit hlavne vypravu a choreografii bitev. Trosku mi tam nesedel ctyricetilety Gibson, jak chodi kolem domu budouci manzelky na namluvy, holt vek nezastavi ani Mel:-). Jinak celkem dobry, videt to uz ale nemusim. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Krasný kousek, dlouholetá klasika na kterou rád kouknu jak v originále tak i s povedeným českým dabingem. Gibson v nejlepší formě, skvělý příběh, skvělá hudba. Neznám snad nikoho kdo by ten film neviděl a překvapivě se drtivě většině líbí. Válečné scény ostřejší, ale zároveň krásná příběhová linie celého filmu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je o podstate slobody. A o cene za to, dať tomu zmysel, formu a krv. Gibsonova surová energia a sila rozprávania vo filme je dychberúca. Režisér Mel Gibson robí všetko preto, aby vytvoril túto epickú historickú melodrámu. A darí sa sú to. Akcia je krv striekajúca radosť. Rozsah bitiek je pôsobivá. Príbeh je plný melodrámy od pomsty jeho veľkej lásky až po romantiku s princeznou. Historická presnosť je zbytočná, keď je to tak zábavné. Zasahuje do všetkých archetypov hrdinov a záporákov a uvádza ich do pútavej historickej drámy. Majstrovské dielo!!! 10/10 ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Gibson v tomto perfektním eposu zvládl výborně jak hlavní roli, tak režii. Oscary jsou naprosto zasloužené. Film trvá necelé 3 hodiny, ale mě to přišlo jako chvilka, film mě vtáhnul do děje a nepustil. A naprosto perfektní zakončení mě prostě dostává pokaždé, i když už jsem to viděl po několikáté. SVOBODÁÁÁ!!! ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Velkofilm jak má být, syrové bitvy doplňuje dobrá hudba (pro tu skotskou a irskou folkovou hudbu mám dost slabost). ()

Blackros 

všechny recenze uživatele

Jediný film, který mi nejen od Gibsona nevadí, ale dokonce se mi i líbí. S hlavním hrdinou jsem soucítil a bil se s ním, proti obsazení bych také nemohl mít výhrady, no je to prostě historický akční film podle mého gusta. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Historická dramata jsou Melu Gibsonovi snad šitá na míru. Jeho perfektní herecký výkon si krásně notuje se sliným příběhem. U takto dlouhé stopáže se většinou nudím nebo minimálně mají snímky hluchá místa. Jenže potom musí být i pár výjimek, které potvrzují pravidlo a Statečné srdce je jednou z nich. Užívám si každou minutu ať už na obrazovce probíhá nemilosrdná syrová bitva (usekané nohy, podříznuté krky, dýka do obličeje,...), vážný dramatický úsek, nebo milostná scéna. Hudba na nejvyšší úrovni. Váhám, jestli nedat absolutní hodnocení, ale vzhledem k tomu, že si pro něj chci ponechat exkluzivitu, dám "jen" 90 %. Oblíbená část- vězeň si vám přeje něco sdělit ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama