Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 323)

Porp 

všechny recenze uživatele

Najsilnejšou stránkou ostávajú bojové scény, ktoré neprekonal ani Gladiátor, ani iné historické filmy. Scéna, kde anglické kone umierajú na škótskych kopijách je neprekonateľná a pritom kone nemuseli byť ani digitálne. Aj davové bitky sú vynikajúce. Je priam cítiť ako do seba tí chlapi zatínajú železo, aj keď sa divák zadíva do diaľky. Preto odpustíme Melovi Gibsonovi hrubé historické nepresnosti akou bol fakt, že anglická princezná mala v čase Wallaceovej smrti dva roky. ()

cure 

všechny recenze uživatele

Mňa tento film moc nezasiahol ani napriek tomu, že v ňom hraje moja favoritka Sophie. Takmer s trojhodinovou dľžkou musí byť film veľmi veľmi veľmi kvalitný po všetkých stránkach, aby nezačal nudiť a to bohužial Statočné srdce nieje. Samotný dej je prepletený x-tými klišé. Čo sa filmu určite nedá vytknúť sú skutočne kvalitne a realisticky natočené súboje, avšak už samotné kostýmy a masky podľa mňa 100% niesu (dovolím si tvrdiť, že Deadwood z dielne HBO je v tom zmysle o krok vpredu). Napriek kvalitnej hudbe a akčným scénam dokáže Braveheart veľmi rýchlo vyprchať z hlavy a to je pre mňa jednoznačný dôkaz, že sa jedná v podstate o priemerný film aj, keď jeho ambície boli určite vyššie a snahu mu uprieť nemožno. Dovolím si tvrdiť, že ak by nebol tento film spojený s Mel Gibsonom, ale mal by menej známeho herca a režiséra tak by zapadol v šedom priemere pár mesiacov po premiere a to sa týka aj Oskara, pretože naň (ako za najlepší film) to určite nieje. V tom roku 95-tom boli určite lepší "Mrtvý muž prichádzí", "Leaving Las Vegas" a nepochybne najlepší boli "Usual Suspects", žial v tedy ich točil ešte neznámy Bryan Singer a tomu ho predsa nemožeme, ako nováčikovi dať. Na rovnakú tému a prostredie má Statočné srdce tiež lepšieho konkurenta a tým je Rob Roy, ale na kvalitné 3 hviezdy 69% to je. PODOBNE FILMY: Rob Roy ()

jurca 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Historické drama přesně tak, jak se sluší a patří. Gibsnovo děťátko, kterému nechybí opravdu nic. Člověku ani nepřijde, že délka filmu je 177 minut. Ještě aby taky jo, když se ani okamžik nenudíte. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film. Osobně se mi líbí scéna, jak princezna Isabela jedná s W.Wallacem a služka zkouší ses s princeznou domlouvat francouzsky. Parlez-vous français ? ... Zvažuji si Catherine McCormack a Sophie Marceau přidat do oblíbených. Celkem mě překvapuje, že je tento film až 84tý (30.11.2010), ono romatika spojená s historií neletí :-( Trailer dokonalý ! ()

Luisis 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nevěřil, že by něco tak dokonalého natočil Mel Gibson.Vždyť ty monstrózní bojové scény určitě nebyla prdel natočit.Vždy, když tenhle skvost vidím, běhá mi mráz po zádech.Je to dokonalost.Není k tomu co říci a kdo Statečné Srdce ještě - rychle napravit!!! Asi muj nejlepší historický film - 100% ()

Eilean Donan 

všechny recenze uživatele

Vždy, keď si spomeniem na Statočné srdce, až ma mrazí. Stále mám v živej pamäti majstrovské spracovanie, herecké výkony a myšlienky - stále aktuálne a nadčasové. Akýmsi bonusom, alebo "masterpice-om" samým o sebe, je soundtrack k tomuto filmu. Ale toto všetko už je dávno známe a teraz už kultové - pre mňa nepochybne. ()

Haide 

všechny recenze uživatele

Lesk a bída středověku. Se vším všudy. Pokud si nevšímáme historických hloupostí, které ovšem tvůrci hned na začátku omluví tím, že "dějiny píší vítězové", jde o skvělou směsici akce a romantiky. Reálně "špinavé" bitvy, správě stateční skotové proti nafoukaným angličanům, Mel Gibson v nejlepší formě a to vše podtrženo skvělou hudbou. Svoboda! ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Silný příběh ve kterém jsou vystaveny všechny spektra lidských ctností i zvráceností. Gibson jemně vybudoval silnou nenucenou atmosféru, která dokáže velmi silně zasáhnout. Velkofilm, který na mě působí oproti jiným "titánům" příjemně komorně je s Gladiátorem asi tím nejlepším historickým dramatem co kdy spatřilo světlo světa. "Každý člověk zemře, ne každý člověk opravdu žije." ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho mi tenhle snímek unikal (taky proto, že historický filmy moc nemusim) a nejvíc jsem se obával dlouhý stopáže. Po najetí závěrečnejch titulků jsem ale zůstal civět s otevřenou hubou dokořán, jak to všechno dokázal Mel Gibson skvěle zrežírovat. Herci, precizní hudba, výprava, kostýmy a všechno ostatní fungovalo jako jeden celek přesně tak, jak by mělo (Oskaři tentokrát udělený vážně po právu). A zdá se mi až k neuvěření, že jsem se při tří hodinový stopáži ani chvíli nenudil, protože se pořád dělo něco zajímavýho (možná jen úvod z dětství nebyl uplně nutnej). Žádný zbytečný kecání nebo politikaření, ale pořádně drsná podivaná z drsný doby. Marně pátrám v paměti, jestli mě někdy takhle zaujal nějakej historickej velkofilm, po delší době dávám naprosto zaslouženě pět hvězd. ()

palmrus 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film s dobře natočenými bitvami a výbornym Melem Gibsnem, tento film se tak nelíbil pouze mému prdelnímu svalstvu, které ty poslední minuty tohoto skoro 3 hodinového počinu už dost protestovalo. ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si to konečně v originálním znění a musím hvězdičku přidat. Ta dabovaná verze je spíš k smíchu (ostatně jako téměř všechno, čest výjimkám - dabovanej Frank Drebin forever) a nevynikne v ní "skotský" přízvuk, který mým uším hodně lahodil, ačkoliv britskou angličtinu jinak nemám úplně nejradši. Pochvalou nelze šetřit ani v případě průvodního hudebního motivu, který mi několikrát - zejména ve vypjatých scénách - úplně zamlžil výhled :) K dokonalosti chyběla pouze menší překombinovanost děje (menší intrikovost) a o něco kratší stopáž. ()

Kremik 

všechny recenze uživatele

Čert vem, že historie byla úplně jiná. Tenhle film se nesnaží být historickým dokumentem. Film je o tom, že láska dokáže hory přenášet a když Bůh dá, tak i revoluci způsobit :) Dobrá hudba, scénář a výkony herců ve vedlejších rolích...Skvělý popcorn na sobotní večer. ()

Martinka21 

všechny recenze uživatele

Silný příběh!... Dokonalá hudba, která vyvolává emoce! ....A můj probrečený konec! ;)...Poslední výkřík mluvil za vše: "Freedom!" ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson to tak precízne zrežíroval a zahral že jeho film priraďujem k najlepším top filmom v celej kinematografii. Celé 3 hodiny som sa neskutočne bavil a mal som možnosť vidieť hrdinu s najväčšou gurážou a hrdosťou čo aj bolo vidieť keď vyslovil svoje posledné slovo. Bitky boli veľkolepé ale i celkovo film. Nemám čo vytknúť, po scenárickej, audiovizuálnej a technickej stránke úchvatné. (100%) ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl tu řešit do jaké míry se film drží historických reálií, protože to v tomhle případě není důležité. Mel Gibson se role režiséra zhostil na jedničku a servíruje nám dramatický příběh s naprostou jistotou, a září i jako herec, a i díky jeho přirozenému charismatu, je jeho ztvárnění Williama Wallace naprosto uvěřitelné. James Horner vytvořil soundtrack, který se hrdě řadí mezi nejlepší, hudba filmu prostě dominuje a tvoří jednu z hlavních rolí. Filmu je už pomalu 20 let, a pořád dokáže bez problémů oslovit tak jako dřív, a ačkoliv není úplně dokonalý, plné hodnocení si stále zaslouží. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama