Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

lumpcz 

všechny recenze uživatele

Podle mě jeden z nejlepší filmů všech dob (možná bych polemizoval s Tancem s Vlky), postavu Williama Wallace skvěle ztvárnil Mel gibson, parádní chytlavý příběh, prostě oscarový film jak má být. Nevím víc co bych napsal, protože tento film komentář a připomínky oprvadu nepotřebuje! Pro mě 15/10 :-D :-D Navždy. ()

TheMe 

všechny recenze uživatele

Budu si protiřečit - Skvělý film, který ale prostě nemám rád! Třeba jednou změním názor.. za pár let... ()

MrLinhy 

všechny recenze uživatele

Není pochyb, že nejlepší filmy se točili v 90 letech. Dokazuje to i tento snímek. Vadilo mi akorát, že to bylo moc dlouhé, chvilkami nudné a zbytečné. Emoce mi, až tak neseděli (kromě tedy poslední scény). Pěkná kamera, akce a výborný Mel. Kdyby to točil, třeba nikdo jiný tak nevím jak by to dopadlo. Mela jako režiséra, až tak nemusím. za mě 75-80 % ()

cirkulace 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1995, mě je jeden rok, a Mel Gibson hraje svou největší roli v životě. Rázem tím vstupuje jako ten největší hrdina do statečných srdcí nejednoho obyvatele úžasného národa skotského. Úžasná atmosféra, zrádná doba a film ukazuje statečnost Williama Wallace v tom nejlepším světle. Občas je to tak trošku hra na city, ale lidstvo už po spousty let obdivuje a občas i brečí pro takové hrdiny. Mel Gibson se tím hrdinou stal. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Skvelé herecké výkony, úchvatná kamera a zdatná réžia americko-austrálskeho siláka s modrými očami posúva tento film medzi klasiku. Nutné dodať, právom. S historickosťou narába Gibson síce volne - tie kecy o tom, že v tej dobe sa nenosili kilty sú úplne irelevantné - ale jeho spracovanie je možno v mnohom lepšie ako realita. A hlavne tie herecké výkony! Patrick McGoohan ako kráľ Eduard je epický a škoda, že sa na plátne neukazuje v podobne zaujímavých úlohách. Treba pochváliť aj dvojicu Sophie Marceau a Catherine McCormack, obe podali podmanivý obraz svojich postáv. Zvyšok už patrí porote Ceny Akadémie - spomeniem už len scenár výborný Randalla Wallacea. Sloboda! ()

MFJD 

všechny recenze uživatele

Film ktorý mi dal strasňe veľa, ktorý aj po rokoch má čo ponúknuť. Vyrástol som na ňom. Pamätám si že už pri prvej scéne, keď malý William pochováva svojho otca sa ma zmocnil zvlástný pocit aký som mával zatiaľ len pri Titanicu (áno, Titanic som videl skôr). Keď začnú malému chlapcovi padať slzy a malá Murron mu odtrhne a podá kvietok ďateliny a začne do toho hrať Hornerova prenádherná hudba, vtedy som zostal ako obarený, prebehol mi mráz po chrbte, nepohol som sa až do konca a na konci som plakal ako dieťa. Presne ako malý William, preto tento film tak MILUJEM. Hrdinstvo Wallace nebolo len o tom, že sa pre lásku obetoval, že sa dokázal vzbúriť ale hlavne to že na oltár slobody položil svoj vlastný život. Podobne ako Kristus keď Nás výkupil za hriechy, Gibson to aj zakomponoval na konci v scéne mučenia, keď ho pripútajú na horizontálny kríž. Veriac bolesť a moc, pyšný kráľ začuje hlas a volanie slobody. Tak ako Ježiša zradil Judáš, tak aj Wallace zradil Robert Bruce za cenu, ktorá bola slabšia ako ta prvá. Zbabelosť, neschopnosť rozpoznať čo je viac či na jednej strane kráľ židov alebo vzkresenie (víťazsvtvo nad satanom), či na druhej strane škotská koruna alebo sloboda Skotov. Aj napriek osudu všetko dopadlo ako malo. A Mel Gibson znova ukázal že to v tom remesle vie a vie zakomponovať to čo málokto vie a chce pochopiť. ()

DansteR 

všechny recenze uživatele

"Every man dies, not every man really lives."...právě tímto filmem by klidně mohla být definována svoboda. Mel Gibson dokázal, že si vážně dokáže vymyslet film pro sebe na míru. Nevím která jeho polovička je lepší zda ta režijní nebo herecká....obě jsou prostě skvělé. Nádherné drama, kouzelná skotská krajina a ten závěr...no není co dodat, takle dojat jsem dlouho nebyl. Prostě a jednoduše..."SVOBODUUUUU !!!" ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce je přesně to, co můžete očekávat od kvalitního "historického" (historii si (hollywoodští) filmaři upravovali, upravují a budou upravovat vždycky, není proč Melovi něco vyčítat, protože historie není vždycky až tak zajímavá, jako může být práce scénáristy, a já si myslím, že většina lidí jde do kina kvůli tomu, aby viděla kvalitní film a ne kvalitní dokument, ne?) eposu o nějakém hrdinovi (v tomto případě o skotském válečníkovi Williamu Walleceovi). Nabízí dodnes, troufám si říci, nepřekonané akční bitvy (a přesně jak je záhodno, jsou plné krve), smutnou lovestory, nádhernou hudbu (jednu z nejlepších prací) Jamese Hornera, překrásné exteriéry, které nám naplno představuje úžasná kamera a hlavně pak Mela Gibsona. Ten zazářil jak na poli režisérském (předvedl něco podobnéno jako Kevin Costner s Tancem s vlky), tak na poli hereckém, protože si myslím, že skoro každý si ho spojí především s rolí W. W. Ten jeho výraz, jeho prožívání "boje za svobodu" a jeho charisma, totiž nejde zapomenout. Záporáci jsou navíc řádně slizští a zlí (Anglie může poděkovat Melovi za pěknou reklamu). Hlavně je ale tenhle film napěchovaný emocemi, je v podstatě nemožné neuronit slzičku, zvlášť když Mel křičí: "Svobodaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa". Možná mám nějaké pochopení pro odpůrce, ale pro mě je už od dětství Statečné srdce jedním z nejoblíbenějších filmů. Za tři hodiny tenhle film pokaždé schrupnu jako malinu. ()

Hookins86 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce, která kvetla ve špatné době. Mel Gibson je u mě Borec s velkým B. Krásnej příběh o pomstě a o jejím naplnění. Hudba, herci a vůbec všechno je vymňouklý na maximum a kdo film nehodnotí 5*, tak ať si políbí... ()

Usir 

všechny recenze uživatele

Nádherný film se skvělým příběhem o nenávisti lásce, odvaze a touze po svobodě. U závěrečné scény snad "každý" musel zamačkávát slzu, já teda určitě. Velkolepé dílo Mela Gibsna. " SVOBODA!!!" ()

LCH 

všechny recenze uživatele

Skvělé historické drama...i přes některé historické nepřesnosti je tento film vynikající ! Skvělý Mel Gibson, který to nejen skvěle režíroval, ale i zahrál...Já tento film řadím velice vysoko...je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Jasná volba 5 hvězd ! (100%) ()

hn253 

všechny recenze uživatele

Jde v podstatě o akční film, který je historií inspirován opravdu jen vzdáleně. Mel Gibson tu není moc dobrý a zápletka s Isabellou je vážně k smíchu. ()

Jack_F. 

všechny recenze uživatele

William Wallace: "He kills man by the hundreds, and if he were here, he´d consume the English with fireballs from his eyes and bolts of lightning from his arse." Trololo. ()

LeePriest 

všechny recenze uživatele

Podle mě zcela nejlepší film Mela Gibsona ve všech směrech. Pokud jste tento vynikající film ještě náhodou neviděli, rozhodně doporučuji všemi deseti. ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Raději fantasy než něco, co si hraje na historický film a z čeho patos teče plným proudem. Po zhlédnutí tohoto filmu přece nikdo nemůže uvěřit, že William Wallace skutečně existoval. ()

Bruce_cz 

všechny recenze uživatele

Děsně nadhodnocený film. Několikrát jsem se ho snažil dokoukat, velmi neúspěšně, až tedy teď a... zííív, Gibson je kvalitní uspávač hadů... ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama