Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtvrtý díl slavného vědeckofantastického seriálu se odehrává na Zemi v blízké budoucnosti. Díky podivné chorobě vymřou psi a kočky a jejich místa v lidských domácnostech zaujmou opice. I když jsou inteligentní, lidé s nimi zacházejí jako s otroky. A tak dojde jednoho dne ke krvavé vzpouře... (Guild Home Video)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Začíname v „ďalekej budúcnosti“, teda v r. 1991. Konkrétne v totalitnej Amerike. Opice slúžia ľudstvu. Utierajú topánky, zametajú chodníky. Najinteligentnejšie roznášajú nápoje v kaviarni. Do toho vpadne človek Armando (majiteľ cirkusu z predchádzajúcej časti), v sprievode 20-ročného šimpanza. V skutočnosti je to Cézar (Roddy McDowall): potomok opičích astronautov z minulého dielu. Ako jediná opica na svete dokáže rozprávať. Ale, samozrejme, to aj so svojím náhradným ľudským otcom tají, lebo ľudstvo by to nepochopilo. Počas návštevy mesta sú nám pripomenuté fakty z trojky: vírus pred 8. rokmi na celej Zemi pozabíjal domáce zvieratá a keďže ľudia potrebovali náhradu, vybrali si opice (prečo nie rovno slony wtf). Keď zistili, ako rýchlo sa opice učia, začali ich využívať vo všetkých mysliteľných sférach života. Opice sa však nenápadne učili, začali sa tajne organizovať a na konci vypukne vojna, kedy ľudstvo padne a opice povstanú z popola. Hlúpe dialógy, nesympatické postavy, trápne zvraty, amatérske vykrádanie Orwella... fraška. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Po jedničce můj nejoblíbenější. Opět svým style navazuje na jedničku a trojku, tím stylem myslím "reálné" a střízlivé pojetí, na rozdíl od dvojky. Je fajn sledovat motivy vzpoury Caesara, chystání na vzpouru a vzpouru samotnou. Opět je zde poukázáno na zápory lidí a občas to donutí člověka k zamyšlení. Konec opět dává smysl a dá punc celému filmu. Jak říkám, po jedničce nejlepší díl. Howgh! ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

V podstate regulérny béčkový trash. Scenár je bahno, tí herci pod maskami jak keby ani nevedeli čo majú robiť, a schválne skúste pri davových scénach (hlavne v závere) sledovať jednotlivcov, jak máchajú rukami a takmer sa ani nedotýkajú ľudí, padajúcich mŕtvych na zem. Niektoré hlášky smrteľné (“Keď dobyjú túto budovu, bude to koniec civilizácie!”). U mňa guilty pleasure a takých povedzme dve a pol*, že to nebola trápna nuda jak trojka. A záver s horiacim mestom a opicami vo väzenských rovnošatách je niečo, čo musíte aspoň raz za život vidieť. “Ja ako potomok otrokov...” :D ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento díl už za 3. částí Planety opic docela dost zaostává. Na scénáři je už notně poznat, že se začalo vařit z vody. Ale jako náznak proroctví Ziry a Cornélia, proč ne? Stopáž není nijak závratně dlouhá a určité napětí a spád to má. Začátek je velmi působivý, zato konec vypadá hodně lacině a uspěchaně. Zdálo se mi, že se revoluce ve prospěch opů otočila nějak moc snadno. Ale chápu, že se jednalo pouze o převrat v jednom městě. Přesto mohlo být na obou stranách bitvy nasazeno více osob (k tomu jsou však potřeba finance a ty v tomto případě chyběly), jinak akční scény byly docela na úrovni. I dialogy jsou celkem slušné, obzvlášť ten poslední. Hudba, tentokrát v podání Toma Scotta, je opět grandiózní. Herecké obsazení už není tak výrazné, ale účast Roddyho McDowalla je potěšující, stejně tak jako za šimpanzí maskou šibalsky pomrkávající Natalie Trundy. Já byl v rámci možností spokojen a tak nízké hodnocení mě překvapuje (např. hodnocení na IMDb je 60%), což se mi zdá tak akorát. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Toto treba fakt brat ako samostatny film. Zo zaciatku ma na tom hnevalo asi vsetko, ale ked som sa odstrihol od toho, ze to ma byt nejake pokracovanie, tak sa mi ten film zacal viac pacit. Aj ked treba uznat aj kritikom, ze to je miestami fakt fraska. Vcera vecer som vsak mal naladu na ten film a uzil som si aj tu "vojnu" medzi opmi a ludmi. Keby ale ludia nasadia hrubu silu, povstanie by asi skoncilo tak rychlo ako zacalo. Zaver to chcelo trosku viac vymakat. A neviem ci to bol zamer, ale tie postavy, hlavne ludske, boli fest nesympaticke. Kazdemu jednemu by som nafackoval. O to viac som drukoval opom. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (13)

  • V předchozí části říká Cornelius vyšetřovací komisi, že opicím trvalo zhruba 200 let, než se jejich druh naučil pracovat v domácnosti. Tento film se však odehrává jen 20 let po třetím díle a opice jsou už schopny používat nástroje a obstarávat různé práce. (fiLLthe3DD)
  • Pětipatrová high-tech budova vpravo, kterou vidíme při první scéně ve filmu, je ve skutečnosti "Social Science Tower". Jedná se o stavbu, která po mnoho let slouží jako výukové středisko sociálních věd. (FIBO)
  • První díl série Planety opic, ve kterém se Natalia Trandy (Lisa) objevuje s opičí maskou. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Reklama

Reklama