Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

Lexonka97 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o autech a nejlepší sportovní film! Matt Damon a Christian Bale jsou v hlavních rolích úžasní. Film je krásně natočený a všechny závody, noční i denní, byly napínavé a měli úžasnou choreografii. Tenhle film se určitě bude líbit všem milovníkům aut, každý zvuk vydaný motorem auta nebo jeho zevnějškem zní naprosto skvěle. Soundtrack je výborný a krásné podkresloval každou scénu. Příběh je podle skutečné události a je skvěle zpracovaný. U tohohle filmu si myslím, že ať už jste milovníky aut nebo ne, měli by jste ho vidět. 10/10 ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Perfektní. Úžasné. Neskutečné. Nevím co dalšího k tomu dodat, každopádně by se jednalo o samá superlativa. Žádné negativum ten film nemá. Je mi upřímně úplně jedno, jestli se tvůrci drželi pravdy nebo ne, hlavní je že je to skvělý filmový zážitek, který stojí za zaplacení lístku do kina a klidně bych si na to zašla znovu. Matt Damon super, ale Christian Bale byl lepší, opravdu ze srdce doufám, že nějakou nominaci a nejlépe cenu získá, protože jeho role byla úžasně ztvárněná. Film jako celek baví celý film. Ano konec je sice trošičku pomalejší, ale následně wow. Závodní scény jsou na filmu to nejlepší, úplně jsem byla zaražená do sedadla, držela křečovitě přítele za ruku a modlila se za každou ujetou zatáčku, přidání plynu a vše jsme prožívala. A co víc, necílí to na typický hollywoodský happyend. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Od petrolheadů (nejen) pro petrolheady. Chlapzlato a dva Zamáslostojící se spřáhli s výborným Damonem a naprosto fantastickým Balem a na plátna přivezli snímek, po jehož zhlédnutí je nutno skočit do sprchy a smýt že sebe pach spáleného benzínu, pneumatik, brzdových destiček a oleje. Dokonale mixuje prostředí špinavé garáže a naleštěného korporátu, ukáže zákulisí testování sportovních hraček a konstruktérsko-pilotního vztahu a při závodních sekvencích pořádně zvedne tep. Tvůrci navíc splnili domácí úkol z dějepisu, a tak potěší zmínkami o Surteesovi, von Tripsovi nebo Fangiovi. Filmu nic nechybí, tempo je dokonalé a člověk lituje náběhu titulků, což je pro filmaře jedno z největších zadostiučinění. Šup sem s další projekcí. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek jako z ranku Rivalů, ale přesto se svým vlastním ksichtem. Přiznávám, že Rivaly hodnotím o stupínek lépe, protože mi tam subjektivně lépe sedly hlavní postavy. Ty se mi líbí i tady, ovšem nedokázal jsem si ani k Damonovi či Baleovi vybudovat stejně silné pouto. Příběh jinak sám o sobě je excelentním dramatem ze závodního prostředí. Nikoli tentokrát o rivalech, ale o spolupracovnících v jedné stáji. S bonusem nahlédnutí do výrobního automobilového gigantu. Rozhodně nejde o jednohubku, ale o excelentní hlavní chod, na který se mile rád v budoucnu podívám. 80% ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Ford ve Ferrari je jak pro blbé. Jsi druhý? Řaď a řiď jako Brian Earl Spilner, šlápni na to trochu víc, vytáhni otáčky do červených ale ještě ne-é. Počkej si. Počkej si. Počkej si. Teď! Ano spousta zbytečných keců ve snaze vzbudit dojem velkého momentu. Režisér tuší, že divák prostě dvě a půl hodiny pozornost neudrží, proto nám Miles mladší pro jistotu opakuje, že tátovi opravdu chybí ještě jedno kolo. Na závěr motivační kecy jak z Temného rytíře. Charaktery jsou přehnaně šablonovité, záporák je moc záporákovej, bafuňář moc bafuňákovej, milosova žena se chová jako generátor nahodilých emocí, jako by jí něco hodili do pití. Celé to působí jako nepovedený rodinný film z devadesátek. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Film jsem shlédl jako lusknutím prstů. Prostě super, když se natočí film o lidech, kteří ví, co dělají, jak to má vypadat a jak se to dělat má a svému řemeslu rozumí. No a druhá strana mince je banda kokotů s kravatami, kteří hovno umí a vědí, ale mají bohužel tu moc do všeho kafrat. Dobré obsazení, výborný děj. Mám prostě rád filmy se sportovní tématikou, obzvlášť když tam hraje Bale. Krásných 5*. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Naprosto bombovej film,kterej v těch závodních scénách diváka úplně pohltí.Navíc herecky fakt parádní,takže podobně jako u Rivalů nemám tomuhle filmu co vytknout.90%. ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Jízda na plný plyn, dvě a půl hodiny uteklo rychlostí 350 km/hod, motory burácely, dvojice Bale a Damon si to vysloveně užívala. Konečně zas nějaký film z automobilového prostředí, který se hodně povedl, stejně, jako třeba Rivalové. Excentrik Ken Miles v podání Christiana Baleho je boží. I další postavy jsou výborné a uvěřitelné, včetně páprdů Henryho Forda II a Enza Ferrariho. Patos snížen na minimum, což obzvlášť u Hollywoodu oceňuji. Doporučuji všem, a to i těm, co nijak zvlášť závodění v autech neholdují, protože tenhle film je hlavně výborně natočené a zahrané drama o jednom velmi silném příběhu. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Rivalové jsou lepší, díky kratší stopáži a pořádně budovanému souboji Lauda/Hunt. Tady se jede podle jiného mustru, který ovšem také stojí za to a především Bale s Damonem jsou skvělí. Pět hvězdiček si to podle mě prostě zaslouží, už jenom kvůli těm perfektním záběrům při závodech. 90% ()

exitak 

všechny recenze uživatele

Ouuuuu, tak to byla jízda! Ještě teď se mi tají dech při vybavování některých scén. Jakožto spíš nefanoušek automobilových sportu, tohle pro mě byla pecka a překvapení roku. Skvělý příběh a brilantně zahrané i natočené. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Damonovi a Milesovi, vlastne Baleovi role vo filme sadli parádne. V poslednom čase ako keby sa roztrhlo vrece s kvalitnými filmami z prostredia rýchlych kolies. Nie je to na škodu. Príbehov o prehre či slávnych výťazstvách, priateľstve a rivalite je mnoho. Teší ma, keď vidím ako tieto legendy znovuoživajú na filmovom plátne a inšpirujú súčasné generácie. ()

PodPantlofak 

všechny recenze uživatele

Nemusejí vás zajímat auto, či závody, ani nemusíte vědět že Ferrari někdy bojovalo v nějakém závadu, ani že Le Mans ´66 je vlastně závod a stejně vás ten film pohltí a nemusí. Naivně jsem si myslel že Film Rivalové nejde ničím trumfnout. Šeredně jsem se mýlil. To že Christian Bale je herec s velkým H víme už také všichni a kdo o něm pochyboval, tak tímto snímkem musí být přesvědčen. Takový film se povede natočit jednou za 10 let a stejným názorem je i žebříček Nejlepších filmu. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, co vás na začátku vtáhne do děje a pak už vás nepustí. Výborně zachycená dobová atmosféra. Skvělé herecké obsazení, když jsem viděl fotku Miles a hrát Bala, tak podobu chytili dost dobře. Pokud jde o zpracování, tak nejlepší byl podle mě moment závodění, kdy jsem si občas připadal vtažený do děje. Opravdu pokud chce člověk film prožit, tak toto je dobrá volba. Trochu se u mě nabízelo srovnání s Bohemian Rhapsody. Taky je nedávno natočené a taky člověka v táhne do děje. Co je tady ale lepší, je příběh, který má, aspoň pro mě, mnohem větší náboj. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Ono ani není co vytknout. Všechno šlape jako hodinky, člověk se nenudí, užívá si filmařskou dokonalost a souhlasí s většinou. ... CC Olympia ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak nejsem fanouskem motorismu ani automobilu vseobecne, tak po filmu Rivalove opet uzasny filmovy zazitek ze sveta rychlych kol. Hodne zajimavy, i kdyz pro film trosku upraveny skutecny pribeh o rivalite mezi automobilkami na zavodnim okruhu. Nechybi tady slusna vyprava, akce, humor, trocha dojeti, dobre herecke vykony v cele se skvelym Christianem Balem. Ten je dokonaly jako zvuk.-). I kdybych chtel, zadne slabe misto nevidim a videt vlastne ani nechci. Velky filmovy zazitek. Videno v ostravskem Cinestaru. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Portsmouth, 1.12.2019 Miluju sportovní filmy, protože mám rád sport, ale motosport mě jako fanouška ani trochu nebaví. Film sice není úplně doslovným životopisem, ale i tak jsem si radši nezjišťoval žádné detaily, abych se neokradl o finále. Navíc nemůžu upřít filmům s touhle tématikou, že se jim daří se mi trefit do noty. Před pár lety jsem si užil Rush a stejně tak tomu bylo i tentokrát při Le Mans 66. A jsem vážně rád, že jsem na to vyrazil do kina, skvělý závodní zvuk a velké plátno, na kterém se dají obdivovat všechny ty vypiplané autíčka. Herecké obsazení je samozřejmě na jedničku, ono je dost těžké, aby Christian Bale zklamal a Matt Damon ho skvěle doplňuje, ale potěší i role pro Caitrionu Balfe a Jona Bernthala. Všechno je opravdu povedené, napětí nechybí a humor na zlehčení ho dobře balancuje, jen je škoda, že se takové filmy netočí o fotbale či hokeji, to by pro mě teprve byla paráda. Ale i tak je to skvělý film. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Ještě že máme Jamese Mangolda, ten se dal poslední dobou na tvoření chlapáckých novodobých klasik a Le Mans 66 je opět perfektním kouskem. Nejde o žádný prvoplánový blockbuster plný digitálních nesmyslů. Všechno jde pěkně na dřeň, uvěřitelné a téměř hmatatelné. Krásná dobová atmosféra, perfektně vykreslené závodní prostředí, parádní herecké výkony a příjemný feeling. Bale a Damon jsou výborní, perfektně funguje jejich chemie a zbytek hereckého obsazení taky skvěle sedl. Le Mans je oslavou novátorství a geniálních lidí, kteří dokáží i v zajetí korporátní režie tvořit něco, co má duši a nějaký smysl. Výborný komplexní film, který ukazuje, že i tahle poměrně drahá záležitost se vyplatí v dnešní době natočit. V záplavě digibordelu krásné chlapácké pohlazení, kterému věříte každou minutu a každý metr závodní trati. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Poznáte ten pocit? Sedíte v kine a po prvých 5 minútach sa ocitáte v deji filmu a všetko sa deje okolo vás a nie ste len divák, ale priamo aktérom. Akýmsi tichým kamarátom hlavných postáv, ktorý mlčí, ale prežíva s nimi každú výhru a prehru. Presne toto som včera zažil. Pri finálnych pretekoch Le Mans som doslova zarýval nechty do dlaní a bol som v napätí, ako keby sa mi mal každú chvíľu narodiť syn. Tlak! Ja nie som športový fanúšik. Motoristické športy sa mi hnusia a o autá ako také sa nezajímam. Ak niekto povie, že toto je krásne auto, tak tomu nechápem. Pre mňa je to len "mašina", ktorá ma vie dostať z bodu A do bodu B (Sranda, že pracujem pre Automotive ako Inžinier :D ). Takže to nebolo tými autami, ani tými pretekami, bolo to tým filmom, ktorý ma totálne dostal. Druhý film s takouto športovou tematikou, popri RUSH, ktorý to dokázal. Kebyže som nevidel Jokera, tak suverénne poviem, že Christian Bale má istého oscara. Ďalší z hercov, ktorý sa vie dokonale vžiť do postavy a nehrá ju, ale je celý film hneď vedľa teba a ty ho miluješ, aj keď je to arogantný chuj. Ďalší silný filmový zážitok tohto roka! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Řemeslně vynikajícně zvládnutý film, ve kterém je precizní vše od kamery, přes působivé kulisy šedesátých let, až po herecké výkony Matta Damona a Christiana Balea. Navíc na mě z Le Mans '66 dýchla Amerika, jakou mám rád. Bez politicko-ekonomických keců. Příběh o posouvání hranic. O závody jsem se nikdy nezajímal, proto jsem měl tu výhodu, že jsem jen tušil jak to dopadne; takže jsem vědomostmi nebyl ošizen o chvíle napětí. Je mi jasné, že kdybych chtěl šťourat, nejspíš bych zjistil, že film obsahuje spoustu dezinformací, ale tu potřebu nemám. Jsem spokojený s tím, jak to je. PS: teď jsem si uvědomil, že v tomto filmu nebyl obsazen žádný černoch, ani homosexuál...odbory měly asi zrovna celozávodní dovolenou. ÚPS:přestože jde o stejnou "Ameriku", ve které se z velké části odehrává i Scorseseho The Irishman, ten rozdíl v pojetí není jen v žánru, ale i ve filmařském citu a tady u mě Mangold bodoval na plné čáře...závodní svět podal věrně a přitom atraktivně...narozdíl právě od Scorseseho Irčana. ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama