Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

Kardio 

všechny recenze uživatele

Spousta myšlenek v jednom dlouhém, sofistikovaném a vyjímečném filmu. Akce je tam sice po málu, ale je dokonalá a napínavá. Miluju tempo toho filmu. Je tak dokonale pomalé, ale zároveň se nikdy nenudíte. Vizuál je skvělý, ale co byste čekali když je za kamerou dost možná nejlepší kameraman součastnosti a jedná se o pokračováni filmu Ridleyho Scotta. Absolutně nemůžu z toho jak jsou tyto filmy propojené. Je to geniální. A ten výkon od Ryana je neuvěřitelný. Téměř dosahuje kvality svého herectví v La La Landu a to dokonce i bez pomoci genia Damiena Chazella. Dost možná se právě stal mým oblíbeným hercem. Bohužel zde není Emma Stone. Už jsem si asi na to jejich geniální duo přespřílišně zvykl. ()

Edrik 

všechny recenze uživatele

Tak jsem po dlouhé době odcházel z kina rozporuplně potěšen. Nový Blade Runer za to stojí a kdo říká, že ne, tak kecá. Nechápu lidi, kteří tento film odsuzují jenom kvůli nenaplnění kvalit prvního dílu. Asi si neuvědomují, že to nerežíroval Scott (možná díky bohu) a že se jedná o pokračování a ne o remake (tutově díky bohu!). A že dnešní filmaři mají všechno, co si vysní (o zbytek se postará zelené plátno). V 80. letech se museli sakra snažit a využít prostředí do maxima - proto ta realičnost a ponurost prvního dílu. Takže ano, na první díl to nemá, ale to snad žádné pokračování žádného titulu (Impérium vrací úder vyjímaje). Proto je nutno říct, že se nový Blade Runner povedl. Je tam hodně odkazů na jedničku, takže nezasvěcený divák by mohl být místy zmaten, ale není to nic limitujícího. Vizuální orgie natočené podle staré školy v dlouhých záběrech jsou něco, co už se dnes moc nenosí a proto tolik zaujmou. Stejně tak hudba, která nádherně dokresluje scénu kyberpunku, jak ho máme rádi. Příběh není nikterak závratný a uznávám, že není ani nikterak složitý. Možná záměrně, protože konec je velmi otevřený a cesta pro vyvrcholení třetím dílem se přímo nabízí. Obsazení rolí se podle mě povedlo. Gosling nedává moc průchodu emocí, což je správné vzhledem k tomu, že hraje Blade Runnera a navíc ''kůži''. Ford po dlouhé době exceluje a líbí se mi, že má i svoji čtyřnohou odměnu, po které tak dlouho toužil. Takže nový BR není špatný. Nikdo od toho neočekával film roku, ale dokreslení příběhu, který všichni milujeme. A to se mu povedlo. Závěr: Pokračování klasiky natočené podle staré školy. Běžte na to!!! ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí posledního Vetřelce Scotta seniora bylo zřejmé, že již vystřílel všechny patrony a buší do nás slepými. Proto je dobře, že nerežíroval pokračování svého kultovního hitu. Jaký je nový lovec replikantů v podání Villeneuově? Více než zdařilý. Především je třeba vidět ho v kině v 4K projekci. Pak vás přibije do sedačky nádhernými obrazy (např.průlet kolem přehrady), dokonalým dunícím zvukem a dobře padnoucím soundtrackem s výrazněnými fanfárami. Obsahuje i řadu neotřelých scénáristických nápadů nikdy předtím nepoužitých (kupříkladu úchvatná scéna synchronizování). Film pokračuje v dějové linii jedničky, potěší cameo Olmose (ještě žije!) a vizuálně je zachován původní retro styl. Jen bych potřeboval vysvětlit, proč jsou na sklenících na periférii Los Angeles nápisy v azbuce a přímo na hlavní třídě běží holografická reklama s titulkem Made in SSSR. Toť klady. Jediné, co bych mohl vytknout, je zdivočelý akční závěr jakoby z jiného filmu a trapná smrt anděla. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Zvláštne. Šiel som na to kvôli jednotke. A paradoxne, páčilo sa mi to asi aj viac ako jednotka. Možno vdaka tomuto pokračovaniu lepšie strávim prvý diel. Idem mu dať tretiu šancu. Veľmi pekne natočený film, drží sa dosť pôvodného snímku, ale zároveň si šlape po svojom. Vidieť, že Mr. Villeneuve bol veľkým fanúšikom pôvodného Blade Runnera. Hoci to má 2,5 hodiny, nenudil som sa. ()

Sashmen13 

všechny recenze uživatele

Je to trochu jiné než původní blade runner, to je jisté. Sníměk mě ovšem učaroval svojí schopností pracovat s vizuálními dojmy a opravdu nadupaným soundtrackem. V kině solidní zážitek. ()

zbynek.poliv 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu původní snímek nepotřeboval žádné pokračování, ale když už je teda na světě, proč se na něj nepodívat. Tam, kde Blade Runner exceloval, tam je Blade Runner 2049 ucházející. Oba dva filmy jsou pomalejší ve výpravě, skvělé v zobrazování nepříliš příjemné, melancholické a ne tak šťastné budoucnosti plné umělých, napůl umělých a robotických postav. A právě stopáž, která se zastavila na 163 minutách je asi největším nepřítelem. Některé scény byly až příliš dlouhé a příliš nudné a nedokázaly (alespoň ve mě) vyvolat očekávané emoce. Ani Ryan Gosling nebyl vyloženě špatný, sice mu kamenná tvář vydržela velmi dlouho, nějaký ten projev navíc by rozhodně neuškodil. To samé je (opět) nevýrazný Jaro Léto, který se mi v roli "otce" prostě vůbec nezamlouval. Možná jen nedostal prostor? I když po tom, co předvedl jako Joker, jsem ztratil naděje, že by mohl zahrát něco kloudně. Kulisy, které celému snímku dodávají značnou dávku originality, jsou skvěle provedené a vzdávají hold původnímu filmu. Už první scéna s uschlým stromem byla skvělá, jako kontrast k tomu, jak to vypadá o kousek dále ve městě. Pokud bych se měl zaměřit na příběh a jeho výpravu, připadal mi trochu samoúčelný a vlastně nudně šedý, jako betonová zástavba na periferii. Tohle rozhodně není divácky přívětivá část filmu a spolu s dlouhou stopáží sráží film. Pokud by se příběh nacpal do řekněme 90 minut, možná 120 minut, byl by zážitek mnohem lepší. Prázdné bloumání, dlouhé záběry a ne až tak povedené dialogy. Co se hudby týče, tak téma bylo nastavené skvěle, jen mi občas připadalo, že by si některé záběry nezasluhovaly tak výrazný podkres. Nicméně jako celek Blade Tunner 2049 funguje dobře a solidních 7/10 mu dám. Statut legendy, jako má první film v hlavní roli s Fordem z něj asi stěží bude, ale nějaké ty kvality se rozhodně najdou. ()

Sardinka5 

všechny recenze uživatele

Nebýt propracovaných počítačových záběrů bezútěšné budoucnosti by film byl poloviční. Velké plátno vizuální kvalitu filmu ještě podtrhne, na malé obrazovce už to nebude taková sláva. Příběhově dost nedotažené a předvídatelné, takže moc nefunguje práce se záhadou a pátráním, tím pádem to v divákovi nevyvolává ani napětí nebo překvapení. Ale možná to dělá jen délka filmu, který by mohl být o půl hodiny kratší a ztratil by tak své rozvleklé tempo a hluchá místa. ()

Peabody

všechny recenze uživatele

MArigold má pro mne asi nejvíce pravdy. Hollywoodu chybějí náměty, takže remakuje sequeluje prequeluje a przní kus za kusem fšechno, i to, co bylo perfektní, a jako nikdo nedosáhl na prvního Vetřelce - Cameron přidal sice spoustu akce a humoru, ale napětí nedokázal vytvořit - stejně tak svět jedničky BR nemá s tímthle americkým polopatismem pro většinového diváka, který myslet nechce, nic společného. U Totall Recall to tak nevadí, to nemá tajkemství a i původní je akční, takže remake je jenbom zbytečný, ale tady se ztrácí. Je to krásně koukatelné a řemeslně nezvadní, ale není to ono. Jako dnešní hry, krásná grafika, ale obtížnost, potřeba m,yslet a vkládat si do filmu vlastní emoce a určitou kreativitu diváka ta tady chybí - všechno už má hotové a když ne, tak mu to vysvětlíme velmi prostými dialogy. Jak se říká v jednom mém oblíbeném polském filmu - Má power, ale Nie ma tajemnicy, ()

Joachim36 

všechny recenze uživatele

I've seen things you people wouldn't believe. I've seen Blade Runner 2049. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.... Za vizuální stránku, střih a kameru to stojí. Jinak je to zbytečný film. ()

Elleannor 

všechny recenze uživatele

Blade Runner nové generace - natočený přímo a přesně pro ni. Vizuál překrásný – kamera skvělá – soundtrack dokonalý. Příběhu však chybí nějaká ta “vyšší” rovina a film nakonec jaksi vyšumí bez toho, aby vás děj dokázal pořádně nadchnout. (Mild Spoilers) AI děvče například ve filmu vůbec nemuselo být – a její případné vymazání děj nikterak nepozmění. Podobné to je s revealem „odboje“ kdy se Fancher a Green pravděpodobně snaží filmu dát jakousi epičtější scale. Jenže s dávno čitelným finálním odhalením a vcelku přidušeným posledním soubojem zde není nic jiného (kromě již zmíněných vizuálů), co by diváka pořádně přitáhlo a udrželo. Skutečnost, že to mohlo být „mnohem horší“ je nakonec jen chabou útěchou nad řadou promarněných šancí, které celý snímek nabízí. Přesto jde o kvalitní pokus o pokračování epického originálu, které stojí za to shlédnout alespoň jednou. ()

vitek_korenn 

všechny recenze uživatele

Začnu tím, že to rozhodně není film pro každého. Ani já bohužel nejsem ten typ člověka, který by se dokázal naplno vcítit do filmu. A to jsem se snažil. Avšak celý film byl natočený bravurně. Myslím z té grafické a estetické stránky(střihy, přechody kamery atd.) Zdlouhavě vyprávěný příběh se dá ještě překousnout. Avšak právě kvůli zdlouhavému příběhu jsem zkrátka očekával nějaký ten plottwist. Na druhou stranu byl konec velmi otevřený, takže je jenom na vás, jak skončí. ()

Pavlo 

všechny recenze uživatele

Po priemernej jednotke našlapané pokračovanie, ktoré zvýšilo môj záujem o tento alternatívny svet. Kopec skvelých sci-fi nápadov; zaujímavý a dobre spracovaný dej; dobré obsadenie a vykreslenie postáv. Po dlhej dobe, kvalitný sci-fi film. Bude ďalší diel? ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Je to tam!:-) Denis Villeneuve definitivně dorovnává Christophera Nolana v režisérské genialitě současnosti...Těším se na jejich další souboje o nej film roku...Obrovská pochvala všem,navázat na kultovní film po 35 letech není nic jednoduchého,ale Denis to zvládl na jedničku:-).. 95% ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Originálny Blade Runner bol zdĺhavý, ale prelomový. Blade Runner 2049 je bohužiaľ iba priemerný nasledovateľ pôvodného filmu. Scenár filmu nie je zlý, ale nie je originálny a bohužiaľ koniec je predvídateľný. Tiež dĺžka filmu je pridlhá, veľa obrazov sa vlečie ešte viac ako v jednotke. Myslím, že režisér Villeneuve nedovolil inak výborným hercom Goslingovi a Fordovi sa adekvátne realizovať. Hudba k filmu bola opäť tmavá, kvílivá a k príbehu sa hodiaca. Hudbe tlieskam! Bol to priemerný sci-fi príbeh, ktorý bohužiaľ nevyužil svoje možnosti. Nie úplný prepadák, ale rozhodne nie prelomový blockbuster. U mňa bohužial veľmi priemerných 60%. ()

WilliamWalla 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, krásna herečka, výborný Ryan Gosling! Film stále graduje a vo finále prekvapí. Vytkol by som však zbytočnú zdĺhavosť filmu a ak ste sa prišli pozrieť na Harrisona Forda, budete si musieť poriadne počkať, avšak oplatí sa! Dávam 4*! ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama