Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Itálie Gomorra - La serie (více)
Trailer
Itálie / Německo, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Předloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrají:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Gomora, seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana, nás zavádí do temných a nebezpečných uliček Neapole, kde se nachází centrum zločinecké organizace Camorry. Poté co je Pietro Savastano, jeden z největších a nejobávanějších kmotrů neapolské mafie, zajat a poslán za mříže, jeho prává ruka, třicetiletý Ciro Di Marzio, spatřuje svou příležitost v tom, že se konečně stane novým vůdcem. Jeho čas však ještě nedozrál. Zatímco je Pietro ve vězení, velení zpočátku přebírá jeho manželka Imma, protože jejich syn Genny - Pietrův právoplatný dědic - se v Hondurasu zaučuje v "řemesle". Soupeřící klan vedený Salvatorem Contem mezitím spřádá plány, jak zneškodnit Savastanovy jednou provždy. Válka o převzetí kontroly nad "systémem" právě vypukla, a to na území, které stále bojuje, aby nadvládě zločinu a bezpráví nepodlehlo. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele bearmeedek k tomuto seriálu (6)

Gomora (2014) 

Seriál jsem komentoval u jednotlivých sérií. Přestože druhá a čtvrtá série měly jakési vady na kráse, jako celek je to úžasný počin a zaslouží plnou palbu. ()

Série 1 (2014) (S01) 

Zatím první série zcela úžasná. Po výborném začátku této série se to sice trochu zklidnilo, ale nebylo to na úkor kvality. Po vykreslení všech možných postav a místního prostředí to zase začalo nabírat grády. A poslední dvě epizody, to byl fakt nářez. Gomora je zajímavá hlavně pro jiné zpracování mafiánských filmů, které si jsou až hodně podobné. Tady to šlo mimo Ameriku a Taliáni nám vykreslili nádherně svou současnost. Přímočaré a zároveň hrozivé. Další řada je na programu. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Nerad, ale oproti bezvadné první sérii musím s hodnocením trochu dolů. Jednička a její průběh, to bylo naprosto přirozené. Vzestup a pád jedné Rodiny a vzestup jednoho jejich bojovníka na jejich úkor. Ve dvojce je více postav, protože malé klany si po pádu velké Rodiny vytvořily svou Alianci. Na pozadí jde ovšem stejně jen o návrat Savastanova klanu k moci. A právě zde se děj cíleně rozmělňuje, protože jsou uměle vyvolávány situace okolo jednotlivých, víceméně nových, postav. Na ty se zaměřují jednotlivé epizody, a to tak, že blb XY se nám hlouběji přestaví, předvede své nové nápady na zbohatnutí a závěrem ho někdo zabije. A tak se jich pár vystřídá, než je splněn časový limit a můžeme se zase vrátit ke hlavní a oblíbené ose. Jinak atmosféra a dusno z první řady jsou zachovány, k tomu žádné výhrady. Naopak ještě výrazněji zjistíme, že všichni jsou absolutně tupé a vymaštěné hlavy, a proto všem překvapením a zvratům, kterým se divíme, se nemůžeme vůbec divit. A navíc získáte vtíravý dojem, že do Itálie by se vůbec nemělo jezdit! ()

Série 3 (2017) (S03) 

Po mírném pokulhávání ve dvojce návrat do první ligy. Důstojné navázání na první řadu, a i když v trochu jiném stylu, tak precizní a dobré. Děj se nedá motat pořád dokola, protože ty osoby z Jedničky už tu nejsou. A mladá krev jde brutálně dál svou cestou a svým stylem. Tahle řada je zatím nejvíc akční a napínavá. Jinými slovy - nářez. A to ne jako oslava toho, co se tam děje. Divák je neustále ohromen, co všechno italská zvířátka bez mozků vyplodí a udělají. Však taky ta větší zvířata jim zde říkají "opičky". Nerad bych v tomto prostředí použil k nějaké postavě, že se mi "líbí", ale líbí se mi Patricia, která se ze služtičky starého pána v tichosti a s ledovým klidem sune výš a výš, před nikým se neklaní a nikomu se nepodbízí. Závěr překvapil, ale už jsme si mohli zvyknout, že stát se tu může všechno a věřit absolutně nikomu. ()

Série 4 (2019) (S04) 

Po našlápnuté Trojce začíná Čtyřka nějak unaveně a rozpačitě. První dvě kapitoly jen přešlapují dokola, chybí ty grády a člověka napadá, jestli to raději nemělo Trojkou skončit. Kapitola tři dost zbytečná. Dvě nedospělá zvířátka se chtějí po svém rovnat staré zvěři a ta je na konci sežere. Takové odbočky byly už ve druhé sérii. Trochu svého soukromí zde ukáže Patrizia, ale v roli mlčenlivého vyjednávače asi byla sympatičtější. V další kapitole vyrazí Genny do Londýna za obchodem a na těchto 42 minut by stačilo minut 15. Až sem si tvůrci splnili nějaké nepochopitelné představy, možná aby udrželi obvyklý počet epizod. Které mimochodem oproti předchozí řadě zkrátili o 8-10 minut. Od páté kapitolky to začíná být stará dobrá Gomorra a samozřejmě to každým dalším dílem graduje. Poslední třetina opět výborná. Protože spousta známých postav už „vyhynula“, hlavními osobami série jsou Patrizia a Genny. A nakonec i s nimi se dá rozehrát pořádné drámo. Konec jasně naznačuje, že by mohl být další návrat. Celkově opět velmi dobrý dojem, ale za ten začátek musím s hodnocením trošku dolů. ()

Série 5 (2021) (S05) 

Poslední řadu si natočil "Ciro" sám. Stejně jako samostatný film "Nesmrtelný". Poznamenal to rozvleklostí a snažil se tam nacpat i jakousi esoteriku. U filmu celkově a v páté řadě tak do půlky. Celkově ale dobré. Neapolští klauni ze sebe vydávají, co jde. Do plné atmosféry chybí spousta postav z předchozích řad a téměř chybí i ženy a epizodky s nimi. Už jen zoufalá jízda namachrovaných chlápků. A to samé potkalo i poslední řadu "Narcos - Mexico". Genny a Ciro nám od posledních sérií stačili nabrat nějaké to kilo navíc, rozum určitě ne. Ciro byl někdy v minulosti místy možná i sympatický. Tady ne a ani nikdo jiný. Konec - byl jasný, ale trochu ve stylu: Tak tady to máte, příště už nic nebude. ()

Související novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama