Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Lupes k tomuto seriálu (2)

Případ pro exorcistu (2015) 

Po Zapomenutém světle asi nejlepší náhled do reálného života kněze. Skvělá kamera, která se nebojí zůstat "na silnici a čekat na další auto". Výborně zvolené venkovské exteriéry, a byť luxus městské smetánky byl bez bazénu a latifundií mimo realitu, policejní služebna s nákupními vozíky působila překvapivě stísněně a klaustrofobně. Paráda! Sýkorovi a celé sérii je bůhvíproč vytýkána vyšetřovatelská neschopnost hlavních hrdinů. Ano, není to 1. oddělení, ale proč by mělo? Jde o jiný styl, události přicházejí bez velkých policejních zásluh, rozuzlení se dočkáme, a tak se během cesty můžeme soustředit na osobnostní detaily a z nich plynoucí situace. S jemným mrazením v zádech se tak pobavíme fobiemi policajta ze staré školy a užijeme si sypání slepicím pod taktovkou obecní policie. V Případě pro exorcistu je radost sledovat venkovské reálie, s návratem do města začnou ovšem vykukovat krimi klišé ze skříně (rozvedený policajt bojující o dceru či ředitelský "kobereček"). ()

Epizoda 1 (2015) (E01) 

Skvěle zachycená atmosféra, reálie. Takto vypadá život duchovních správců zapadlých farností. Odhlédnuto od krimi žánru, prostě paráda. Satanská symbolika je možná trochu navíc, ale pravidla severských krimi tak velí a lid musí být uspokojen. Zde navíc působí docela logicky v rámci zobrazených reálií. ()

Reklama

Reklama