Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Za mne velmi přeceňovaný příběh, který nenabízí nic, co by mne jako diváka nadchlo. ( nutno podotknout, že ani Obecná škole ve mně zrovna vlnu eufórie nevyvolala), ale toto je ještě o level slabší. jako by sami tvůrci přesně nevěděli, co chtějí divákovi sdělit. Emoce ploché, Vetchý přehrával, snad jen Tereza Ramba překvapila příjemným výkonem. Za mne dvě ukoptěné hvězďule. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Svěrákovsky milé hlazení po duši natočené z pohledu osmiletého kluka. Ačkoliv otvírá témata, která by si mohla sáhnout do hodně temných zákoutí lidské duše, vyprávění je jen lehce naťukne. Nikdo není žádný velký hrdina, a ve výsledku nechávají diktovat morálku dědečka, který je prvním, kdo by měl držet hubu a krok. Zruinoval rodinu a z nejhoršího ho vytáhla snacha. Přesto dědeček udává tón. Malý Eda s dětskou intuicí vytuší, že věci mohou i jinak, než je prezentují dospělí, přesto si za to vykoleduje seřvání od táty. Divák si může opájet všeobjímající laskavostí, anebo se ptát, jestli to cena za rodinné pokrytectví není příliš vysoká. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Obecná škola Origins dopadla přesně tak, jak se dalo čekat: Zdeněk Svěrák je čím dál víc nostalgičtější a neuvěřitelně se mu protiví jakýkoliv konflikt. Takže tu máme Báječná léta s Hitlerem. Pořád je to jeden z nejlepších českých filmů letošního roku v kinech, ale vzhledem ke konkurenci to vlastně ani moc neznamená. - 70 % ()

Olík 

všechny recenze uživatele

"Po strništi bos, natloukl si nos". Možná ne ani tak kvůli nedostatku obuvi, ale protože bude (což není taky tak úplně spravedlivé) většinou řadových diváků srovnáván s jedním z nejlepších filmů naší historie Obecnou školou. Přitom "nový Svěrák" je zatraceně podařený počin....malebná kamera, Svěrákovské dialogy, herecké persony (teda jenom mi vysvětlete koho napadl Vetchý s Voříškovou jako manželský pár), technicky dokonalé....akorát mi celková story nějak nedrží pohromadě. Jako kdyby někdo do placu házel jednotlivé vzpomínky, ale tak nějak zapomněl, že jako celek mají tvořit celovečerní film. Nechci srovnávat, ale musím....Po strništi bos není Obecnou školou, ale Obecnou školkou. Školkou do které by jste rádi zapsali své dítě, ale zároveň cítíte, že někde v okolí je určitě nějaká kvalitnější. ()

rybicka11 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Opravdu ta doba vypadala autenticky. Akorát jediný, kdo mi tam vůbec neseděl, byla Tereza Voříšková. Asi moc mladá na její roli nebo to prostě zahrála špatně. Naopak moc se mi líbil herecký výkon Josefa Bedlivého. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Snímku citelně chybí nějaký ten Igor Hnízdo, charismatický chlap, kolem kterého by se to celé točilo. Mohl jím být Oldřich Kaiser, kdyby dostal víc prostoru, respektive podstatnější scény. Bez něj je to spíš sled fajn příhod bez nějakého zajímavějšího a hlubšího rámce. A mě osobně hodně scházel i Zdeněk Svěrák jako tatínek. Díky tomu všemu nejsou výsledné dojmy zdaleka tak silné a nejzajímavější okamžiky tak pamětihodné. Potud nutné srovnání s Obecnou školou. Ale tím rozhodně nehodlám tento snímek přehnaně shazovat, protože sledování jsem si opravdu náramně užil. Všechny okamžiky z venkovského klukovského života jsou opět svěrákovsky poetické, příjemné, laskavé, vtipné i tragikomické a ve výsledku krásně pohladí po duši. Hlavně té mužské duši, respektive té chlapecké uvnitř muže. Jeden z těch filmů, u kterého se mi vyloženě nechce kritizovat, ačkoliv bych i mohl. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Toto je taká béčková variácia Obecnej školy. Keď tá bola úspešná, skúsime niečo obdobné - povedali si tvorcovia a vznikol úplne zbytočný film, na ktorý si časom nikto nespomenie.. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Film Po strništi bos mě bohužel nikterak neoslovil. Řekl bych, že ze Svěrákovy tvorby patří k těm slabším. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený film plný nostalgie, kterému ale podle mě chybí lepší scénář a něco, co by jej pomáhalo držet pohromadě. Škoda. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Film vcelku o ničem, tohle se mohlo stát kdekomu a mnozí o tom nepíšou knihy a netočí filmy. Moc mě to vzhledem k žánru nebavilo, ale podívat se na to dá, ale nic navíc tam není. ()

Jardus 

všechny recenze uživatele

Na české filmy jsem už dávno zanevřel. Nechci je vidět, nechci o nich číst recenze, nechci se o nich bavit s přáteli, prostě mne nezajímají. Při letošní návštěvě Slavonického filmového festivalu jsem měl během dne 3 hodinové okno mezi představeními a zrovna běžel tento skvost. Řekl jsem si, proč ne? Svěráky mám jako jedny z mála českých tvůrců rád a navíc se Po strništi bos točilo z velké části právě ve Slavonicích a v okolí. Už po několika minutách jsem ale věděl, že jsem udělal strašlivou chybu. Tahle naprostá blbost nemá absolutně žádný příběh, je to pouhý sled random scén. Dementních scén. Jestli si starší z rodiny Svěráků pamatuje takhle svoje dětství, tak to tedy všechna čest. Malé děti se baví, jako kdyby jim bylo asi 30 let, jinak prožívají ale docela pohodové dětství, až na to, že je teda Protektorát, ale toho by si člověk snad ani nevšimnul. Herecké výkony jsou šílenost sama o sobě. Trapný Vetchý, Voříšková, která vážně neumí hrát (prosím řekněte jí to někdo a hlavně jí už neobsazujte). Ať dělá cokoliv jiného v životě, ale hlavně ať neleze před kameru. A děti jsem měl celou dobu chuť zabít. P.S. Nevím, jak jste to měli vy ostatní chlapi v 7 letech, ale já opravdu nekoukal do výstřihu své tety a neslintal u toho a nesledoval potajmu, jak se moje maminka převléká do noční košile… Že by lehký Oidipovský komplex, pane Svěráku? ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč si Svěrák myslí, že lidi zajímají jeho vzpomínky na dětství.To už vystřílel v Obecné škole a tenhle film byl naprosto zbytečný.Co je na něm zajímavého je jen ta neuvěíítelná mediální propagace.A to si pana Zdeňka Svěráka vážím a mám ho moc rád.Hvězdu nedám žádnou, protože si pan Svěrák starší jednu, nebo dvě za svůj celoživotní přínos kultuře nezaslouží.Zato obsazení Vetchého by si zasloužilo odpad.Tohle není jeho parketa. ()

Pantata 

všechny recenze uživatele

Je to prostě převedení knížky na plátno. Po této stránce zdařilý film - znáte ty konverzace: "Ja viděl film a to se zážitku z knižní předlohy nemůže srovnat"? Tak to u tohoto filmu člověk namítat nemůže - převedení je to dokonalé, se vším všudy, takže za to u mě hvězda navíc. Připsaných je pouze pár scén. Skvělí dětští herci. Svěrákovská laskavost, perfektní kamera. Tolik klady. Mínusy jsou tu pak už hojně zmiňovány... Plus přidám, že filmu naprosto chybí nějaká hláška, která by měla šanci stát se citovanou... ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Enšpígl to napsal, jak film vnímám i já. Řemeslně film bez chyby, obsazení známými a oblíbenými herci, kteří nejen nezklamali, ale i překvapili (Voříšková). Melancholický film, který si Svěráci natočili asi hlavně pro sebe. Je to pěkné, klidné, milé vyprávění, které občas brnkne na strunu emocí jako je strach nebo lítost. Ale příběh prostě poněkud chybí a film je tak na jedno poklidné shlédnutí. ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Moc nevím, co tím chtěl Svěrák vlastně říct. A obsadit Terezu Voříškovou do role manželky Ondřeje Vetchého, to byl podle mě krok úplně mimo mísu. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama