Reklama

Reklama

Pramen věčného mládí se nekoná, ale zato je legrace. Americký režisér Howard Hawks (1896–1977) se nesmazatelně zapsal do historie především ve dvou žánrech, v akčním dobrodružném filmu a v bláznivé komedii. Do té druhé skupiny patří také u nás zatím neuvedený snímek Omlazovací prostředek (1952). Originální název Monkey Business je dvojsmyslný a prozrazuje, že jednou z hlavních postav filmu je opice. Roztržitý (jak jinak!) vědec Barnaby Fulton (Cary Grant) pracuje ve vývojovém oddělení kosmetické firmy na omlazovacím preparátu. Když k němu s přispěním laboratorního šimpanze dospěje, spustí se kolotoč bláznivých událostí, v jejichž vleku se ocitne nejen nešťastný vědátor, ale i jeho chápavá manželka Edwina (Ginger Rogersová) a natěšený šéf Oxley (Charles Coburn) s vnadnou sekretářkou (začínající Marilyn Monroe). Film sice nedosahuje úrovně některých předchozích Hawksových děl (Leopardí žena, Jeho dívka Pátek), ale pořád hravě strčí do kapsy většinu dobových i dnešních veseloher. Na scénáři se mj. podíleli známý divadelní autor Ben Hecht a pozdější spolupracovník Billyho Wildera I. A. L. Diamond. Hlavním triumfem jsou tu ovšem herci. Cary Grant měl v té době postavu roztržitého vědce prakticky v malíčku a Ginger Rogersová je mu rovnocennou partnerkou. Velké pochopení pro načasování komických situací tu ukázal (jako mnohokrát předtím) Charles Coburn, jemuž také patří nejlepší věta filmu, když podává své sekretářce koncept dopisu a řekne: „Dejte to někomu přepsat." (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Foma 

všechny recenze uživatele

Bláznivá a hodně vtipná komedie o vynálezci, kterej náhodně objeví elixír mládí, po němž se dospělí chovaj jako děti nebo puberťáci. Cary Grant je fakt legrační, Marilyn hraje spíš vedlejšku, ovšem Ginger Rogers je taky skvělá. Pro pobavení lze plně doporučit, vždyť režíruje Howard Hawks! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priemerna US komedia, ktorej humor sa raz priblizi Europe /je sa na com zasmiat/ ale dost casto sa US styl humoru Europe vzdaluje nie na kilometre, ale na desiatky kilometrov. Cary Granta /North by Northwest, His Girl Friday, Philadelphia Story s istym Jamesom Stewartom/ stale nemam rad, ale snazil sa. Ginger Rogers vsak bola vyborna, ale sama to proste neutiahla. Absurdne scenky vsak zvladnute velmi dobre - to jo : 60 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ačkoli to z prvních 10 minut vůbec nevypadá, je z toho nakonec velmi příjemná crazy komedie s ne sice úplně plně využitým, ale i tak dobrý nápadem, nemalým počtem povedených vtipných scén (akorát člověk musí akceptovat, že to fakt je crazy komedie) a navíc to celkem rychle utíká, když tedy pominu vleklý úvod. A to, že role Marilyn Monroe je zde úplně zbytečná, nevyužitá a vlastně je jen vatou. Asi ji tam režisér mermomocí chtěl, ale ona nechtěla víc jak vedlejší roli. Kdoví. Nevím, jestli bych si to ještě někdy pustil znova, bůhvíjak nadšený z toho taky nejsem, ale rozhodně je ten film milý a mé rozhodování mezi silnými třemi hvězdami a slabými čtyřmi hvězdami nakonec ovlivnil fakt, že Caryho Granta hrát si na indiánského náčelníka už nikdy v životě neuvidím :D Takže nakonec dávám slabé 4* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice takova hloupost, ale zabavna... Mam rad komedie, ktera divaka opravdu rozesmeje a takova Ginger Rogers po vypiti lektvaru byla uzasna. Grantovi role taky sedla. K tomu Marilyn Monroe a minimalne na tu dobu zajimavy namet... ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Marilyn tady byla neodolatelná. Film je taková průměrná komedie u které jsem se teda moc nenasmál a zdálo se mi, že někde zhruba v půlce filmu to trošku skřípe. Grant už měl lepší dny. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Být stále mlád...." Ztřeštěný a neovladatelný šejkr kvalitní zábavy, jejíhož loku není nikdy dost, s přidaným šarmem roztomilé sekretářské květinky, zalité kapičkami vůně Chanel No. 5 Marilyn Monroe. Hollywoodská klasa a mok z fontány mládí umí neskutečné divy. Šprýmařsky rozverní Cary Grant a Ginger Rogers bez sebe si vyhodili z kopýtka setrvávající uniformity. Z plna hrdla se rozběhli vstříc juchání. Plni vitality a energie rošťáckým radovánkám se neubránili. Psími kusy a vylomeninami se oblažili. Jeden malý doušek extraktu mladických myšlenek nikdy nestačí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Konverzačka s maličkým sci-fi prvkom v staršom americkom vydaní je príjemná, ale dá sa pri nej aj zaspať, hlavne na začiatku. Čakal som, že sa Marylin objaví trochu častejšie a viac ako pár vetami, no nemala tu skoro žiadnu úlohu. To už si viac charakteru zahrala opica, z jej vedeckého výkonu musel mať aj režisér radosť. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Pro mě silný průměr. Dost násilné tlačení na pilu při dětinském blbnutí ústředního páru a hluchá místa mi tolik nevadily, Cary hrající si na indiány byl skvělý. Ale příběh se motá dost zmateně kolem elixíru a v podstatě jen pro to, aby postavy měly důvod ho vypít. Jinak je scénář dost děravý. Ale občas zajiskří dobrý vtip a potěšila mladá Marylin Monroe. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Uzas! Ginger Rogers a Marilyn Monroe nadherne, Cary Grant vtipny a s nadhledem - proste velice osvezujici komedie, ve ktere uvidite skutecnou opici michat zazracny lektvar na omladnuti... :-))) ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Zpočátku slabší komedie ke konci nabírá síly. Tvůrci ale nevytěžili všechny možnosti "elixíru mládí" - kdyby zůstali u puberťáků, líbilo by se mi to víc (Ginger coby malá holčička a Cary indiánem mi přišlo přehnané). Skvělá je i Marilyn Monroe ještě ve vedlejší roli jako sexy sekretářka - opravdu jsem se smál, když ječela při závěrečné vodní bitvě v laboratoři. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Každý z nás je ve skrytu duše dítětem. Jen je potřeba tuto zapomenutou lidskou stránku objevit. A nepovedlo se to kupodivu roztržitému vědci Cary Grantovi, ale jedné s pokusných opic, která výslednou směs nalije netušeně do barelu s vodou. O zábavu je tak postaráno. Hlavně tedy Ginger Rogersová si svou roli náležitě užívá a skvěle baví. Marilyn je zde jen pro okrasu (jak jinak) a větší prostor nemá. Každopádně Caryho indiánské číslo je asi nejzábavnější částí filmu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak trochu debilní komedie s netradičním obsazením. Cary Grant je v komediích jako doma a tak i tady metá kozelce, tančí a háže slušné hlášky. S grácií odehraje návrat do mládí a dokonce i to děcko v jeho podání je jakžtakž snesitelné. Jenže Ginger Rogersová byla spíše tanečnice než skvělá herečka a v jejím podání je mládnutí neskutečně otravné. Samotný námět opravdu patří do sci-fi jen okrajově a nápad s omlazujícím elixírem je využit jen k neskutečně stupidním a otravným scénkám (záměna s dítětem, indiáni, barvy, stříkající vědci). Co dál? Pár dobrých hlášek "vytrhám ti blond vlasy i s černými kořínky" a víceméně nezajímavá Marylin Monroe v roli blbé blondýny. Takže za 3* a v nulové konkurenci sci-fi roku 1952. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Příjemná ztřeštěná komedie, kde se herecké hvězdy naprosto odvážou a chovají se jako malé děti. Na tomto elixíru mladí je postaven celý film, který tím nabízí několik podařených scén pod vlivem tohoto elixíru. Grant je naprosto famózní, stejně tak Rogers i hloupounká Monroe. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Vydařená taškařice s okouzlujícím manželským párem a sexy Marilyn Monroe. Bavil jsem se od začátku až do konce. Ale chápu, že náctiletým tohle už moc neřekne. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kapánek šroubovitá komedie, spíše situačního typu, která si pohrává s dvěma motivy, z nichž oba byly později v různých filmových zpracováních použity samostatně. Snímky o roztržitém profesorovi se později točili více ztřeštěně a některé se dočkali i předělávek. Téma o omlazení se v podstatě používá dodnes, a to i v české kinematografii. Režisér Howard Hanks už sice pojal příběh dosti chaoticky, avšak uchopitelně a metodicky. Pevně se drží navržené ústřední myšlenky a s navrženou strukturou si pohrává s divokým a zběsilým apetitem. Dobrou ruku měl i ve výběru hereckých představitelů, kteří ho svými výkony podrželi. I když se často zdá, jakoby se Cary Grand v roli roztržitého profesora přece jen ne úplně cítil v kramflecích. Začínající Marilyn Monroe se zřejmě chtěla jen ukázat, a tak do role dala úspěšně vše. Humoru je více než dost a stále se něco děje. Dialogy jsou pohotové a chytře napsané. Obsahují spousty sexuálních dvojsmyslů a slovních hříček, což je právě motorem humoru. Zpočátku je snímek, ale přece jen docela toporný, avšak během vývoje děje je ztřeštěnost stále intenzivnější. S danými tématy se řadí mezi prvotní a vlivem dalších pozdějších snímků je dosti přehlížen, což je poměrně škoda. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Jeden z nejzajímavějších momentů přijde na řadu hned v úvodních titulcích, jinak dost průměrná komedie, jejíž typ humoru mě moc nebere. Oko potěší Ginger a Marilyn. ()

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Pramen věčného mládí a roztomilí šimpanz, kterej mě potěšil nejvíc. Jinak vtipné a svižné a na svoji dobu dost originální. ()

Reklama

Reklama