Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (440)

Armin82 

všechny recenze uživatele

Jestli je tohle pohádka, tak já jsem milionář. To, na čem tento film staví, je ponurá atmosféra, strašidelné prostředí a v neposlední řadě hororová až místy pohřební hudba. Nasmím taky zapomenout na roztomilou Studenkovou. V masce ptáka mohl bejt asi kdokoliv. Jestli by netvora hrál baleťák či kdokoliv jinej, vysledek by byl stejnej. Paradoxně na něm to nestojí. 60% ()

Bukiet 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční a na české poměry vůbec nečekaná, temná adaptace slavné pohádky. Kdo to však neviděl v kině, neviděl vlastně skoro nic, protože film je vůbec dost tmavý a v TV obraz naprosto nevynikl. Rád bych někdy viděl restaurovaný film na DVD. ()

KdG 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se mě to páč jsem se u toho dost bál. (když jsem to viděl poprvé asi v 8 letech). Od té doby to mám zafixované jako divná strašidelná pohádka. ()

Leksland 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem tuhle "pohádku" moc nemusel, důvod? Bál jsem se a nezanechávala na mne to co jsem od pohádek chtěl. Ale již se nebojím a naopak si tento snímek vychutnávám. KRÁSA ()

montenegro 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem po shlédnutí této pohádky nemohla strachy spát, scénu s okem v temném lese jsem vynechávala ještě dlouho:-) ()

Magoor 

všechny recenze uživatele

Jako malého mě to děsilo, ale i přesto jsem se na to díval, vždy když to dávali v televizi. A rád se na to podívám i dnes. ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Krásně poetické zpracování s pvabnou Studénkovou... Hudba příjemná... Prostě je to hezký... Ale nic víc, nic míň... ()

Koprix 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých srdcovek, převážně díky Hapkovi. Jeho Téma panny jsem znala ještě dřív než film a po jeho zhlédnutí jsem ho konečně pochopila v celé své kráse. Ač velmi jednoduché, patří k mým nejoblíbenějším filmovým melodiím vůbec, celý Hollywood si v tomto případě může trhnout nohou. O zbytku soundtracku ani nemluvím, majestátnost varhanního doprovodu mluví sama za sebe. Zlatá česká klasika, jedna z ne uplně tradičních pohádek, která mě nikdy neomrzí. Celek samozřejmě nějaké ty chyby má, ale s radostí mu je odpustím. 80% ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - Herz. Málo který režisér u nás dokázal takto pracovat s tajemnem a hororovými prvky. Pustil jsem si tenhle film po mnoha letech znovu a jsem stejně nadšen, jako při prvním i dalších zhlédnutí. Ale fakt je ten, jak zde již někdo psal, že pohádka pro děti to moc není, tak od 12 let výše. I když dnes jsou těmi počítačovými monstry již natolik otrlí, že jim tenhle netvor může připadat jako slabá káva. Jinak na mne stále působí zvolená forma, dekorace, uvěřitelné herecké výkony a skvělá Hapkova hudba. Jen ten konec mi připadal nějak utnutý. Působí to, že film neskončí, ale přestane. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Morbídne pojatie klasickej rozprávky s neskutočne kvalitnými maskami a kulisami. Zdena Studenková tu ešte nie je taká nesympatická krava akou je teraz a spoločne s Vlastimilom Harapesom tvoria super pár. Juraj Herz dokázal pod štítkom pohádka urobiť veľmi netypické dielo zo skvelou atmosférou, ktoré by mu mohli závidieť aj Tim Burton a Guillermo del Toro. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Hezký a roztomilý pohádkový příběh obsahující hororové prvky a motivy. V něčem mi připomínal Jirešovu Valerii. Svému dítěti bych ho ale nepustil :)) ()

Ele(a)nora 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím více této "pohádce" přicházím na chuť. Ráda se na ní podívám - přes určité drobné fobie z ptáků, lesů a temných prostor.:-) Bylo řečeno mnoho kladných přídavných jmen a na nová nepřicházím. Je to prostě skvělý příběh, plný nevtíravých symbolů. "Každá žena má moc učinit krásným toho, koho miluje." Kéž by to neplatilo jen o ženách... ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Dovoluji si tvrdit, že lepší český horor jsem snad ještě neviděl, navíc krásná pohádková linie se šťastným koncem dodává filmu ten milej a pohádkovej podtón, jinak jde o čistě atmosférickej horor, ve kterém sice netečou hektolitry krve, ani zde není příliš mrtvých, ale atmosféra zde tedy je a to přímo úchvatná, už jen úvodní sekvence v lesích, netvorovy spáry, šíleně depresivní prostředí polorozpadlého zámku, podoba netvora a vše podtrhuje naprosto geniální hudební motiv netvora, kdy zaznívají varhany tu nejpochmůrnější a nejdepresivnější hudbu co sem snad v tuzemských filmech mohl slyšet, na druhou stranu zde máme krásnou Zdenu Studenkovou v jejíž přítomnosti zaznívá druhý a taktéž nádherně geniální milostný motiv na klavír. Na rok vzniku, i na naše poměry velmi slušný hororová pohádka, ze které by možná někteří známí světoví tvůrci hororů vykoulené oči a jen koukali jakou pan Herz dokáže navodit hororovou atmosféru. Ke všemu je zde i skvělý scénář. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh, ale zpracovaný velmi neotřele, s dokonalou výtvarnou a hudební složkou, že se (jako jeden z mála českých filmů) může rovnat se špičkovou světovou produkcí. Po roce 1989 jsme u nás zatím něco takového neviděli - bohužel. ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Pěkné - jediné co film sráží o třídu níže je Studénková - nevím proč se do pohádek a horrorů pořád obsazují neherečky a všichni si myslí, že si toho nikdo nevšimne ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Geniální práce s atmosférou a dialogy, kdy mi příběh, který by se dal odvyprávět dvěma větami, ani na chvíli nedovolil odtrhnout oči od obrazovky. Absolutorium si zaslouží všechny hlavní řemesla (režie, hudba, vizuál, zvuk) snad až na herce, kteří chvílemi nebyli úplně přesvědčiví. Závěrečných 10 minut je dokonalých, u některých obrazů a vět jsem brečel jak želva, jak byly krásné. Magická podívaná. ()

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama