Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (383)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $67miliónovTržby USA $18,115,927Tržby Celosvetovo $47,267,001║ Kostra príbehu kopíruje známy western Pre hrsť dolárov, čo by samozrejme ani nebolo zlé ale režisér to podáva dosť stroho a bez niečoho na viac, Bruce Willis je v úlohe destabilizátora vyprahlého mesta dobrý ale ostatné postavy sú dosť prázdne aby dej spravili zaujímavý a vypätejší, asi najviac čo zaujme sú prestrelky, celkový dojem z filmu je len priemer, čo v podstate nič veľké nedá ale aspoň že nenudí. /55%/ ()

packa 

všechny recenze uživatele

Námět už předtím zpracovali Akira Kurosawa a Sergio Leone a vyždímali ho na maximum. Co si chtěl Walter Hill dokázat? Že to dokáže natočit lépe než dva z největších filmových klasiků?? Nechápejte mě špatně, film nedopadl vůbec zle, nicméně ve srovnání s předlohami obou výše zmíněných legendárních tvůrců, nové zpracování prostě neobstálo. S tím měli tvůrci počítat a do látky se vůbec nepouštět. Komerční a umělecký neúspěch je proto naprosto zasloužený. Tečka ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Sotva přijel, koukl na špatnou holku a hned to schytalo jeho auto. Špatný den ovšem hlavně pro ty, co to udělali. Ocitá se uprostřed dvou gangů a zkorumpované policie a my můžeme litovat, že snímků z atraktivního období prohibice dnes příliš nevzniká. Profesionální zabiják Bruce Willis zase jednou nešetří kulkami, pašování kořalky stojí hodně životů a děvky (stejně jako pohřební služba) se musejí sakra otáčet. Vedle něj navíc figuruje jeden z charismatických králů vedlejších rolí Christopher Walken. Přesto tak trochu monotónní pojetí výsledku dvakrát nesvědčí, navíc bych rozhodně přitvrdil a šel temnější cestou. Ale i tak dobré. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pecka mezi oči! Perfektní gangsterka z 90. let. Willisovi velmi sluší tyhle role drsnýho, hláškujícího hrdiny, to samé platí o Walkenovi, který si zde zahrál krutopřísného člena gangu s děsivou historii. Opuštěné město, dva gangy a mezi něma stojící sám Willis. Rubárna jak svině s dostatkem krve, desertního prachu, skvělých hlášek a skvělým tempem. Paráda 90% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale čakal som viac. Bruce Willis dobrý a drsný ako vždy, Christopher Walken mrazivý a zlý, ako vždy v zápornej úlohe. No a zvyšok sa len nejako motá okolo a sem tam sa pripletie do masívneho streleckého masakru, ktorý si užijete niekoľko krát počas filmu. Lenže na vyššie hodnotenie to nestačí. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Pracovným označením filmu boli aj názvy Gundown či Welcome to Jericho. (MikaelSVK)
  • Původně hudbu k filmu skládal Elmer Bernstein, ale režisér Walter Hill ho během natáčení propustil, protože dosavadní materiál se neshodoval s jeho představou. (Othello)

Reklama

Reklama