Reklama

Reklama

VOD (1)

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

brutální experiment o autoritě a moci... náhodně vybraní mladí kluci s náhodnými rolemi. what could possibly go wrong? psychologové jsou fakt na hlavu. pan.. teda DOKTOR zimbardo byl hlavní koordinátor tohoto kontroverzního experimentu. někdy mi připadalo, že je to ten největší magor ze všech. "You're a psychologist, and you're asking me what's wrong?" psychopati dostanou moc a jéje, NEČEKANĚ se něco posere. nevím, co jsme se měli naučit. možná, že když někomu dáme neomezenou moc, tak to nikdy nedopadne dobře. ale... neznali jsme tuhle skutečnost již před tím? šikanátoři nikdy šikanovat nepřestanou, protože mají tu dokonalou moc, po které všichni ODJAKŽIVA touží. "Back in that room, I became everything I've hated for so long. And I let it happen. And I enjoyed it." neskutečný. snad se lidi poučili a přestali dělat sadistický experimenty, jenž vždy končí špatně. lidská psychika by se měla zkoumat, ale lidskými způsoby. a hlavně s empatií. "It was a prison that was run by psychologists instead of by the state." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PROČ SE CHCETE PODÍLET NA TÉTO STUDII? “ /// Jeden z nejznámějších a nejkontroverznějších experimentů se zřejmě nevokouká… Tenhle novej kus sází na bezproblémový obsazení a skromnou filmařinu, která je (asi) věrnější podobou původních událostí, než ten film s Brodym. Sledujeme jemnější formu šikany, která (už dneska) neříká o nás lidech (i bez experimentu) nic nevyzkoumanýho a víc prostoru dostávají reakce autora, psychologa Philipa Zimbarda. Ti, co chtějí jít v útrapách vo level vejš, nechť navštívěj Uwe Bolla. Vo co je to míň experiment, vo to je to víc drsnější. Tohle totiž (spolehlivě) splní „jen“ výzkumnej účel. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil“, kterou v roce 2007 napsal Philip Zimbardo, číst nebudu. 2.) Zjistím, proč dr. Zimbardo obhajoval Ivana „Chipa“ Fredericka. 3.) Thx za titule „UniCorn“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť téma a celý problém, "kde se v lidech bere zlo" je závažnou věcí a tenhle experiment o lecčems napovídá, tak zpracování místy spíš připomínalo předhánění se v tom, jak ponížit člověka ještě více. Dovedu si představit úplně jiné zpracování, a ony i jsou, i když nevím, jestli podle mých představ. Prostě tenhle snímek u mě zůstal někde v polovině, a protože jsem se úplně nenudil, tak dávám tu horní hranici půlky. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tretí pokus o sfilmovanie experimentu so študentmi na Stanfordskej univerzite, pričom tento je v porovnaní s ostatnými snímkami (až na pár detailov) spracovaný najreálnejšie a jedine z tohto dôvodu mu udeľujem 4 hviezdy. Keby som ho mal hodnotiť ako klasický film zaradený do žánru drámy, vzhľadom nato, že nijak mimoriadne nezasiahol moju citovú schránku, jednu hviezdu by som ubral. Kto chce vedieť viac o danom experimente, odporúčam vďaka autentickým záberom pomerne solídne spracovaný dokument "Quiet Rage: The Stanford Prison Experiment", v ktorom samotný Zimbardo vysvetľuje riskantné ľudské chápanie, vžitia sa do role "bacharov" či trestancov. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem původní nahrávky, nečetla jsem články o tomto experimentu a vlastně jsem o něm do té doby, než jsem toto zapla nic nevěděla. I když tento film má 2 hodiny - stačilo mi to na to, abych se zamyslela nad tím, jak se někteří k sobě chovají a co to může s lidmi udělat, když dostanou "moc". Je to kruté, opojné a zároveň ukázkou toho, že tohle je prostě mezi námi. Film je pro mě hodně nabitý hlavně obsazením, jelikož mít pospolu Ezru Millera, Billyho Crudupa - to samo o sobě je hodně :D Ale ještě k tomu Michaela Angarana a Tyee Sheridana - ok - to se jim povedlo :) Přišlo mi to jako by film jen "naznačil" co se dá udělat, ale i tak to stačilo a doporučuji ke shlédnutí hlavně z toho důvodu, aby se člověk zamyslel nad tím, co by udělal on.... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama