Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sice je tahle verze nejspíš nejblíže realitě, ale i tak se moc nepovedla. Chybí jí pořádná atmosféra, nějaké napětí, sympatičtější a zajímavější postavy (o většině z nich jen víme, že prostě existují), silné scény, nápaditější kamera a taky - což mě dost zklamalo - pořádně rozebraná psychika postav. Jestli měl německý originál nějaké slabiny, tak hlavně tu, že nebyl pořádně rozebraný po psychologické stránce. A The Stanford Prison Experiment je na tom ještě o něco hůř, bohužel. Nejhorší na celém film je ale to, jak nezajímavě je natočen, protože asi právě kvůli tomu ani ty scény, které měly potenciál být velmi silné, na mě nezapůsobili. A herci na tom svůj podíl mají taky, protože jim prostě něco chybělo (a především hlavnímu strážci, který se sice snaží, ale chybí mu ten svinský výraz a tón hlasu, který v německém originále měl Justus von Dohnányi). Jako, dívat se na to dá, některé scény alespoň zaujmou, ale celkově to na mě působilo poněkud chladně, mdle a průměrně. Strašná škoda, ale tuhle látku evidentně dokáží napínavě zpracovat jen Němci. 3* ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Neobjektívne 4, nakoľko ma tento experiment hrozne fascinuje. Ale neviem či by sa to zverstvo, čo sa tam udialo nedalo urobiť aj lepšie. Príliš veľa zoom-in, kulisy boli strašne neprehľadné, niektoré scény príliš zdĺhavé (chápem zámeru zhustiť atmosféru, ale po 84x už skôr nudia). Ale plusy sú jednoznačne herci, story a relatívne happy end outro. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Experiment z roku 2010, je efektní sračka, která dehonestuje materiál, z nějž vychází. Toto je jen nudné a zbytečné. Nevidím v tom žádnou přidanou hodnotu. Mohly se tam řešit různé etické otázky a hypotézy, avšak toto se jen nese na tom námětu. Ten jsem si mohl přečíst na wikipedii a ušetřil bych čas. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Ani jeden z předchozích Experimentů jsem neviděla, takže nemůžu srovnávat. Můžu ale říct jedno, tohle byl tak strašně divný a těžko stravitelný film, že jsem se na něj dívala na třikrát. Ne že by byl těžko stravitelný po stránce nějaké explicitnosti nebo tyranie. To se tady právě drží hodně na úzdě. Ale ten vizuál na mě působil jako špatný vtip, prostě jsem to tomu filmu ani trochu nevěřila. Hlavně mě to šíleně nudilo. Vadila mi tu i hudba a všichni herci na mě působili tak nějak parodicky, ale za to si asi můžu sama. Dozorci se do svých rolí vžili na můj vkus až příliš rychle, bylo to celé dost podivné. Ale nebudu tu filosofovat. Asi poprvé v životě řeknu na účet nějakého filmu, že mi nepřipadal jako film. Vážně, nevím, jak svůj zážitek popsat. The Stanford Prison Experiment se mi začal líbit asi až v posledních dvaceti minutách stopáže. Až při záverečných rozhovorech jsem se rozhodla, že mu dám dvě a půl hvězdy a už o něm nechci slyšet. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s německou verzí z roku 2001, tak tohle je jen slabý odvar. Šikana na mě nepůsobila až tak moc šikanózně, herci nebyli příliš přesvědčiví a vypjatá atmosféra mi tu chyběla úplně. Pár slušných momentů se tu určitě našlo, solidní úroveň měly konverzace ze zákulisí, ale celkově je film pro měl velkým zklamáním. 50% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)

Reklama

Reklama