Reklama

Reklama

Půvabná úřednice z malé realitní kanceláře Marion Craneová (Janet Leighová) jednoho dne podlehne pokušení, ukradne svému šéfovi čtyřicet tisíc dolarů za poslední prodej a odjede z města, aby mohla být se svým milencem Samem (John Gavin). Ubytuje se v zapadlém Batesově motelu, který najde na málo používané vedlejší silnici. Jenže než se Marion stačí vypořádat se svými pocity viny, události naberou zcela nečekaný spád. Majitelem motelu je totiž nesmělý mladík Norman Bates (Anthony Perkins), a ten skrývá veliká tajemství jak v přilehlém rodinném domě, tak především ve své duši. Marion, Sam, soukromý detektiv Arbogast (Martin Balsam) i Marionina sestra Lila (Vera Milesová) mají před sebou dobrodružství, o jaké nikdy nestáli… Dnes již klasický hororový thriller mistra napětí Alfreda Hitchcocka patří mezi nejlepší díla tohoto tvůrce. Zejména proslulá děsivá scéna v motelové sprše se zapsala do dějin kinematografie, především díky rafinované střihové skladbě a díky vynikajícímu hudebnímu doprovodu Bernarda Herrmanna. Film, natočený s relativně nízkým rozpočtem necelého milionu dolarů, byl nominován na čtyři Oscary (nejlepší režie, nejlepší herečka ve vedlejší roli – J. Leighová, nejlepší černobílá kamera a nejlepší výprava v čb. filmu). Dočkal se tří filmových i jednoho televizního pokračování, téměř doslovného stejnojmenného remaku (1998, r. Gus Van Sant) a v nedávné době i úspěšného televizního seriálu Batesův motel, jehož děj v pěti sériích líčí události před samotným Hitchcockovým filmem... Psycho vzniklo podle knihy Roberta Blocha, avšak jeho příběh je inspirován skutečnými událostmi spojenými se schizofrenickým vrahem Edem Geinem (1906–1984), jenž páchal své činy ve Wisconsinu v padesátých letech minulého století. Geinovým případem se inspirovali též tvůrci filmů Deranged (1974), Texaský masakr motorovou pilou (1974) nebo Mlčení jehňátek (1991). (Česká televize)

(více)

Recenze (1 161)

Dexter1 

všechny recenze uživatele

V dnešnej dobe maximálne vtipné. V minulosti zrejme niečo fakt šokujúce. Som na rozmedzí 3 a 4*, ale nakoniec som sa priklonil k tým 4*, lebo som videl dokument, v ktorom Alfred niečo hovorí o svojich filmových postupoch a bol to naozaj umelec. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Z komentářů se dozvídám, že Alfred Hitchcock nikdy nedostal Oscara. Jestli jsou i ostatní jeho filmy tak excelentní tak je to opravdu velká škoda. Už roky jsem totiž neviděl něco tak děsivého a napínávého. Závěr excelentní. Už teď se těším na další film mistra Hitchcocka. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Když bych měla hodnotit tento film jako horor, z dnešního hlediska by jistě pět hvězdiček nedostal. Když jej hodnotím jako film - pět hvězdiček mu dát musím, už pro ty dnešní konzumenty krvavých hnusáren, které už nic nepřekvapí a nevyděsí, a kteří pro toto mají určitě jenom pohrdavý úsměšek. Přitom atmosféra ve sprše, kdy se pomalu a plíživě blíží zlo a tekoucí voda je jediným doprovodem, je opravdu scéna, která má právo vejít do dějin. i když stálým opakování a parodováním ztratila svou sílu. Mě asi nejděsivější připadal dům a hlas matky ( škoda, že jsem viděla dabovanou verzi a hlasy českých herců ubíraly filmu na síle). ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Psycho má dokonalý hudební doprovod, který v pravou chvíli dokáže ještě více „zhustit“ atmosféru. Napětí je cítit v každé scéně, nejen ve sprše, na schodech nebo ve sklepě. Výborná režie i práce s kamerou, stačí, když kamera zabere ten dům… Černobílá filmu vyloženě sluší. Herecky dominuje Anthony Perkins v roli Normana Batese, který už od vstupu na scénu působí hodně podivně. Jenom bych snad vypustil to závěrečné vysvětlování, ale i s ním je to pětihvězdičkový snímek. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně podívala na tuhle klasiku, která snad nikdy neomrzí. Bohužel jsem ale už před nějakou dobou viděla nový remake tohoto filmu, tudíž jsem dopředu znala děj a to mě okradlo o jisté pocity vzrušení a napětí. I když tenhle film je mnohonásobně lepší a černobílost tomu dodává zase něco víc. A stejně, když mají přijít určité scény, jen s napětím čekáte. Víte, co se stane, a pořád jsou tyhle scény neokoukané. Herecké výkony super, už nemám co k téhle klasice dodávat, je asi nepřekonatelná a pan režisér je mistr. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock natočil desítky filmů, ale co si budeme povídat, jeho jméno je nejčastěji spojováno právě s "Psychem". A já jsem tuhle klasiku mezi filmovými horory viděla právě dnes poprvé. Horor je podle mě žánrem, který mezi filmy zastarává nejvíce, protože dnešní diváci se prostě nevylekají tak snadno jako před padesáti lety. Pokud jste navíc dopředu obeznámeni s pointou a tušíte tak, jak to s blondýnkou s hrozivým obočím dopadne, nemá vás moc co překvapit. Za podívání tenhle snímek ale rozhodně stojí. A hudební doprovod Bernarda Herrmanna je opravdové psycho. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Sekretárka Marion Cranová podľahne pokušeniu a ukradne 40 tisíc dolárov, ktoré mala odviesť do banky a vydá sa na cestu za svojim priateľom. Cestou ju však zastihne búrka a tak je donútená prenocovať v moteli, ktorého majiteľom je zakríknutý mladý muž Norman, ktorý má problémy zo svojou matkou. Film Psycho prechádza viacerými žánrami, keď si tretinu filmu myslíte, že sledujete detektívku a následne film balansuje medzi hororom a psychologickým filmom. Svoje čaro mu dodáva aj to, že je čiernobiely čo mu nesporne pridá na kvalite. Scéna v sprche je jednou z najznámejších, rovnako ako melódia, ktorá ju doprevádza. Výkon Anthonyho Perkinsa čoby Normana Batesa je jedným z najlepších mužských hereckých výkonov vôbec a aj vďaka tomu sa Psycho pravidelne umiestňuje na najvyšších priečkach všetkých rebríčkov najlepších filmov. Potešilo, že sa film dočkal dobrej adaptácie v podobe seriálu odohrávajúceho sa v súčasnosti v podobe Batesovho motelu, ktorý síce Hitchockove Psycho prekonať nemohol, avšak mňa ako fanúšika tohto filmu veľmi príjemne prekvapil. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Stále to je jeden z nejlepších filmů žánru. A scéna vraždy ve sprše, to je kategorie sama pro sebe. Škoda pomalého rozjezdu. ()

Sesitka 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nejde snad nic vytknout. Výboné spracování, dobrá režie a snad ještě lepší herecké výkony a geniální hudba, která je třešničkou na dortu. Scéna ve sprše je opavdu děsivá a k tomu ještě ta hudba. Určitě jeden z nejlepších filmů jaké jsem měla tu příležitost zlédnout. Taky si myslím, že kdyby to bylo barevné, nebylo by to ono. Černobílé to působilo víc děsivěji. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

I po těch letech, kdy filmové zpracování již nedosahuje kvalit, na které jsme zvyklí (např. záběr det. Arbogasta padajícího ze schodů), je tento film zaslouženou špičkou kvalitních hororů a to především díky tomu nejdůležitějšímu - umu přivodit pocit strachu. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Zrod skutočnej mysteriozity. Psycho je dodnes dokonalou ukákou ako sa majú robiť filmy mrazivého rozmeru bez použitia prehnaných a násilných (hororových) prvkov či hektolitra krvi. Len dokonalá atmosféra, ktorá sa s vami smelo zahráva ako mačka z myšou a plynule tempo, ktoré vás pohlcuje každú sekundu a vy sa bezmocne strácate a strácate, neviete kam ale je vám to jedno, chcete sa stratiť a byť jednou z obetí, ktorá z tohto sveta neodíde zrovna vyhovujúcim spôsobom. Hitchcook je majster režisér, korunovaný kráľ mysteriozity, ktorého dodnes nemá (žiaľ) kto prekonať. On ako vie diváka dostať do úzkych, podvedomo ho rozštvrtiť ako bravčovinu a prinútiť ho nemo civieť je úžasné. Nepoužíva žiadne extra fígle, nemá premakanú techniku len vie dostať obecenstvo do varu vďaka svojmu skvelému režisérskemu postoju a s unikátnou kamerou, ktorá je nenahraditeľnou súčasťou dobre natočeného mysteriózneho filmu. Film Psycho právom patrí medzi Alfrédovu najlepšiu dvojku (Vertigo) a podľa mňa je najlepší film čo mohol natočiť. 90% ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Film, který probudil můj celkový zájem o kinematografii. Měl jsem štěstí – viděl jsem ho relativně jako prcek na velké, černobílé Tesle o půlnoci – a nevěděl jsem o něm zhola nic – nic o sprše, ani o tom, komu čouhá sláma z bot. Užil jsem si ho tak, jak si Mr. Hitchcock zřejmě přál – tedy naplno. Chválit brilantního Anthony Perkinse stejně jako režii, výpravu a hudbu Bernarda Herrmanna by bylo asi zbytečné vycpávání ptáků – takže: Psycho je zkrátka jeden z nejlepších thrillerů, které byly kdy natočeny. ()

BitlDjus 

všechny recenze uživatele

Děsivé vzpomínky na dětství, kdy jsem tento snímek viděl jako malý se vě mě zachovali do dnes. Psycho pavažuji za pravého zástupce žánru a neohratelnou klasiku od mistra Hitchcocka. Obsazení herců na výbornou, námět na výbornou, režie na výbornou a hudba jak jinak než-li na výbornou. ()

buchli 

všechny recenze uživatele

O Psychu jsem toho slyšela tolik, až mi připadalo, že se na to už nemusím dívat, ale OMYL - i přes neodvratnou kulturní osmózu, která jen tak mimoděk každému, komu se podařilo Psychu dosud vyhnout, vyzradí většinu zápletky, pointu a přesnou podobu některých ikonických scén, mě ani na chvíli nenapadlo sedět jinak, než napruženě na okraji židle (dobře, to možná bylo kvůli tomu, že ta židle byla opravdu nepohodlná, ale Psycho mě na ní udrželo až do konce). Tímto bych chtěla poděkovat rodičům, že mi nedovolili se na to podívat v dětství - to bych se svojí Baronem Prášilem vyvolané fobie z rozšklebených lebek nezbavila ani pomocí Bones... Mimochodem, ženy a dívky: žádná kulturní osmóza mě nepřipravila na to, jak roztomile Norman Bates vypadá... ()

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Jak už to u starších filmů bývá, děj je trochu pomalejší. I když nudit se určitě nebudete. Nejsem fanoušek hororů a proto nedávám 5*, jinak umělecký dojem vynikající. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejznámějších hororů od Alfreda Hitchcocka, který stojí za to vidět. Byly udělány další díly, dokonce i remake tohoto hororu, ale nic se nevyrovnalo filmu z roku 1960. Nejdříve měl film být bez hudby. Když však B. Hermann i přes zákaz samotného Hitchcocka hudbu složil a pustil mu jí, musel Hitchcock uznat, že hudba je dokonalá. Dnes už tento horor nemá efekt jako dříve, není strašidelný a plný hrůzy, ale v době, kdy byly premiéry toho filmu v kinech, lidé omdlívali hrůzou. Je to jedno z vrcholových děl hororu a každý si zamiluje scénku ve sprše, nezapomene na krev ve vaně či detailní záběr na oko. Hitchcock do tohoto filmu dal co nejvíc hororových prvků a obsadil skvělé herce. A. Perkins zde dokonale ztvárnil schizofrenického mladíka, který věří, že jeho matka stále žije. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů velkého A.Hitchcocka.Film , který ještě dnes dokáže udržet napětí od začátku do konce.Nezapomenutá , dnes už legendární a často parodovaná vražda ve sprše. ()

Související novinky

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Psycho v televizi

Psycho v televizi

05.07.2012

Mohl by to být povzdech nad programovou náplní českých a slovenských komerčních stanic. Jenže tentokrát jde o Psycho s velkým „P“. Americká kabelovka A&E se původně zaměřovala hlavně na dokumenty… (více)

Reklama

Reklama