Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

Mafy 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem čekal úplně jiný. Čekal jsem nějakou komedii plnou klasického klišé, ale vcelku mě překvapilo že film je spíše reálný jako z normálního života. Ale vůbec mi to nevadilo. Kupodivu jsem byl snad i rád že je snímek trochu originální od klasických filmů z prostředí středních škol. Prostě si tento film na nic nehraje, a to se mi dost líbilo. Hlavní postava je docela sympatická, ale občas jsem fakt nechápal její myšlení. Ale film byl dobrý a zajímavý. Celkový hodnocení: 70% ()

GameboyNES odpad!

všechny recenze uživatele

nudná sračka bez humoru, žádný kozy ani vraždy Ženský by v žádným případě neměli dělat režisérky, pak to takhle dopadá. Je vidět že schopná tak maximálně sedět za pásem v kauflandovi. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Krásně divné a netradiční, zároveň strašně milé. Moc se mi líbila ta kamera, kdy tam bylo spousta záměrů bez slov, které dávali tomu příběhu takový doplňující kontext. Saoirse byla naprosto boží. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Jednou se vidět dá, čistě z důvodů být v obraze, ale není to nic moc. Celkem u nuda. Rádoby umění, společenská sondička. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Po delší době se mi naskytla příležitost podívat se na film, který není narvaný speciálními efekty, není nijak přeplácaný a zároveň není ani nijak strhující. Pokud od Lady Bird čekáte tyto věci, tak se na to ani nekoukejte. Asi nebýt těch oscarových nominací, tak bych se na tento snímek ani nepodíval. Každopádně díky tomu, že filmy, jako je tento moc často nevídám, budu hodnotit více, než jsem původně zamýšlel, protože jako nízkorozpočtový snímek, kde mají fungovat hlavně emoce a vztahy mezi postavami je Lady Bird podle mého kvalitním snímkem. Navíc to bylo i celkem milý, takže nevidím důvod proč nedát 65%. ()

mar11 

všechny recenze uživatele

Skromnost, obyčejnost a hlavně upřímnost, tím vším si mě snímek získal. Film o dospívání se vším, co k tomu patří. Saoirse Ronan má před sebou ještě dlouhou kariéru, ale Lady Bird zůstane jednou z jejích životních rolí. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Nezdielam chvalospevi na tento film ani nerozumiem prehnane pozitivnym recenziam.Lady Bird nie je priliš originalny indi film-problematicky vstah matky a rebelskej dospievajucej dcery je už okukany .Scenar je priiš obyčajny a nezaživny.Pochvalu si zasluži Saoirse Ronan ktora hra vyborne.Dobry je aj strih a soundtrack.Film hravou formou popisuje radosti aj slasti dospievania a snahu Christine vyletiet z rodneho hniezda.Nič to ale nemeni na tom že Lady Bird je precenovany film. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Věřím že film může být vnímán (a hodnocen) v rozpětí dvou až pěti hvězdiček, je to opravdu záležitost osobního přístupu každého diváka sympatí k hlavní hrdince. I u mne se hodnocení vyvíjelo v průběhu děje ... až skončilo na čtyřech * A Saoirse, ta zraje roli od role! ()

Vera2613 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film pri ktorom sa dá dobre oddýchnuť. Je to pre teenagerov a myslím, že dievčatá v podobnom veku sa s Lady Bird dokážu v niektorých veciach stotožniť. Rovnako ako aj ja. Nijaké zvraty tam nie sú a vlastne sa tam ani nič poriadne nedeje okrem zábavných momentov ako je už úvodná scéna s autom. Pozerali sme sa na život Lady Bird v podaní úžasnej Saoirse Ronan, ktorá tu má skvelé hlášky a bola to radosť pozerať sa na ňu. Celkovo scenár je veľmi dobrý a réžia Grety Gerwig taktiež. Celý film je vo svojej podstate o vzťahoch (priateľstvo, vzťah matky a dcéry, prvé lásky ..). Pre mňa je to jeden z najlepších teenage filmov ktoré som videla a patrí medzi moje najobľúbenejšie najmä vďaka tomu realistickému podaniu komplikovaného vzťahu matky a dcéry. Potešil tu tiež aj môj obľúbenec Timothée Chalamet ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Úplně normální indie filmeček o úplně normálním dospívání jedné úplně normální holky. Právě v tom, jak je normální a obyčejný, je trochu paradoxně také poměrně originální a pravdivý. A ono to úplně stačí, alespoň mě to bavilo, i když je to taková jednohubka. Se skvělou Saoirse navrch. ()

TheDavid 

všechny recenze uživatele

Gretta Gerwig se rozhodla pro svůj režijní debut natočit variaci na coming of age film. Od podobných filmů se Lady Bird snaží nejvíce lišit jakousi větší snahou o autenticitu. Tato snaha se filmu daří ovšem pouze napůl. Film se možná zbavuje klišé postaviček, které známe z tradičních zastupitelů tohoto žánru, ale jejich náhrada není o nic lepší než žánrový standard. Z louže do bláta. Postavy se sice vymykají klasickým žánrovým archetypům, ale namísto nich máme postavy podobně nepřesvědčivé (Chalametova postava působí snad až parodicky). Ke všem těmto postavám jsem navíc choval naprostou apatii. Saoirse Ronan je sice jako titulární "Lady Bird" velmi přesvědčivá, ale stejnou měrou je její postava značně nesympatická, což působí potíže u filmu, který na protagonistce stojí. Lady Bird tak nijak nevyčnívá díky sympatickým postavám. Režijní debut Grety Gerwig je silný spíše svou naprostou obyčejností a civilností. Gretě Gerwig se zvláštním způsobem daří vykreslit realitu studentského života, která se spíše než romantickým komediím podobá častěji schnoucí barvě na zdi (ačkoliv si to nechceme přiznat). Lady Bird tak sice je nezábavným coming of age filmem prošpekovaným nesympatickými a nerealistickými postavami. Můžu ovšem doporučit Lady Bird jako neokázalou a svéraznou sondu do reality teenagerské šedivé nudy. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Smutný príbeh jednej poľutovania hodnej americkej študentky. No, ale zároveň veľmi citlivo zahraný, zbytočne neprehnaný a myšlienkovito pekne usporiadaný. Nie je to nič nové, všetky veci sú nám známe aj z nášho bežného života. A v podstate o to aj ide. Koľko z tých vecí ste zažili, s koľkými sa viete stotožniť alebo aspoň ste sa ich snažili niekedy vyriešiť alebo ste nad nimi rozmýšľali... Snímok, ktorý pri spomienke naň dokáže vyčarovať úsmev na tvári ale aj smútok. Každopádne jedná sa o veľmi úspešný počin. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Lady Bird sice je takový ten klasický artový kousek o dospívání, ale má jednu zásadní věc - Saoirse Ronan. Sice to o téhle holce píšu skoro pokaždé, ale ona prostě hraje neskutečně a i "obyčejný" film táhne nahoru mamutí silou. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Slabšie 4 alebo silnejšie 3, vyberte si. Trampoty mladej pubertiačky boli milé, v podstate bez vážneho nebezpečenstva a nie čistokrvne vtipné, ale celkom isto úsmevné. Bol by to celkom iste šedosivý priemer, ak by to nemalo onen vyjadrovací minimalizmus. Zábery často chaoticky nasekané za sebou dokázali obhospodáriť toľké množstvo emócií a pritom sa nerozbehli do strán, ale držali kompaktne pri sebe. Práve táto forma spracovania robí z Lady Bird čosi viac, čosi čo nezapadne v kategórií teenage sociosond. Či to však stačí na zlatosoškovú nomináciu? Podľa môjho asi nie... ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Nijak výnimočý film po stránke scenára, ale feelingom a hereckými výkonmi rozhodne vybočujúci z priemeru. Bolo to veľmi realistické, poctivé a sympatické. Čo sa filmov o dospievaní týka, tento sa nestratí. Greta Gerwig si svoj debut postrážila do poslednej scény a ja jej za to tlieskam. ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Nepodarilo sa mi úplne stotožniť s hlavnou postavou a veľa krát som nechápal, čo robí. To mi asi bránilo aby som sa do filmu viac zažral. Ale inak som dosť spokojný. Ďalší do kategórie “feel good”. Slabé štyri hviezdy. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Je to prostě příběh o dospívání, kterých už máme více. Dokonce i v o dost lepších podobách *hepčáááá* Rebel bez příčiny... Stačí Vám to? Mě totiž popravdě ne. Nebyla to vyloženě blbost, jen film sbírá až moc ovací, které jsou neopodstatněné. Jasně, Ronan hraje fajn. Je to ale jen fajn. Scénář je fajn. Je ale jen fajn. Nemá to koule ani emoční strunu, kterou taková dramata povětšinou mají. Jasně, je to všechno milé, ale nejsou s takovým tématem lepší filmy? Podle mě jsou. Osobně bych ho nejspíš nedoporučil. Je to jen celkem hezký příběh o dospívání a hledání sama sebe. To jsem ale bezcitnej hajzl, co? ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama