Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pekárkův první výjezd na Západ. Digitálky, bouráky a vídeňský Mexiko plac. Ale i tam musí plnit úkoly StB. Někde mezi natáčením pořadů Sejdeme se na Vlachovce a reportáže z JZD Slušovice dojde k zásadnímu otřesu. Postupně ho opustí matka, syn i druhá manželka. Revoluce. Estébáci převlékají kabáty a agent Volha je rázem postradatelný. Ale i pro něho má společnost nové uplatnění. Tři auta, dvě barevné televize a stabilní zaměstnání přece nemůže být prohra. Jak říká Standa: „Kdo tohle má?“ (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

vasosak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrozně rád bych viděl rozpracovaný ty porevoluční změny jednotlivých postav. Bylo to vzatý hodně zrychleně. Je to ale extrémně zajímavá látka. Přemýšlím, jestli nějakej českej film/seriál tohle nabízí. Zatím jsem to vždy viděl jenom takhle zkratkovitě naznačený. Každopádně, závěrečnej díl byl skvěle udělanej, dějově občas možná vyhnanej do extrému. Ale jinak tleskám. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice dobrý díl, porevoluční realita byla dost přesná. Z uvědomělých soudruhů (redaktor Zajíček - L.Příkazký) byli ti největší revolucionáři, z estébáků majitelé SBA=soukromých bezpečnost.agentur atakdále . Tenhle díl taky 5 * , ale jen 72 %, víc % nedám, kvůli degradaci laciným pornem, bylo ho tam zbytečně moc . ()

Reklama

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Abych to shrnula. Kdyby to Jan Pachl nepřehnal, mohl to být zajímavý seriál. Tohle nebyla realita té doby, ale karikatura velkých rozměrů. Mám ráda černobílé filmy, ale ne černobílé charaktery. Postava Pekárka na mě působila ploše, nevšimla jsem si ničeho, co by na něm bylo lidského. Nefungoval jako syn, manžel ani otec. A přitažlivý pro ženy? Čím? Zastydlý dementní puberťák i v poslední epizodě. Komu by asi mohl imponovat? Jeho matka během čtyř epizod nejeví žádný zájem o vnoučata a najednou se ukáže, že jim našetřila peníze. Jediná zajímavá postava v podání Tomáše Jeřábka umírá na infarkt zrovna ve chvíli, kdy se mluví o jeho vstupu do strany. Poučování syna, jak by to měl umět se ženami, to už byl vrchol trapnosti. A chlapec přiznává, že je gay a zahazuje před domem knihu Škvoreckého, do které téměř negramotný Pekárek napsal věnování. Směšné. Souložení v pracovní době, nejlépe na stole u okna, trapné opakující se hlášky a vtipy, zvracení zrovna u sochy Lenina a další "perly". Brala bych rozporuplné chybující postavy, ovšem ne toto. Škoda. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cinkání, cinkání, komunisty vyhání (...?)“ A kampak se všichni ti soudruzi poděli, to jako pomřeli? Nebo emigrovali do KLDR? Kdepak, milé děti, Kim je nechtěl, prý má svých dost. Škoda. Je to potvrzeno, Standa nečte. Vůbec. Tedy ani můj komentář k epizodě Huliza, kde vizionářsky varuju před švejkováním v kachlíkárně. Dále zjistíme, jak velké oči má rejža Pachl, když se pokouší do posledního, výchovného dílu narvat úplně všechno, včetně divné Vídně s ruským stánkařem se svědomím, co by se rozdal (серьезно?), divně podané revoluce a echt divného Lanďáka (ach jo). Je čas na REVOLUČNÍ OKÉNKO: [][] Co nám přinesly světlé zítřky: // Boží mlýny (jak komu). // Standu v „telefonním seznamu“. Upřímně nechápe, proč se kolegům nelíbí jeho krycí jméno „Volha“. // Otázky. Kolik z lidí cinkajících klíči dnes volí spolupracovníka StB Babiše? A co Standa, už mu někdo vysvětlil, k čemu jsou volební urny a kam patří ta s mámou? // NOVou televizi aneb vemena na všech programech. No řekněte, kdo tohle má? [][] A čím jiným zakončit retro seriál, než heslem. Ještě na konci osmdesátých let, vyvedeno 2m písmeny z překližky, viselo na budově štábu našeho pluku v Opavě: „KOMUNISMUS = MOC DĚLNICKÉ TŘÍDĚ + ELEKTRIFIKACE ZEMĚ!“ ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední Pekárkova "švejkovina". V totalitním mraveništi si tenhle pilný mraveneček našel svoje místo. Tentokrát už ale tajné policii donesl svoji poslední utajenou kuklu. Nadešel pád režimu. Padlo i jeho druhé manželství. Zůstal jen sexuální apetit. Závěrečná epizoda opět našeho neslavného hrdinu nechává existovat dva roky před revolucí. Se svojí partou z televizní redakce dorazil do Vídně na MS v hokeji. Pro referování o hokejových zápasech plně postačí sledovat hokej v černobílé přenosné televizi kdesi na trávníku. A když  už chvíli dýcháte svobodný západní vzduch, je přímo povinností navštívit večer erotický porno podnik za nemalé peníze. I v rakouských ulicích se dá narazit na podnikavého Rusa s lahví vodky, redaktor Zajíček by o tom mohl vyprávět (Lukáš Příkazký). A když se k StB dostane kniha zakázaného autora, která je maskována přebalem Švejka, inkasuje Pekárek za svoji nepozornost a neuvážené osobně signované věnování knihy pár úderů a kopanců od svých chlebodárců. Tahle epizoda je návratem k četným hláškám a sexuálnostem. Je to rozhodně více komedie než drama. Koho by napadlo, že i na legendární Vlachovce se dá přijít k samici z komparsu, co si tam nepřišla jen zatancovat. Četnými komediálními až geniálními originalitami je tahle epizoda nacpaná k prasknutí. Občas se objeví drobné historické nepřesnosti, třeba Gott v té době ještě hudebně rozhodně nespolupracoval s kontroverzním rapperem Bushidem. Hokejový zápas z dávné historie v televizi umístěné v hospodě komentuje sportovní komentátor Michal Dusík, v té době to byl pubertální jinoch. Nepřesnosti se tedy najdou. Globálně se jedná o úsměvné a i tak trochu smutné zakončení retro seriálu, který své pokračování mít nebude. V nové době si Standa Pekárek pozval k sobě své stáří. A na humor rezignoval. 8/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Hned na začátku jedou hrdinové do Vídně v hnědé Škodě 1203, provedení mikrobus, tedy s okny až dozadu. Nicméně v rámci dobových záběrů se (vcelku omluvitelně) podařilo najít jen dobový záběr také hnědé Škody 1203 s logem ČST, leč vzadu bez oken, jen tam má oplechované otvory. (JSy)
  • Záběry z vídeňského Mexikoplatzu, které se objeví v posledním dílu, se natáčely v pražské ulici V kotcích. (hurik)

Reklama

Reklama