Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé kriminální drama, které se podrobně věnuje metanolové aféře z roku 2012, kdy se na trhu objevil jedovatý alkohol.. Spojení lidské hlouposti s chamtivostí je opravdu smrtící kombinace a v tomto případě doslova.. Je to pěkně natočené, ve svižném tempu odsýpající, herecký ansámbl bezvadný, hudební podmaz vyhovující, ode mne dnes večer bez připomínek, zato s mrazením v zádech.. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Alkohol nad 20% už nepiji! Ještě štěstí, že miluji portské víno :-) (hodnocení 50%, zas taková pecka na 80% to nebyla!) Zajímalo by mne, jak to, že Vaculík vypadá ve svých 55 letech jako starý 80 letý dědek. A to je přitom abstinent, nechodí po zábavách a nepracuje manuálně v těžkém průmyslu. Prý ale kouří 50 cigaret denně... pak doporučuji na ten ksicht nějaký krém +55, protože v 60 letech už bude hrát jen pradědečky. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Škoda toho povinného televizního formátu (dva díly - devadesát minut). Sestříhané na cca dvě a čtvrt hodiny by to byla neskutečná pecka, které by to v kině slušelo daleko víc než všem těm českým rádoby-filmům. Televize ale umožňuje vyprávění zvolnit a dovolit hercům ve vedlejších rolích prožít si ten svůj příběh, což je občas na škodu tempu. Ovšem jinak nadšení. Konečně tu máme dvojku detektivů, která nevypadá směšně, a Lukáš Vaculík je jim skvělým protivníkem, z jehož proměny v závěru jde mráz po zádech. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Zase se jednou projevila lidská (česká) vynalézavost, ale zároveň i blbost. Kořalka z petky za pár korun? Vůbec jsem netušila, že nějaká taková ohavnost existuje. Jsem prostě divná, ale když nemám peníze, tak si prostě chlast nekoupím. Každopádně to neomlouvá ani ty hovada, kteří klidně pro peníze půjdou i přes mrtvoly, hlavně že budou mít bazén, opravdu? Tenhle film ve mně vyvolává příšerné pocity o tom, jak dokážeme být příšerný národ. Každopádně jedna z mála českých kriminálek, která mě opravdu bavila sledovat i přes tu délku. Druhý díl z pohledů vyšetřovatelů za mě rozhodně lepší a Vaculík by se sebou měl něco dělat, vůbec jsem ho nepoznala. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď odborník na wikipediu ide robiť biznis. Kľudne to môže dopadnúť smrťou ľudí a pre takéhoto samonedouka aj doživotím. Tento prípad si skoro každý z nás zažil na vlastnej koži, pokiaľ teda má vek nad 30. Čiastočná prohibícia a zatvorenie podnikov ako za lockdownu na pár dní. Niekde aj jeden takýto deň stačil, aby Slováci pili v útrobách nejakej pivničky načierno. Aj vtedy sa ukázalo, že alkohol je v našej spoločnosti tak pevne zakorenený, že aj keby 90% fliaš bolo otrávených, stále sa nájde dostatok ľudí, ktorí to radi risknú. Film Metanol je silný svojim príbehom a príde mi až taký, že úplne nadčasový. Viem si predstaviť, že toto sa mohlo stať na našom území v akejkoľvek dobe a do budúcna sa vôbec nedá vylúčiť, že sa zopakuje. Metanol je naša mentalita. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)
  • Fulínovi mají jako melodii dveřního zvonku „Není nutno“. (SONY_)
  • Spolumajitel firmy Fros, Tomáš Fládr, si zahrál ve druhém díle. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama