Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Traviči studen - docela dobrý symbol vývoje nastoupeného v devadesátých letech. Nebo možná ještě lépe: od kuponové privatizace po trávení studen; co na tom, že to nebyla jedna parta. Vymyslet podobné žerty dodnes již dokázaly různé party, párty a partaje. Díval jsem se jen na první část, vyšetřování už zřejmě nebude tak zajímavé. Udělal bych to více brutální, takhle to půjde svou dobře vyšlapanou cestou: zločin, vyšetření, potrestání, zdokumentování, zapomění. - A jedem nanovo. Při určitém zjednodušení, zde můžeme sledovat funkci regulující ruky volného trhu ve svých základních parametrech: konkurence a zisk. Jinými slovy: tekutý jed pro jedny, tekuté zlato pro druhé. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velice mizerný film. Útok na emoce a zaštítění se skutečnými událostmi to nezachrání. To co se stalo, bylo možné natočit mnoha způsoby. Tady vidím chyby především v řemesle. První díl je neskutečně nudný. Ve druhém je to znatelně lepší. Ale...ani jeden z vyšetřovatelů není ani trochu sympatický nebo alespoň nějak uchopitelný. Jsou to jen neživotné figurky. Každá blbá televizní detektivka je pomalu lepší. Celkově 45% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tady Česká televize trefila bingo svým námětem a bohudík svým zpracováním nic nezprasila, takže divácké koncese pro jednou byli kvalitně investovány. Nechci ještě propadat bujarímu veselí, že se v zemi mlékem a strdím oplývající konečně něco podařilo, když ještě čekáme na druhý díl, ale první krok šel správným směrem. Takhle si představuji moderní thriller, s dynamickou kamerou a tahem na bránu. Prakticky debutující Terezka Kopáčová z lehkostí válcuje zkušené televizní režisérské matadory. Vysoko nastavenou laťka z prvního dílu se podařilo udržet, dokonce emotivní dopad díky scéně u soudu byl ještě vyšší a musím říct, že krom pachatelů považuju za lidský dobytky všechny ty právníky, které hájí prokazaletný zmrdy a vrahy a říkají tomu práce. Jediný co ve druhém díle nepovažuji za úplně vydařené, byla orientace v postavách a v distribuci chlastu. To, ale nemění nic na pocitu, že jsem viděl velmi kvalitní záležitost. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Škoda toho povinného televizního formátu (dva díly - devadesát minut). Sestříhané na cca dvě a čtvrt hodiny by to byla neskutečná pecka, které by to v kině slušelo daleko víc než všem těm českým rádoby-filmům. Televize ale umožňuje vyprávění zvolnit a dovolit hercům ve vedlejších rolích prožít si ten svůj příběh, což je občas na škodu tempu. Ovšem jinak nadšení. Konečně tu máme dvojku detektivů, která nevypadá směšně, a Lukáš Vaculík je jim skvělým protivníkem, z jehož proměny v závěru jde mráz po zádech. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Při přípravě scénáře Lenka Szántó prohlásila: „Nemohla jsem uvěřit, když jsem si přečetla, že dva z pachatelů se snažili alkohol s metanolem prodat i po konci prohibice, ačkoli už velmi dobře věděli, že i jejich lahve jsou s metanolem a mohou zabít. Normálně si opatřili nové kolky, zfalšovali certifikáty o původu lihu a vyjednávali s odběratelem, který jim slíbil dostat alkohol do maloobchodní sítě. Kdyby se jim to povedlo, umřou tisíce. Už předtím jsem si kladla otázku, proč se nikdo z pachatelů nesnažil distribuci alkoholu zastavit, když zjistil, že je nebezpečný. Ale vidět důkazy o tom, že to někdo šíří s plným vědomím toho, že další lidé mohou umřít, to pro mě byl šok. (sator)
  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)
  • Fulínovi mají jako melodii dveřního zvonku „Není nutno“. (SONY_)

Reklama

Reklama