Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ta civilnost a autenticita filmu byla chvilkami až zarážející, protože jsem měla nedobrý pocit, že sleduju hraný dokument. Ono to tak vypadalo. V tomhle je velká síla příběhu. Je opravdu až děsivé, že tohle není žádná vyfabulovaná fikce, ale stalo se to a to poměrně nedávno. Kdyby se jim to podařilo skutečně dostat až někam do TESCA, to by byla hrůza. Postava Kristýny Podzimkové to u soudu řekla naprosto přesně. Nikdy jsem nedůvěřovala alkoholu z trafiky. Přišel mi vždy pochybný. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nedá mě to, abych zatím něco málo nenapsal k první části. Upřímně, k filmu jsem přicházel s velkým despektem, ale už od první chvíle jsem pocítil, že tohle nevypadá vůbec špatně! Hodně tomu pomáhají z velké většiny neokoukané tváře, které ale hrají naprosto přirozeně a filmu to dodává punc autenticity, jejich dialogy vůbec nešustí papírem, ani laciným dojmem, ale naopak působí úplně věrohodně. To mě překvapilo asi nejvíc. Známější herci také nezklamali, obavy jsem měl hlavně z poslední dobou tragického Vaculíka, ale ten zahrál fakt výborně! Dále mě zaujalo, jak je první část zpracovaná, kdy se podíváme do rodin lidí, co alkohol míchali a předávali dál, nebo do rodin, kde se už otravy projevily. Energická a dynamická režie Terezy Kopáčové hravě strčí do kapsy většinu nynějších filmařů, u ní je cítit zapálení a kvalitní řemeslo! Bravo! Je vidět, že režisérka sakra ví, o čem točí a jak se film dramaturgicky dokáže vyladit. K natáčení si přizvala výborného kameramana i hudebního skladatele, kteří film dostávají k preciznosti a já se nemůžu dočkat druhého dílu!!! Na plné hodnocení si radši ještě počkám...Po shlédnutí druhé části zvedám hodnocení na plnej kotlík, protože takhle natočené kriminální téma tady nebylo ani nepamatuji. Druhý díl je hlavně o hledání všech dalších zdrojů, kde je alkohol s metanolem všude ještě ukrytý, nebo stále někde v distribuci. Dále potom výslech obviněných a konečný verdikt. A hlavně práce kriminalistů, státních zástupců a celkově všech lidí, kteří na tomto případu pracovali. Klobouk dolů před paní režisérkou, že to všechno do detailu nejen zpracovala, ale i natočila a to takovým napínavým způsobem, že mi šla hlava ze všech těch informací kolem. Dokonalá práce a čerstvá krev pěkně rozvířila zatuchlou a upadající filmařinu v Česku. A to je sakra dobře, chtělo by to více takových talentovaných lidí. Že by do budoucna přece jen ještě svitla naděje? ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velice mizerný film. Útok na emoce a zaštítění se skutečnými událostmi to nezachrání. To co se stalo, bylo možné natočit mnoha způsoby. Tady vidím chyby především v řemesle. První díl je neskutečně nudný. Ve druhém je to znatelně lepší. Ale...ani jeden z vyšetřovatelů není ani trochu sympatický nebo alespoň nějak uchopitelný. Jsou to jen neživotné figurky. Každá blbá televizní detektivka je pomalu lepší. Celkově 45% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Po I. díle (proč to jako nejde hodnotit zvlášť?): velkou část atraktivity zde tvoří samotný námět, který se více či méně dotýká každého z nás (někoho minimálně proto, že tenkrát nemoh chlastat tvrdej) a i proto se z toho dalo možná vytěžit ještě o kousek víc, ale stejně tak to moh někdo šeredně dojebat, což Kopáčová zatím neudělala, naopak v závěru při představování vyšetřovací skupiny dokázala zaujmout natolik, že teď nevím, jak to přežiju do dalšího dílu. Asi ten čas celej prochlastám. Po 2. díle: Kvalita vydržela, sláva. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tady Česká televize trefila bingo svým námětem a bohudík svým zpracováním nic nezprasila, takže divácké koncese pro jednou byli kvalitně investovány. Nechci ještě propadat bujarímu veselí, že se v zemi mlékem a strdím oplývající konečně něco podařilo, když ještě čekáme na druhý díl, ale první krok šel správným směrem. Takhle si představuji moderní thriller, s dynamickou kamerou a tahem na bránu. Prakticky debutující Terezka Kopáčová z lehkostí válcuje zkušené televizní režisérské matadory. Vysoko nastavenou laťka z prvního dílu se podařilo udržet, dokonce emotivní dopad díky scéně u soudu byl ještě vyšší a musím říct, že krom pachatelů považuju za lidský dobytky všechny ty právníky, které hájí prokazaletný zmrdy a vrahy a říkají tomu práce. Jediný co ve druhém díle nepovažuji za úplně vydařené, byla orientace v postavách a v distribuci chlastu. To, ale nemění nic na pocitu, že jsem viděl velmi kvalitní záležitost. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • Fulínovi mají jako melodii dveřního zvonku „Není nutno“. (SONY_)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama