Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná výpověď “jak to bylo”. Realistická, detailní, strhující, emocionální, děsivá. A v druhém dílu s detektivní rovinou i trefně suchohumorná - ta závažnost a boj s časem by jinak bez odlehčení uvrhla diváka do snad až nežádoucí depky. Dramaturgicky našlapané dvě hoďky s neokoukanými a skvěle vybranými herci, podle kvalitního scenáře, který zručně operuje s každou postavou a významnou scénou. Což jsou tady vlastně všechny - akorát ty emocionální jsou navíc ve skvěle dlouhých záběrech. Paní režisérka válí. HBO kvalita od ČT. ****1/2 ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Zase se jednou projevila lidská (česká) vynalézavost, ale zároveň i blbost. Kořalka z petky za pár korun? Vůbec jsem netušila, že nějaká taková ohavnost existuje. Jsem prostě divná, ale když nemám peníze, tak si prostě chlast nekoupím. Každopádně to neomlouvá ani ty hovada, kteří klidně pro peníze půjdou i přes mrtvoly, hlavně že budou mít bazén, opravdu? Tenhle film ve mně vyvolává příšerné pocity o tom, jak dokážeme být příšerný národ. Každopádně jedna z mála českých kriminálek, která mě opravdu bavila sledovat i přes tu délku. Druhý díl z pohledů vyšetřovatelů za mě rozhodně lepší a Vaculík by se sebou měl něco dělat, vůbec jsem ho nepoznala. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobré, atmosféra by se dala stáčet. V začátku jsem filmu nevěřil, přišlo mi to strojené, hrané, říkal jsem si: hlavně teď nezačínejte pitvat jednotlivé smutné příběhy (Freimanová), ale bylo toho akorát tak dost ke ztotožnění se s kauzou, a nic víc. Atmosféra strachu postupně převálcovala televizní formát. Líbila se mi vyšetřovací skupina včetně namachrovaného státního zástupce a spojky se soudci, nejvíc ze všech Vasil Fridrich. Za všechny postavy stačí říct, že u někoho jsem si nebyl jistý, jestli je hercem a nehraje sám sebe. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Stává se to jednou za pár let, ale na Kavčích horách hrábli do plných a ve správný okamžik z odstupu vydestilovali jednu z nejbizarnějších kauz českého lihového byznysu. První polovina šlape bez zaškobrtnutí a divák jenom žasne, jak dvojka absolutních kreténů smíchá várku, za kterou se barmanské certifikáty neudělují ani v nejzapadlejším koutu východní Moravy. Režisérka to do diváka pumpuje po panácích, ale neúnavně, přičemž ji drží zneklidňující cimbál a skvělí herci (shrbený Vaculík budí sympatie, Máj vztek a Bambušek dává lekci zmrdismu na roky dopředu). Když do hry vstoupí policejní tým, nabere to úplně jiný směr a začne to téct po litrech (emoce i napětí), přičemž si to chvílemi hrábne daleko za běžný žánrový rámec českých kriminálek. Neokoukaní herci (výborný Finger a charismatický Fridrich) jedou bravurně napsané dialogy, nikde to nedrhne, a i když víte, kdo si v závěru odnese doživotí a kdo to uhraje přes advokáty, nedá vám to vydechnout. Čert vem zjednodušení, tohle je kvalitní demižonek, ze kterého jsem tři hodiny degustoval opravdu rád. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čistý etanol blokuje metabolismus metanolu v organismu." A to jsi četl kde, mladý chemiku? Na internetu? Tak tím se to všechno vysvětluje. Každý geniální nápad je přece jednoduchý, tak pojďme vstříc pančování, oslepnutí, smrti a novému bazénu. Musím se přiznat, že se mi dost líbil cynický čtverec padouchů ve složení Fulín, Malota, Sikora a Světlana. A taky se musím přiznat, že bych tenhle zmatek nechtěl vyšetřovat, dozorovat, obhajovat ani soudit. Ovšem pokud jsou mé informace správné, tak v tom Březinové alias Dubinové měli víc namočené prsty, než se tady ukázalo. Ale to je jedno, protože jako film to bylo skvělé a kdybych již nebyl abstinentem, tak bych o tom po zhlédnutí snímku minimálně uvažoval. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Scenáristka Lenka Szántó psala scénář podle jí dostupných materiálů v Izraeli, kde trvale bydlí. Do Česka jezdila pouze kvůli rozhovorům s aktéry celého příběhu. (hansel97)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)
  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)

Reklama

Reklama