Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to úplně na 100%,ale v rámci české televizní tvorby je Metanol opravdu zjevení.Dobře zahraný,dobře natočený kousek,který se nebojí neokoukaných herců ani modernějších postupů.Osobně se mi hodně líbilo i to,že každý díl je jiný.Ten první ukazuje jak to celé vzniklo (a nad tím fakt zůstává rozum stát) a druhý pak funguje jako hodně dobrá procedurální detektivka,kdy se policie snaží dát dohromady všechny věci.Když navíc vezmu v potaz co za zvěrstva chodí do kin je ta pátá hvězda zasloužená...80% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že byla metanolová kauza strašlivý průšvih je jasné, ale až teď mi došlo, jaký to mohl být kolosální průser. První díl, který se soustředil především na výrobu a distribuci, byl trochu slabší. Vinu na tom nese především přehrávající Filip Máj resp. to, jak byla jeho postava napsána. Působil spíš jako karikatura a vůbec nedávalo smysl, že by se s někým takovým někdo pustil do holportu. Je to podobný případ jako Urbanův Rejsek v Sametových vrazích. Nicméně jakmile se v druhém díle začalo vyšetřovat a policisté sváděli souboj s časem, sledoval jsem vše s očima navrch hlavy. Byly tu emoce, napětí, tíživá atmosféra a prostor dostali vyšetřovatelé výborně ztvárnění osvědčenými i neokoukanými herci.Snad jen ten soud mohl dostat větší prostor. Nicméně zase mám po nějaké době pocit, že ty koncesionářské poplatky nejsou vyhozenými penězy. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně je film spíš na čtyři hvězdičky, ale pátou jsem se nakonec rozhodl dát za to dokonalé souznění scénáristů, režisérky, kameramana, tvůrce hudby a samozřejmě i ne příliš okoukaných herců, což vlastně filmu jde k plusu. Osobně jsem ale byl překvapený, že za tímto stojí samotná Česká televize. Námět je totiž geniální. Sám si moc dobře pamatuju celou tu metanolovou aféru a dodnes na ní vzpomínám. Nikdy jsem se ale uceleně nedozvěděl, jak to vlastně s tím pančováním bylo. No a tady to mám krásně a na čisto. V prvním díle z pohledu obviněných a v druhém díle z pohledu vyšetřovatelů. Klobouk dolů Česká televize! Vydala si do světa jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky. A přitom si na to ani nepotřebovala miliony ze státního fondů jako třeba Filip Renč za Lídu Baarovou, kterej jí za kopu státních peněz ještě k tomu dokázal hodně slušně dojebat. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Zase se jednou projevila lidská (česká) vynalézavost, ale zároveň i blbost. Kořalka z petky za pár korun? Vůbec jsem netušila, že nějaká taková ohavnost existuje. Jsem prostě divná, ale když nemám peníze, tak si prostě chlast nekoupím. Každopádně to neomlouvá ani ty hovada, kteří klidně pro peníze půjdou i přes mrtvoly, hlavně že budou mít bazén, opravdu? Tenhle film ve mně vyvolává příšerné pocity o tom, jak dokážeme být příšerný národ. Každopádně jedna z mála českých kriminálek, která mě opravdu bavila sledovat i přes tu délku. Druhý díl z pohledů vyšetřovatelů za mě rozhodně lepší a Vaculík by se sebou měl něco dělat, vůbec jsem ho nepoznala. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Hlavního distributora si zahrál Lukáš Vaculík, přičemž ve skutečnosti se tato osoba jmenuje Jiří Vacula. Je tedy zajímavostí tato podoba jmen. (Jim008)
  • Fulínovi mají jako melodii dveřního zvonku „Není nutno“. (SONY_)
  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)

Reklama

Reklama