Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Po loňském neúspěchu jsem rád, že ČT konečně místo 3 pohádek natočilo pohádku jednu a to pořádně. Nemyslím si, že by Janák a Konášová zrovna byli nějaké výborné autorské duo, ale společně jim to v pohádkovém žánru docela šlape. Má to hezký element napravení se, dětský humor a příjemné herce. Jediná tragická věc je Sokolova postava. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vezměme známé motivy a pokusme se vytvořit originální příběh. Je velmi pravděpodobné, že se to nepovede, ale ani tak se nemusí jednat o filmovou katastrofu, taky to tedy nemusí být nic skvělého. Sympatický čert je konfrontován s naivním chlapcem, sympatickým, pokud byl tím naivním chlapcem, velmi rychle však na nervy lezoucím. Pak se v příběhu objeví kuchařka Marjánka, až na první výstup na odstřel, a komtesa Terezka, která to za ženy zachraňuje. Proti tomu je opět nepůvodní ale zábavné peklo, které má svět jako reality show. V porovnání s loňskými pohádkami by skvost bylo prakticky cokoliv, posuzováno samo o sobě jen průměr. Třeba se to příště podaří lépe a třeba příště bude Piškula nejen roztomile valit oči ale i hrát. edit 31. 5. 2018, v porovnání s Čertovinami, tedy s čertovskou pohádkou s níž je Nejlepší přítel vrstevníkem, je přítel přeci jen slabší. A protože tam to není na to hvězdu přidat, logicky tady hvězdu ubírám. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nové pohádky v sobě prostě nemají to správné kouzlo a je celkem jedno, jak známí nebo neznámí hezounci se v nich objeví. Princezny jsou nudné, jediní, kdo odvádí dobrou práci, jsou herečtí matadoři, kteří prostě nezklamou a to, co je potřeba, zvládnou tak nějak levou zadní. Jenže když neosloví příběh, je to jedno. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ty tři velmi slabé pohádky v roce 2016 vystrašily všechny síly, peklo se smilovalo a nadělilo velmi pěknou pohádku roku 2017. Z. Piškula se herecky vylepšuje a roste nám, pan F. Němec jako Lucifer byl neskutečně dobrý, ale u něj je to standard. M. Adamczyk byl pro mě velmi příjemný nový úkaz, J. Langmajer, O. Sokol a P. Stach byli jako zláči ukázkoví a já naprosto rozumím, proč se zlouni hrají lépe a poskytují větší hereckou plochu :) No prostě paráda, tleskám a děkuji za příjemnou pohodovou podívanou. Jen kdyby už zodpovědní přestali tak tlačit na pilu a nepředabovávali slovenštinu, za to bych se moc přimlouvala. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od katastrofální nadílky, kterou mi ČT dopřála loni, se jí letošní Vánoce povedly. Přestože ve mně obličej Zdeňka Piškuly neustále vyvolával touhu dát mu pěstí, pohádka jako taková mě příjemně překvapila. Příběh mě bavil, občas jsem se mohl dokonce zasmát (a to ve chvílích, kdy by to tvůrci očekávali) a celkově mi film způsobil pohodový večer, takže jsem byl spokojen. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)
  • „Celé tohle natáčení probíhalo úplně v klidu a neslo se ve velmi pozitivním duchu. Měli jsme tam nějaké komplikace, ale ty byly spíš ze strany přírodních složek,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)
  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama