Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život Katji se otřese v základech, když při bombovém útoku přichází o syna a manžela. Rodina a přátelé se jí snaží být v těžkých chvílích oporou, Katja ovšem nemůže jít dál s vědomím, že vrazi její rodiny chodí beztrestně po svobodě. V hlavní roli thrilleru Fatiha Akina o pomstě a spravedlnosti exceluje Diane Kruger. (Aerofilms)

Recenze (246)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Zatím nejdelší potlesk ve Varech a nikdo ze sálu neodešel dříve než byly titulky u konce, všichni byli jako opaření. Diane Kruger přináší opravdu strhující výkon s neskutečnou emocionální hloubkou. Pasáž u soudu je vrcholem filmu. Bohužel mi plný počet nedovolí dát určité ohrané stereotypy a technické detaily, které se ve filmu objevují ale nechci je prozrazovat. Hodně silné 4*. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Meditativně hozené revenge drama s Dianou Kruger v životní roli vyčerpané, nikotinem dopované hrdinky antického střihu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem divácky zajímavě zpracovaný film. Líbil se mi realisticky natočený soudní proces, který dopadl tak, jako v dnešní době většina soudů. Líbila se mi Diane Kruger, která hrála, jako by tu tragédii skutečně prožívala. I ostatní postavy. Konec je trochu méně reálný, ale na vysoké hodnocení filmu neměl vliv. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Považuju za poněkud nešťastné, že KVIFF.TV Aus dem Nichts turecko-německého režiséra Fatiha Akina propaguje jako „revenge thriller“, mohlo by to být pro určitý typ diváctva zavádějící a vyvolat nenaplnitelná žánrová očekávání. Mohu-li korigovat, tak za mě je Odnikud primárně portrétem ženy, která se svým způsobem potýká se smutkem, s náhlou, násilnou, traumatizující ztrátou (spoiler při bombovém útoku jí zemřou manžel a syn spoiler), v druhém plánu pak „studií“ nepřekročitelnosti bolesti, k jejímu překonání by mohla sice dopomoci světská spravedlnost, ale - co si budeme povídat - výkon spravedlnosti bohužel někdy klopýtá! Snímku vévodí (možná životní? doposud jsem ji nějak systematicky nesledoval, ale možná začnu) výkon Diane Kruger. A samozřejmě ano, v tom mělo pravdu ostatně už PSH, že na každého nácka platí hlavně BUM facka; co taky jiného? 75 % ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Fatih Akin je děsnej borec přes sociální dramata, zde je jeho um navíc vyšperkován spanilou hereckou jízdou Diane Krugerové a je z toho zase evropská lahůdka roku. Závěr je krapet diskutabilní, ale ten předcházející teror s vyvrcholením v soudní síni to všechno hravě strká do kapsy. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání, bohužel, protože Diane Kruger si celý film vystačila se dvěma hereckými polohami, kde mlčí, nebo kouří, závěr byl o něco lepší ale dějově mi nesedl vůbec. Docela škoda. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Vesměs vynikající drama o složitosti současného světa a imigrační situace. Akinovi netrvá dlouho získat diváka na svou stranu, když velmi úsporně, ale účelně vtáhne do děje, nezbytně představí důležité postavy a pak už se čím dál hlouběji ponořuje do silného příběhu o tragédii jedné ženy. První dvě třetiny (nebo kapitoly, na něž je film rozdělen) jsou skoro fenomenální - první je intimním dramatem o nesmyslné ztrátě, částečně i o rozdílnosti kultur a těžké životní situaci, kterou může pochopit jen ten, kdo ji také prožil, druhá je excelentním soudním dramatem, které má spád, je strhující a nechybí v něm emoce, má jasně rozdělené charaktery, zároveň ale ukazuje, jak moc složité je odsoudit evidentní viníky. Dojem pak kazí část třetí, která je obyčejným thrillerem o pomstě, který jako by se ke zbytku moc nehodil, protože pečlivě vysoustružený scénář jde rázem stranou a hrdince začíná pomáhat velká série náhod a štěstí a celé je to malinko béčkové, díky čemuž pak samotný závěr nezapůsobí tak, jak bylo asi zamýšleno. Bez výhrad skvělá je ovšem Diane Kruger, která má na hony daleko svým typicky modelkovským rolím a roli životem zlomené ženy zvládla bravurně, velice civilně a navíc má hodně zvláštní charisma, které jejímu vzhledu i výkonu dodává osobité kouzlo. Aus dem Nichts je svým způsobem alarmujícím dramatem, které ale doplácí na ne zcela vydařený závěr, který tlačí na pilu až moc a chce být "spravedlivý" za každou cenu. 80 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Rodina. Spravedlnost. Moře. A Oscara pro Kruger, prosím. Dost mě to vzalo. (Po druhém zhlédnutí sice ubírám hvězdičku, ale zážitek zůstal silný.) ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Odnikud je film neuvěřitelně přímý a dynamický. Na začátku režisér Fatih Akin zaútočí na všechny emoce, co v sobě skrýváte a pak už vám nedá vydechnout. Herecký výkon Diane Kruger je fenomenální. Tenhle film mě v kině skutečně dostal na kolena. Tak intenzivní zážitek jsem nečekal ani náhodou. Scénář je výborný, strukturovaný velmi prostě (tři pomyslné části), hned na začátku dojde k zásadnímu zvratu a hlavní hrdinka Katja se musí ze dne na den emočně vyrovnat se ztrátou svých nejbližších a dostat zodpovědné za jejich smrt před soud! Klasický příběh o pomstě a spravedlnosti, řeklo by se. Pravdou ovšem zůstává, že zde nerozhoduje ani tak závažnost událostí, o nichž film pojednává, ta je totiž nezpochybnitelná. Ve filmu Odnikud svým způsobem nezáleží ani tak na tom "o čem" vypráví, ale "jak!" Režisér buduje tíživou, napínavou atmosféru od samého úvodu. Depresivní scénu hrdinčina zármutku střídá ještě depresivnější, často mimořádně drastická (působivě nasnímaná "krvavá vana). Soudní scény jsou natočeny skvěle, závěrečná sekvence v Řecku je pak výborným zakončením. Odnikud je jak politické, tak významně sociální drama, které nechává pravdivě nahlédnout do nitra skutečných postav. Vizuálně byl film též opravdu silný (výborná kamera), stejně tak po hudební stránce. Je super, že někdo takový film natočí a co mě snad těší ještě víc, že v takové kvalitě. Odnikud navíc vyniká totální absencí sentimentu nebo moralizování, režisér téměř nic nevysvětluje, jen nás nechává v očekávání sledovat cestu své hrdinky za osobní spravedlností. Většinou v kině koukám alespoň jednou nebo dvakrát na čas. Tentokrát jsem nekoukl ani jednou. To u takového filmu prostě nejde. Odnikud je vynikající, napínavý thriller, který opravdu stojí za to vidět. 90% Jeden z nejlepších evropských filmů posledních let. ()

hygienik odpad!

všechny recenze uživatele

Na Odnikiaľ nevidím nič pozitívne, záver filmu je vrchol amorálnosti. Aj spoločenskokritický film môže byť v niečom pozitívny, tento Fatihov počin je však iba fatálny. Film bez nádeje nielenže nemá zmysel točiť, on aj škodí divákom, pretože im podsúva nihilizmus. Nemusíte veriť v súdnu spravodlivosť, verte, že Kristus bude spravodlivo súdiť na konci sveta a preto nezúfajte! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Opuštěná dětská trampolínka aneb jak si vyrobit hřebíkovou bombu (stačí jen drobná zkušenost s opravou dětských autíček, vše ostatní zajistí supermarket). A co jsou ti Turci vůbec zač, že je Němci ohrožují bombovými útoky? Je pravda, že si nežijí špatně, možná i nad poměry, to neuniklo ani vyšetřovateli. Ve vězení jsou oblíbení kápové a na svobodě dělají kdovíco. Vyšetřující komisař nejprve podezírá tureckou mafii, pak kurdskou a nakonec arménskou, nakonec se ale do toho zapletli neonacisti ze Šlesvicka a Holštejnska podporovaní řeckými ultrapravičáky - každopádně pestrý výběr... Konec konců je to ale téma montecristovské. Něco se ale od dob Alexandra Dumase starší přece jen změnilo: oběť (druhořadá) nemůže přežít vrahy (prvořadé). Pozn. 1: Na rozdíl od (většiny) ostatních mě herecké pojetí hlavní role ani její režijní vedení příliš nezaujalo. Pozn. 2: Dost podstatnou roli hrály (byť jen na pozadí) drogy. Závislí byli zřejmě oba manželé, ale proč žena používala na zmírnění žalu tři druhy drog? Nebo je to tak, že se film tohoto typu bez nich neobejde? Pozn. 3: Kdybychom se pustili do ještě podrobnějších nebo naopak širších úvah, mohli bychom dojít k přesvědčení, že to nebylo jen proto, že to byli cizinci. Pozn. 4: Překlad "Aus dem Nichts" jako "Odnikud" je nejapný, lépe: "Z ničeho nic". ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Hodně silný počin svým námětem. Už entré je povedený, aby pak přišla řada zásadních momentů od rodiny přes soud až na dovolenou... A podtrhuje to opravdu vynikající Diane, jak již ostatně mnozí zmínili. Sympaťák je i právník Denise M. No a ten konec... ( 52. KVIFF ) ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné drama po dlouhé době, které mě takto dokázalo zaujmout. Děj je rozdělen na 3 části, což se mi líbilo, jelikož to udržuje jakýsi pořádek. Nejlepšího výkonu se ovšem dočkáváme v druhé části, která se odehrává v soudní síni a hlavní hrdinka zde zanechala velmi slušně odvedenou práci. Absolutně jsem se nechala vtáhnout do děje, který ve mě dokázal vyvolat spoustu emocí a sympatie s Katjou. Její chování vzhledem k situaci bylo pochopitelné. Přála jsem si, aby vše dobře dopadlo, ikdyž žádné dobré východisko se v tomto případě nenabízelo. Třetí část, která zobrazuje hlavně pomstu, která je také hlavním námětem celého filmu, mě překvapila. Když se nad tím ale člověk zamyslí, tak už nezbývalo moc jiného, co dělat. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Pětku dát nemůžu...jsem jí blízko, ale nejde to. Chybí mi o trochu víc drajvu, je to až moc plyn, brzda, plyn a vyprávění to škodí. Ovšem Diane je hodně přesvědčivá, jejímu odhodlání a rozhodnutí jsem věřil od první minuty. 8/10 ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Filmy Fatiha Akina majú väčšinou veľmi kvalitný námet, avšak potom to vývoj deju a spád filmu za každým sklepnú kdesi k priemeru. Rovnako to bolo aj v tomto prípade, keď navyše zaúradoval tzv. syndróm prílišného očakávania na základe vysokého hodnotenia filmu. Veľa som si sľuboval od napätej emocionálnej atmosféry, ktorá vládla najmä počas toho dejstva na súde. Spoiler: Avšak keď arogantný obhajca uspel s takým "neprestreľným" alibi, tak som zostal dosť zarazený. To vážne stačí na obhajobu neviny nejaký vymyslený zápis v registračnej knihe hotela? Žiadne ďalšie dôkazy ako napr. letenky, fotky z dovolenky, proste nič? Do riti, a čo sme na Slovensku, že by súd v takomto delikátnom prípade rozhodol tak ľahkovážne? Absolútne mi to pokazilo prvotne priaznivý dojem z celého filmu. Nerozumiem, prečo tak skúsený režisér ako Fatih zahadzuje logiku príbehov na takýchto banalitách... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No, nemecka kinematografia je fakt velka bieda, par zrucnych reziserov ako Tyl Schweiger este situaciu nezachrani, ze jo. Hlavne ked tam uraduje individuum zvane Uwe Boll. Ono totiz dovtedy, nez zacal Boll tocit filmy, taxa film dal natocit bud dobre a ludia si film uzili, alebo zle a film prepadol. Uwe Boll prisiel s tretou variantou - natocil film po "bollovsku" - a to tak, ze filmu rozumie len sam Boll, a aj to myslim, ze nie vzdy! Fatih Akin je velka reziserska bieda, bez stylu, s nudnym a uspavajucim tempom. Jo a zase je na vine biely nacionalista, kde vacsina bielych su xenofobi, rasisti, homofobi, pripadne vsetko naraz dohromady. Proste zlo, no a muslimsti uprchli su podla tohoto filmu obrovske dobro. Tak s takouto "logikou" tahni do prdele, Akine : 45 % ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Ty brďo, Němci to dobře rozjeli. Od filmu jsem měl zcela jiná očekávání (možná to bude tím, že jsem neviděl ukázky). Čekal jsem akční řežbu s tématikou pomsty, ale nakonec se jednalo o komorní drama sklíčené matky od rodiny, která zklamaná systémem nakonec přeci jen vzala události do svých rukou. Filmu škodí rozhodně ofiko synopse, kdy vlastně víme, že soud viníky nepotrestá a pustí je. A na to jsme museli čekat skoro víc jak polovinu filmu. Jinak ale dobré... ()

Související novinky

Co chystá režisér Odnikud?

Co chystá režisér Odnikud?

25.09.2018

Držitel Zlatého glóbu za drama Odnikud v hlavní roli s Diane Kruger (Hanebný pancharti) Fatih Akin připravuje svůj další projekt. Německý režisér chystá hororový thriller The Golden Glove inspirovaný… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

16.10.2017

Bláznivá špiónská komedie, thriller o pomstě a spravedlnosti, ponurá dystopie nabízející neutěšený obraz naší budoucnosti, film o slavném spisovateli Stefanu Zweigovi nebo fascinující příběh dvou… (více)

Reklama

Reklama