Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Igorovi (Bela Lugosi) se podařilo oživit Frankensteinovo monstrum, ale potřebuje pomoci. Nedaří se mu totiž obnovit monstrum v plné síle, a proto požádá o pomoc Ludwiga von Frankensteina (Cedric Hardwicke). Ten je posedlý myšlenkou získat pro monstrum dokonalý mozek. (topr harley)

Recenze (26)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ty tam jsou časy žánr formujících předchozích částí série. Tady už se kope nižší liga. Asi tak na úrovni hanspaulky. Obvzláště scénář je perla hodná vyzdvihnutí. Již jen to jak originálně do děje vrací minule usmrcenou dvojici Ygora a Frankensteinovo monstrum může směle konkurovat i těm nejlepším scénáristickým veletočům z pera Eda Wooda. A v podobně "nápaditém" duchu se nese celý snímek. Obsazení "vlkodlaka" Chaneyho se ukázalo být trefou - kamkoli jen ne do černého. Těžko se však divit, že do toho Karloff nechtěl jít. Ani částečné opuštění studia nepomáhá a specifická atmosféra je nenávratně v tahu za sedmero horami. Na druhou stranu to díky krátké stopáži uteče vcelku svižně, hudba se vydařila a dobře se bavíte. Sice většinu času na úkor tvůrců, ale zato upřímně, protože je to směšné takovým tím milým způsobem. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

V masce Monstra se poprve predstavuje legenda Lon Chaney jr., verneho souputnika mu tvori Bela Lugosi jako zohaveny Ygor. Bohuzel pribeh o putovani tech dvou za dalsim synem Henryho Frankensteina, ktery ma pomoci oslabenemu monstru, je velice slabej. A zpracovani uz nema s Whaleovym originalem spolecneho prakticky nic, coz je nejlepe videt ve chvili, kdy jsou pouzite zabery z prvniho dilu. Ma to sice jeste nejakou tu atmosferu, ale uz to zdaleka neni ono. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Navázání na předchozí díl je křečovité, německý expresionismus je ten tam, naštěstí ale zůstal skvělý Bela Lugosi, na jehož šíleného, pikle kujícího Ygora je radost pohledět. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Chaney je za Karloffa dosť dobrá náhrada, ale celú show si pre seba kradne výborný Lugosi. Aj kvôli novým témam je to stále fajn. No čim ďalej väčšia prepálenosť a obohrávanie rovnakých prvkov začína byť únavná. Alebo koľkokrát ešte uvidím v tomto multiverse rozvášnený pomstychtivý dav s fakľami? Tie crossovere prišli v správnu chvíľu. 6/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Dynamitujou hrad!" Ano, dynamitujou. Rozvášnění vesničané se rozhodnou zničit hrad, protože jsou přesvědčeni, že monstrum doktora Frankensteina stále žije, a vrhá na jejich vesnici kletbu. Tím však paradoxně monstrum, uvězněné v hradní studni, osvobodí. Ujme se ho věrný Ygor, který ale, jak se později ukáže, sleduje vlastní cíle. Záměna mozků, byť zde vědomá, připomene rozvernou sci-fi komedii Pane, vy jste vdova. Namaskovaný Lugosi vypadá tentokrát až moc komicky a jen baziliščí oči prozrazují jeho skutečné úmysly. Jedním z nosných motivů je rozvedený vztah děvčátka a monstra, který je i v knižní předloze. Oceňuji hlavně připomínku starých hororů od Universalu. Ač výprava nedýchá tou pravou gotickou atmosférou, v černobílé, s využitím hry světel a stínů, není nejhorší. Jako celek samozřejmě slabší, než snímky s Karloffem, ale pro mne stále příjemný zážitek. 3,5* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Návrat ku kvalite. Veľkým krokom vpred (alebo späť?) oproti The Son of Frankenstein je v minutáži, ktorá nie je ani o minútu dlhšia alebo kratšia ako by mala. Scenár je síce len updateom predošlého dielu, ale všetko sedí ako má a dej má až fatálny nádych. Expresionistická réžia, osvetlenie a kulisy sú famózne ako v každom filme Frankensteinovskej série. Lon Chaney ako Frankensteinovo monštrum je dobrý a za maskou je na nerozpoznanie od Karloffa. No na Borisovu bravúrnu mimiku sa Lon nechytá. Postava Ygora je o niečo menej iritujúca ako v predošlom filme a Bela Lugosi predvádza štandardne dobrý herecký výkon. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

je to hodně slabý film. Vlastně sledovat všechny ty scénarystické velotoče je docela útrpné. " Ano v minulém dílu mi zlomily páteř a mysleli si že jsem mrtvý, ale já to přežil a ted jsem zpět" Tak zhruba v tomto duchu. Často jsem se bavil na účet autorů. Nicméně za hezké přehrávání hlavně Bely Lugosiho dávam 3 hvězdičky. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už snad už skoro všechny starší filmy točící kolem Frankensteina a jeho monstra. Tenhle snímek mi ale pořád úspěšně unikal. Konečně jsem ho ale dohnal. Lugosi jako Ygor. Lon Chaney Jr. jako Frankensteinovo monstrum. Lugosiho v roli Ygor už jsme mohli vidět ve filmu Son of Frankenstein(1939). Ale netřeba asi zmiňovat, že Lugosiho proslavila úplně jiná role. I Lon Chaney Jr. má určitě zapamátování hodnější role. Jeho podání monstra vypadá spíš komicky. Boris Karloff je v téhle roli prostě nepřekonatelnej. Na film se určitě podívat dá ale na víc jak 3hvězdy to u mě určitě není. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Jako každá hororvá série,Halloween,Pátek 13.ého,Noční můra v Elm Street po časech ztraili buď svého ducha nebo jste prostě poznali znatelné změny příběhu. První tři díl jsou vynikající obsaženy skvělou hudbou a atmosférou,nádhernými stavbamy,detaily a hry stínu a světel. Tento díl Frankesteina to vše postrádá a z tává se z toho obyčejné béčko. Film se ubírá jiným směrem a transplatance mozku naznačuje brakovost příběhu. Lon Chaney se pro roli Stvoření já mu neříkám Monstrum stal hercem,který ho hrál hodněkrát tak stal takovým Robertem Engludem coby Freddy nebo Kane Hooder coby Jason,ikdyž zastávám názor,že Boris je tn Kane. Ale Lon byl u mě pro roli byl menší a neměl staršidelný výraz a mimiku stvoření moc nezvládl. Prostě původní tři díly byly vinikající,zde se začíná jednat o natahovanou sérii,ale tento díl se u mě nemá zač stydět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kenton a jeho kameramani sa snažia čo najviac navodiť expresionistickú atmosféru a v niektorých scénach sa im to dokonale podarilo. Občas som mal dojem, že pozerám Kabinet doktora Calighariho, avšak stále ide o Universal a film rozhodne za experimentálny označiť nemôžeme. Scenár ďalej rozvíja rodinný príbeh, čo so sebou prináša tak trochu dojem nastavovanej kaše a chovanie postáv niekedy pôsobí hlúpo. Prečo sa toto pokračovanie volá Frankensteinov duch, sa dozvieme zhruba v polovici, avšak žiaden význam pre dej táto rozpačitá scéna nemá. Ja by som ho nazval Monštrum, Frankensteinov syn a Igor. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

No jo. Tady už se vaří z vody. Příběh je prakticky úplně stejný jako předchozí takže nemá čím zaujmout. Jediné co tu zaujme je snaha Igora dostat se do těla monstra. Chaney v roli monstra je dobrý. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tyhle "spin-offy" upřímě mám rád. Jsou krátké pěkně udělané a poměrně i strašidelné. Ale Ghost of Frankenstein je bohužel jen takový slabí odvárek skvělého Frankenstein meets the wolf-man, a nepřináší vůbec nic, ani zapamatován hodné scény. Celý film se táhne, ale naneštěstí tu je skvělý Bela Lugosi v roli Ygora, který si to hraní opravdu užívá, horší už to ale je s Chaneym který rozhodně už měl lepší chvilky. Film je průměrný a brzo na něj zapomenu, hlavně díky skvělému Son of Dracula. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Po třech skvělých frankensteinských dílech zákonitě musel přijít pokles - a přišel právě ve filmu Ghost of Frankenstein. Mimochodem, ten samotnej titulní "ghost" byl opravdu úlet. Jinak to ale vůbec není špatné: je to možná nejslabší díl série, ale Atwill, mladej Chaney a především Lugosi opět exhibují v jednom filmu, který sice postrádá propracovanost a atmosféru předchozích dílů, nicméně pořád je dostatečně dobrý na to, aby si ho člověk užil. Hlavní vadou na kráse pro mě však není absence Karloffa, nýbrž absence slušného Frankensteina. Cedric Hardwicke bohužel pojal svého Ludwiga Frankesteina nevýrazně a slabě, o charismatu předchozí dvojice Clive-Rathbone si může nechat jen zdát, a ani se proto nedivím, že v dalších dílech se s postavou vědce Frankensteina nesetkáme. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh je oproti son of frankenstein omnoho sofistikovanejší ale aj keď nemá atmosféru svojich predchodcov má niečo čo syn nemal a to dobrý príbeh. Vo svojej podstate je to vlastne o tom istom máme tam vrieskajúcich dedinčanov s motykami a fakľami a tiež je tam nejaký ten príbuzny rodu frankensteinovcov ale príbehovo je mi omnoho bližší ako syn. Za prvé Cedric Hardwicke je omnoho lepší ako wolf a jeho počínanie je vo svojej podstate rozumné a za druhé je tu Chaney jr. a bela lugosi. Chaney jr. sa po vlkolakovi zhostil úlohy ďalšieho monštra a je vidieť že sa jej zhostil dobre. Po Karloffovi je to skvelý nástupca a sprevádza nás prakticky celým filmom takže aj u neho môžme zaregistrovať nejaký vývoj tentoraz jeho snahu byť lepším. Bela lugosi je asi najlepšie napísaná postava z celej série filmov a je to naozaj ten vydriduch ktorý taha za vsetky nikty a on je vlastne zloduch ale zahraný tak bohovsky až to prekvapuje. Kenton síce nespravil dieru do sveta ale rozhodne nesklamal a to sa cení ()

erl 

všechny recenze uživatele

Tento díl stojí za shlédnutí především díky dvojce Ygor/Monstrum. Z rolí monstra se Lon Chaney popral důstojně a Bela je prostě neodolatelný ale je vidět že tvůrci tápaly a dějově film vaří z vody. I přes slabší atmosféru a plytký děj , se jedná stále o slušnou zábavu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozímu trojlístku Frankensteinovských filmů znamená Frankensteinův duch trochu úpadek. Nelogickou návaznost na předchozí film asi nemá cenu zmiňovat, zkrátka "Monster cannot be destroyed" a tečka. Film jako takový má až moc jednoduchý děj, je o víc jak půl hodiny kratší než předchozí snímek a kromě ústřední dvojice Lon Chaney jr. (zde poprvé coby monstrum) a Bela Lugosi, který si zopakoval svou roli legračního šílence Ygora, nedokáže žádný z herců zaujmout. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rýchlo ubiehajúci zábavný spektákel, bohužiaľ už bez Karloffa, čo je trošku škoda. To je však jedna z mála chýb na tomto klasickom hororovom opuse. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Začalo to ako vybuchuje hrad a končí to, sídlom v plameňoch. Takže výprava sa mi páči i dobová atmosféra je slušná. Po príbehovej stránke je to slušne rozvinuté. A najviac mi utkvela scéna vzťahu dievčatka a monštra. Z nej dýchala taká emocionálna rozmanitosť. Príde aj na nejaký zvrat, tak si film i tu udržuje solídne napätie. Videl som niekoľko Frankenstainov a to asi najviac s Borisom Karloffom, ale i tento mi prišiel veľmi vydarený. I keď o Frankensteinovom monštre to až tam nie je. Lebo tu dominuje hlavne ľudská chamtivosť a prefíkanosť. Veľmi dobre sa na tento film pozerá, ale vobec som nemohol spoznať Belu Lugosiho, mal dosť netypický vzhľad, čo sa jeho týka. Za mna spokojnosť. Slabé 4*. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu opět ukázkový, nad tím není třeba raději ani přemýšlet. Tento film ale ve srovnání s ostatními snímky je trochu odlišný, nejsou tam totiž příliš hluchá místa, ale zároveň tam také není nic co by stálo za vyzdvihnutí. Tedy ve skrze průměr. 55%. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

S odchodem Karloffa už to není tak výborné jako předchozí díly, ale stále je to dobré. A Lon Chaney Jr. hraje taky dobře. ()

Reklama

Reklama