Reklama

Reklama

Rédl

(seriál)
  • Slovensko Rédl
TV spot
Česko, 2018, 4 h 35 min (Minutáž: 66–72 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Ivan Acher

Hrají:

Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát, Ján Bavala, Přemysl Bureš, Kryštof Bartoš, Oskar Hes, Ján Sedal (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný seriál odkrývá kriminální pozadí podivného příběhu organizovaného zločinu v porevolučním Československu. Komu lze vůbec ještě věřit? Československo v roce 1992 - teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagony odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi. Dva mladí studenti, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagony se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je pravděpodobně na útěku. Nadpraporčík Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Karp k tomuto seriálu (4)

Prokurátor (2018) (E01) 

Zatím dávám 4*, protože potenciál i jistá neotřelost tématu jsou značné. Patrně rozhodne až druhý díl. O. Sokol se do role trochu divného, ale v zásadě slušného člověka vlastně hodí. Ve výsledku by bylo možné nacházet analogie s ledasčím, ale bylo by to krajně zbytečné. Opravdových a původních příběhů je podobně jako pohádkových námětů jen pár, zbytek jsou variace v nových kulisách a v nových nebo v tomto případě starých časech. Tím spíše bod za odvahu vrátit se do doby šedivé a ne tak veselé, jak by se mohlo pod pokličkou nostalgie z prvních let svobody zdát. ()

Komu se dá věřit? (2018) (E02) 

Rozehraný je ten seriál stále slibně a název epizody je více než výstižný. Možná někdo bude kritizovat způsob provedení hlavní akční scény nebo mítink tajné služby, ale pokud odhlédneme od umělecké licence, je poměrně uvěřitelné, že tajné informační služby procházely po r. 89 hlubokým přerodem, který měl své bolestné fáze. V českých poměrech končí kriminální příběhy se špionážním podtextem až na výjimky spíše trapně a i proto více než doufám, že finální vyznění nebude právě takové. Slušná šance tu stále je. Jinak je evidentně nutné dodat, že ono PC s plochým monitorem je ve skutečnosti laptop a ty měly ploché monitory i tehdy. Dále se sluší doplnit, že denní svícení bylo na území ČR zavedeno, tuším, od r. 2006. Rédl nejede tmou, jede ve dne, jen následně projíždí tmavým lesem. Nábytek je rovněž věrný, kdo danou dobu zažil, ví. Stačí se podívat např. na snímek Vrať se do hrobu, ať je jasné, jak vypadala designérská pestrost doznívající socialistické reality let osmdesátých až devadesátých... ()

Ivana (2018) (E03) 

Rédl si hraje na svém vlastním písečku, ale má to pochopitelně svůj důvod. Ocitl se mezi dvěma mlýnskými kameny, otázka komu věřit je stále platná a nezbývá mu než využít to, co se mu právě nabízí. Přestože pátrat na vlastní pěst se někomu, kdo není dost opatrný, může i pěkně nevyplatit. Nikdy není psáno, že nejde jen o souboj mocenských skupin a následně o kšeft, který Rédla nepotřebuje a využije ho jen k získání informací a ke zmíněné protislužbě. Scény v gay baru se opravdu povedly a D. Novotný skutečně exceluje, ale myslím, že je to dáno i tím, že právě on má být z celé profesionálně jednající dvojice tím skutečným esem. A jeho důvěryhodnost v tomto smyslu je zapotřebí i scenáristicky podpořit. ()

Děs (2018) (E04) 

Spoiler: Rédl samozřejmě na policii nemohl. Kdo sledoval první díly tak ví, že už to zkusil a k ničemu to nevedlo. Naopak. Ostatně scéna, kdy v závěru policie přijíždí prošetřit udání P. Hřebíčkové je více než výmluvná... Tenhle seriál je o rozkladu společnosti, policie, tajných složek. Zachycuje porevoluční dobu, která znamenala určitý přerod a k tomuto přerodu patřily hrubé chyby, neprofesionalita, formování nových složek i právního prostředí. Už jsme na tehdejší kauzy pozapomněli, zloděje často nikdy nechytili a vraždy nepotrestali... STB byla sice oficiálně odstavena od moci, ale její příslušníci tu začali budovat kapitalismus a v jiných funkcích a rolích vládli dál. I proto je postava generála Ference tou, která v seriálu hýbe světem a může mnohé zařídit i pro Rédla. Jinak profesionálem z oné skupiny bouchačů byl D. Novotný, M. Hofmann byl bývalý zloděj a recidivista. Pokud už měl tedy někdo chybu udělat, pak prázdná hlava této postavy. Netvrdím, že Rédl je bez chyb, ale rozhodně patří k těm kvalitnějším seriálům. 70% ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama