Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (460)

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tak vám už vážně skoro všem totálně jeblo. Postavit celý film na jednom herci a hrátky s fantazií je jedna věc, ostatně takový Pontypool funguje dobře. Ovšem postavit film na zápletce, kdy je unesené osobě ponechán mobil a ta si v klídku telefénuje s borcem na tísňový lince, to je věc druhá. A navíc jak to celý bylo mi došlo mnohem, mnohem dřív. 78%..... Ty vole :-D ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Film oceněný na Sundance FF cenou za nejlepší zahraniční film, to volá po tom, aby to člověk viděl ! Velice minimalistický snímek v každém jednotlivém ohledu, za celou dobu stopáže se nepodíváte nikam jinam než do té jedné místnosti na tísňové lince. Filmy zaměřené jen na jednu postavu to mají totiž velice složité...pokud tento jedinec nepředvede přijatelný výkon po všech stránkách, tak můžou tvůrci celou svou práci hodit do koše :D Ale Jacob Codergren ten převeliký tlak na svých bedrech ustál, ba dokonce v emočně vypjatých momentech dokazoval, že by si zasloužil více pozornosti jako herec obecně. Příběh nepřináší asi nic nového, spíše mě bavil ten formát, kdy si musíme vše domýšlet...aspoň film prozkouší naši představivost a kreativitu. Se scénářem jsem měl menší problém, ne vždy jsem jednání hlavního hrdiny pochopil, jen jsem dokázal kroutit hlavou (na druhou stranu, chápu, že se to kritizuje snadno od obrazovky počítače). Ale mám-li být upřímný, musím pochválit jeden luxusní zvrat ke konci, na který jsem jen "čuměl s otevřenou hubou", za to smekám klobouček. Závěr se vskutku vydařil. Chápu ty převážně kladné komentáře, svou kvalitu to má. Za mě slabší čtyři hvězdy. 7/10 ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Není všechno, jak se na první pohled zdá. Dobrat se pravdy je mnohdy o dost složitější.... Je velmi obdivuhodné, originální a skoro až experimentální, jak film krásně funguje, přestože je zde pouze jeden hlavní herec a ostatní jen na drátě ;) právem získala tato prvotina obrovského dánského talentu ocenění diváků na FF Sundance :) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že i hodinu a půl dlouhý film dokáže utáhnout jeden jediný herec live v jedněch kulisách, a spousta vedlejších rolí ve virtuálnu. Neotřelý nápad, kterého se brzy zhostí Hollywood, ale poprvé na plátna přivedl Möller a rozhodně to udělal velmi zajímavě. Hlavní hrdina v podobě Cedergrena je naprosto dokonalý, postupně prochází vývojem a zjišťujeme jeho pozadí a důvod toho, proč sedí za telefonem 112tky až do děsivé katarze na konci. V určitých chvílích se napětí dalo krájet a diváka tenhle film donutí si představovat to, co se děje na druhé straně telefonu. Na druhou stranu jsem na konci zůstal tak trochu neukojen, protože mi tam pár věcí nějak neštymovalo. Každopádně za výtečný nápad i napětí a sympatického hrdinu dávám 80% ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Spoustu lidí se druhým občanům plete do života na základě povrchních neúplných informací o daném problému, které pak vedou k chybným radám, špatnému vedení a(nasměrování) a špatným instrukcím. A těch nesprávných úsudků se dopouští bohužel laici i profesionálové. Dost často se někdo vyjadřuje k situaci, o níž nezná podrobnosti ani důležitá fakta a podle toho pak jejich pomoc dopadá. - Dobrá myšlenka, průměrné zpracování. Hlavní role = nereálně agilní zaměstnanec na tísňové lince, které by se pro druhé rozdal. Jo, kdyby takhle ochotně a nad rámec běžných povinností skutečně fungovaly instituce a různé služby! ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, které jsem viděl snad za posledních 5 let. Minimalismus, který hravě strčí do kapsy megalomanské produkce. Stačí vynikající a překvapivý scénář, precizní režie, přesný střih a jeden úžasný herec. Bomba! ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Promyšlený telefonický vztah mezi policistou a jednou rodinkou v nesnázích, kterému trochu podtrhává nohy fakt, že dánský policejní sbor (mimo hlavního hrdiny) se navzdory drastickému vývoji situace z nějakého důvodu chová, jako by šlo o případ ztraceného koťátka. Věrohodnost je u tohoto formátu bohužel základem, bez kterého to nemůže fungovat na 100%. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tohle byla velká paráda! Napínavé komorní drámo z call centra tísňové linky s perfektně vysoustruženou dějovou stavbou, silným hereckým přednesem a seversky mrazivým twistem. Ideální snímek do letního biografu! ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Chytrá, presná a vťahujúca žánrovka. Pri "hadej" scéne sa zo všetkých strán sály ozvalo kolektívne "Uff". Už len pre tieto momenty stojí za to chodiť do kina. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální ukázka filmového minimalismu, která je úplným opakem přepálených a nákladných blockbusterů. Möller dokázal natočit komorní a ukrutně napínavý snímek, který se odehrává ve dvou místnostech a působí jen a pouze na divákovy emoce a jde mu to hodně dobře. K dojmu výrazně pomáhá nečekaný a fenomenální zvrat, který přijde někde ve třech čtvrtinách filmu, příběh posune do úplně jiné perspektivy a z hlavní postavy udělá postavu mnohem tragičtější, než se zdá být. Möller opravdu nepotřebuje moc a stačí mu jen a pouze šponovat napětí a udržovat výtečnou klaustrofobní atmosféru a vše funguje na maximum. Zážitek by pochopitelně nebyl úplný bez klíčového obsazení a Jakob Cedergren vše zvládnul bravurně a jeho výkon vskutku místy bere dech, protože všechno musel uhrát jen obličejem. Od plného počtu hvězd tak film dělí jen několik věcí, které by v reálu asi úplně nefungovaly (jak je možné, že unesená může stále komunikovat, telefon nejde zaměřit), několik nelogičností a možná taky nevýrazný závěr. Den skyldige je každopádně jedním z filmů roku 2018 a důkazem toho, že i v dnešní době lze točit filmy s minimálním rozpočtem, které mají maximální efekt. Velká pecka! 90 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tenhle film patřil od zveřejnění programu k mým nejočekávanějším na KVIFF a svůj předpoklad, že půjde o pecku, jsem si mohla ověřit hned první den. Zklamání se rozhodně nekonalo. Příběh se odehrává v reálném čase, což je pro diváka vždycky zajímavé a vtahující. Navíc máme možnost sledovat v podstatě jenom obličej hlavního hrdiny a nutno podotknout, že Jakob Cedergren si s náročnou úlohou poradil velmi dobře. Spolu s ním - operátorem na policejní lince 112 - prožíváme případ, který je ve skutečnosti mnohem zamotanější, než se zpočátku zdá. Podle hrobového ticha v kinosálu Pupp bych mohla soudit, že nečekaný zvrat vyrazil dech snad každému divákovi. Údernosti vyprávění nahrává i relativně krátká stopáž, která téměř nenechá vydechnout. Skutečně velmi povedený zástupce festivalové sekce Jiný pohled. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Excelentní one man show Jakoba Cedergrena coby chybujícího policisty, jehož druhá chyba měla šťastný konec. Poprvé v Kině Pilotů ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tiesňová linka je jednám z filmov, ktoré majú podstatne vyššie hodnotenie ako by i zaslúžili. Hlavný hrdina policajt Asger nie je vo svojej úlohe veľmi presvedčivý a ani prostredie operačného strediska linky 112 nie je nijako očarujúce a nevzbudzuje pocit autentickosti. Síce filmy podobného štýlu prichádzajú sporadicky avšak v porovnaní s nimi je tento dánsky film podstatne slabší. U mňa by dosiahol určite vyššie hodnotenie ak by v ňom bolo niekoľko prestrihov na volajúcich, nepochybne by to film oživilo. Minimálne Inge či Michael či Asgerov kolega Rashid sa vo filme mohli objaviť, pretože Jacob Cedergren nebol vo svojej úlohe zvlášť očarujúci a preto divák je po zhliadnutí filmu sklamaný. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

V době, kdy většina hlavního filmového proudu spoléhá na impozantní digitální podívané, čehož výsledkem jsou v podstatě zaměnitelná a svým způsobem nudná univerza ( na která se čas od času rád podívám, aby nevznikla mýlka ), je balzámem na duši vidět takovýto film. Naprosto komorní a přece zcela uchvacující svým příběhem. K tomu Jacob Cedergren, sympaťák který utáhne bez problému celý film. Opět jsem se neubránil úvahám nad tím, jak Dánové dokážou vysoustružit tak precizní dílo, které troufám si říct bude atakovat nejčelnější příčky nejen letošních filmových hitparád. A proč to nejde u nás. Nic originálního ze mě nevypadne - scénář, to je to kruciální místo. Protože tohle můžete natočit kdekoliv, za pár šupů a třeba i s lepším hercem. "JEN" mít ten nápad... 53. KVIFF ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* tahle minimalistická zejména psychologicky pojatá kriminálka nevypadá na první pohled nijak záživně, ale dokáže během děje dokonale pohltit. Toto minimalistické zpracování, kde se za celý průběh nehneme ze dvou kanceláří ústředny tísňové linky, tu mnozí přirovnávají k Telefonní budce. Mě spíš napadl podobný dánský film Dag och natt, který se mu svým stylem a atmosférou hodně podobá. V každém případě je to kvalitní biják, pokud se tedy divák smíří, že obrazová stránka je chudá a nezáživná. Naštěstí hlavní hrdina dokáže tuto one man show přesvědčivě uhrát. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to tak dobré, jak čekáte, že komorní drama z jedné místnosti o tísňové lince může být. Moc se mi na struktuře scénáře líbí, jak je čisťounká a minimalistická. Je tam všechno, co potřebujete a není tam nic, co nepotřebujete. Pár jasných čar co vedou odněkud někam a fungují dohromady. Super debut. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další příklad toho,že když se to umí a je dobrý materiál,dá se i s jedním hercem zahrát velké divadlo.Tohle je přesně ten případ.Celých 85 minut sice vidíme jen jednoho herce,ale i tak je Tísňové volání mnohem napínavější než spousta soudobých hollywoodských thrillerů.Je super,že hlavní postava není žádný neomylný geroj a jakkoliv je správně nejednoznačný,nedá se mu nefandit i přes určité nelogičnosti....80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tyhle severské národy (Dánsko, Estonsko, Skandinávie, Island...) celkem nedávají najevo svoje emoce a je to znát i tady na hlavním hrdinovi. Většinu času se totiž tváří, jako by tohle všechno v pohodě zvládl a ne, že by bylo něco hodně špatně, tak ok, potí se, ale toho si všimne málokdo. Pak taky musím říct, že tohle je snad první film, kde mi připadá takový ten 10-20 minutový (tady deseti) úvod násilně vtlačený, jako by tam musel být za každou cenu. Opravdu, mohlo to začít celé tak, jak začíná trailer (telefonátem oběti, což všechno spustí) a já věřím tomu, že bych díky tomu byl v napětí. Úvod to rozmělnil tak, že už jsem se pak do toho dlouhou dostával a tím dlouho myslím, že mě to chytlo tak 25 minut před koncem a ani ne tolik. Jako ok, zajímavé to je, pokus vytvořit napětí v jedné místnosti chválím, ale tady se to nepovedlo. Taky se mi líbí, že tam na nás čeká překvápko (sice se dá odhadnout, ale co) a že je to drsné slovy (telefonáty). Taky je to seversky depresivní, to už záleží na vás, jestli na to máte náladu nebo ne. Ale na víc jak 3* tenhle film nevidím. Ony i ty tři hvězdy jsou jen tak tak. ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama