Reklama

Reklama

Pozlacený věk

(seriál)
Trailer 2
USA, (2022–2023), 15 h 34 min (Minutáž: 44–78 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hrají:

Carrie Coon, Christine Baranski, Cynthia Nixon, Morgan Spector, John Douglas Thompson, Patrick Page, Louisa Jacobson, Ben Ahlers, Denée Benton (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(17)

Obsahy(1)

Konec 19. století se v Americe nesl ve znamení velkých hospodářských změn. Mnozí nechutně zbohatli, jiní naopak přišli o veškerý majetek a propast mezi tradičně movitými rodinami a novodobými zbohatlíky se výrazně zvětšila. Příběh začíná v roce 1882, kdy se osiřelá dcera jižanského generála Marian Brooková přestěhuje do honosného newyorského domu ke svým staromódním tetám Agnes van Rhijnové a Adě Brookové. V doprovodu vzdělané Afroameričanky Peggy Scottové se nevědomky zaplete do společenského střetu mezi jednou ze svých tet a nehorázně bohatými sousedy, bezohledným železničním magnátem Georgem Russellem a jeho ambiciózní manželkou Berthou. Bude se Marian v tomto vzrušujícím světě na prahu moderní doby řídit zavedenými společenskými pravidly, nebo si prorazí svou vlastní cestu? (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (11)

Ammit 

všechny recenze uživatele

Kostýmy za pět hvězd (z hlediska historické přesnosti - tedy až na dvě postavy, které opakovaně nosí nevímco z doby Ludvíka XIV.), příběh je tak za tři (páč jsme tam zas museli nacpat chudinku utlačovanou černošku, gay pár a feministku, ale postavy jsou napsané dobře, mají cíl i logiku) a idea taky tak za tři (nó, Ameriku jsme neobjevili, že by to ukazovalo dobu v nějakém novém světle to né). No, za ty skvělé kostýmy dám celému seriálu čtyři hvězdy, a taky protože nesvatá trojce v podobě BGF (čili black, gay, feminist) je tam zatím jen jedna a to je šokující nedostatek na seriál z roku 2022. Kéž to tak zůstane. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ačkoliv už to mám delší dobu v plánu, z Downton Abbey sem doteď viděl pouze první díl. Jeho mladšího amerického bratrance sem si ovšem utéct nenechal a rozhodně nelituji. Ba naopak mám ještě větší chuť se na DA konečně vrhnout. Gilded Age je v jádru telenovela (nedá se to nazvat ani gulity pleasure, protože sem se u toho necítil gulity), ale je udělaná natolik dobře, že těch devět dílů, ve kterých se vlastně neřeší nic moc jiného než vztahy v rámci newyorské smetánky, je nakonec málo. On ten souboj "starých" a "nových" peněz v Americe vydržel svým způsobem dodneška, bylo ale zajímavé sledovat, jak se většina z nich navzájem nenávidí, přesto jsou ale schopni se poslat do prdele s takovou grácíí, že by za to jeden snad i poděkoval...80% ()

Reklama

Mlle 

všechny recenze uživatele

Downton Abbey v hloupoučkém vydání po Americku: ona je z prastaré rodiny s rodokmenem i způsoby, on z průmyslové rodiny echt wannabees konce 19. století, kteří si svou cestu klestí přes mrtvoly a za nově nabyté peníze skupují vše kromě respektu, náklonnosti a vkusu, jež za ně nějak ne a ne pořídit. Americké jsou všechny dialogy i poselství, mnoho moudra se tu proto nenadějete. Ani lenoši nebo bezskrupulózní byznysmeni už dnes nejspíš nepotřebují být utvrzováni v tom, že to, co dělají šptaně, dělají dobře, přesto se o to seriál anachronicky pokouší. Také v dalších ohledech se tu nedočkáte novinek: je tu povinná černoška, která kráčí za štěstím ze služebnického podkroví, synové a dcery bohatých, kteří nesmějí, chudáci, pracovat, ale strašně po tom touží, mladíci z lepší společnosti oddávající se homosexuálním radovánkám, zbohatlý průmyslník exotické etnicity, rigidní komorná i mládí, které sice jak kdyby myšlenkami vypadlo z Marxova Kapitálu, ale protože jsou to děti high society, jsou jejich vrtochy „nadějnou změnou“. Nic nepřekvapí, jen rok natočení – opakování ve filmové branži není úplně tou pověstnou matkou moudrosti… Je tu ale jeden prvek, kvůli kterému seriál přeci jen stojí za pozornost: fantastická Christine Baranski. Herečku jsem neznala, ta autentická grácie, jistota, charisma a sympatický hlas! Stejně však pochybuji, že to s první sérií až do konce dotáhnou i skalní fanoušci Downton Abbey. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Gilded Age ma zaujal predovšetkým atmosférou doby. Vždy obdivujem tie nádherné kostýmy a výpravu, ale aj hudbu a kameru. Aj s výberom hercov som spokojná. Trafili sa najmä do Louise Jacobson, ktorá sa na rolu romantickej Marian Brook maximálne hodí, nehovoriac o tom, že je skutočnou dcérou mojej najobľúbenejšej herečky Meryl Streep. To isté môžem povedať o Carrie Coon, ktorá je ako Bertha Russel tak dokonale arogantná, no moje sympatie si nakoniec získala. Len neviem na koľko percent by bolo reálne priateľstvo Marian a Peggy a neverím, že žena jej pleti by sa na konci 19. storočia tak ľahko zamestnala, že by ju tak prijali atď. ale ok, whatever. Milé je aj priateľstvo Gladys a Caroline, svojou nevinnosťou mi to trošku pripomenulo Annu a Dianu z Anne of Green Gables😉.Prvá séria končí veľkolepým finále na bále a ja sa už teraz teším na druhú. Dúfam, že aj Aunt Ada čiže Cynthia Nixon dostane viac priestoru a že konečne aj ju život niečím zaujímavým prekvapí. Celkovo je The Gilded Age niečo ako americké Downton Abbey, hoci jeho kvalít úplne nedosahuje. 4,5*. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásně vizuálně vypadající kostýmová podívaná, jenž není ničím jiným, než červenou knihovnou, řešící více či méně dramatické situace jednotlivých účastníků. Skvělé obsazení v čele s famózní Christine Baranski povýšilo tento snímek na velmi příjemný zážitek. Děj mírně nablblý, ale opravdu se na to hezky koukalo, občas humor, občas dějová gradace, krásná hudba. Za mne 70%. ()

Galerie (788)

Zajímavosti (11)

  • Slečna Astorová říká po večírku, že pan Dvořák hrál tak, až mu málem upadly prsty a následně dlouho mluvil o komponování. Je to narážka na českého skladatele Antonína Dvořáka, který se v letech 1892–1895 hudebně angažoval v Americe. Jednou z jeho známých symfonií je „Novosvětská“, kterou složil jako poctu Americe. (Ganka)
  • Název seriálu odkazuje na období průmyslového rozmachu v dějinách Spojených států, které trvalo přibližně od 70. let 19. století do začátku 20. století. Název období vymysleli spisovatelé Mark Twain a Charles Dudley Warner ve svém románu „Pozlacený věk: Příběh našich dnů“, vydaném v roce 1873. Kniha je satirický pohled na chamtivost a politickou korupci. Názvem se chtěli odlišit od tzv. Zlatého věku. (Ganka)
  • Pozlacený věk není založen na skutečném příběhu, odehrává se ale v reálném historickém období a objevují se v něm reálné postavy. V seriálu se tak např. setkáme s rodinou Astorových, která zbohatla na obchodu s kožešinami a byla jedním z pilířů newyorské vyšší třídy. Také je zde zmiňován architekt Stanford White (John Sanders), který v New Yorku skutečně žil a navrhl Rosecliff Mansion v Newportu na Rhode Islandu. (Ganka)

Reklama

Reklama