Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Recenze (1 091)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Iko Iko - The Belle Stars ,2. Scatterlings Of Africa - Johnny Clegg & Savuka ,3. Dry Bones - The Delta Rhythm Boys ,4. At Last - Etta James ,5. Lonely Avenue - Ian Gillan/Roger Glover ,6. Nathan Jones - Bananarama ,7. Leaving Wallbrook/On The Road - Hans Zimmer ,8. Las Vegas/End Credits - Hans Zimmer ,9. Stardust - Rob Wasserman ,10. Beyond The Blue Horizon - Lou Christie ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někdo chodí do kina na filmy a jiný na freak shows. Rain man patří těm druhým. Není totiž pravdou, jak se s oblibou tvrdí, že se Dustin Hoffman, dle mého nepochybně dobrý herec, doslova sžil s postavou autisty. Nikoliv, on pouze nadmíru přesvědčivě, možná i věrně předvedl ty aspekty autismu, které jsou divácky vděčné, atraktivní, šmudlínsky roztomilé (přístup k líbání) a estrádně senzační (početní a paměťové schopnosti). Tím nám ovšem nedal nic jiného, než návštěvu zoologické zahrady, v níž lvi pouze řvou a žerou krvavé flákoty, sloni jen troubí a stříkají vodu z chobotu, paviáni neustále ječí a všichni plameňáci stojí pořád na jedné noze. Svým výkonem si uzurpoval celý film pro sebe, čímž ho sice pozvedl řemeslně, jinak ale vůbec. Pokud jde o Toma Cruise a jeho kreaci, možná by bylo vhodné, právě tak jako se Hoffman zavřel mezi autisty, zavřít jej mezi normální lidi. Pak by snad nepůsobil tak křečovitě jako prkenný mistr světa diskoték. Možná mu ale křivdím, vždyť scénář mu nabízí jen trapnou proměnu z penězi posedlého povrchňáka v milujícího, nesobeckého bratra, a to vše pouze proto, že si vzpomněl, že mu kdosi kdysi zpíval jakousi písničku. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Stačí mi podívat se na plakát k filmu a všechny pocity se vrátí. Dustin Hoffman stvořil nový ekvivalent k sousloví "uvěřitelný výkon" a svým autistickým Raymondem odsouvá všechny Oscarem oceněné herce v historii Akademie někam úplně jinam. Až jednou budu sestavovat žebříček mých nejoblíbenějších a nejsilnějších hereckých výkonů, v čele bude vyhrazené místo pro Dešťového mužíčka. Dramat o sbližování je hodně, ale díky problematice tématu a s tím související markantní rozdílnosti obou bratrů je Rain Man geniálním počinem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemiešajte sa medzi nás. Je to moja rodina. Počujete? Nemiešajte sa medzi nás.“ Ťažko povedať, ako by táto pôvabná, poetická, vážna a pritom veľmi zábavná a svojská road movie dopadla, keby sa réžie chopil pôvodne zamýšľaný Steven Spielberg a nie jeho talentovaný (a „serióznejší“) kamarát Barry Levinson. Ale to riešiť nemusíme, pretože výsledok je skvelý (a som rád, že Barry neodolal a dal si na konci cameo doktora, ktorý nikoho nesúdi, je v ňom veľmi, veľmi dobrý). Tom Cruise, Dustin Hoffman a Valeria Golino rozohrávajú veľkú šachovú partiu, ktorej radi odpustíte miestami predsa len prílišné tlačenie na pílu, čo sa týka posolstva o príliš „akademicky“ a akosi za každú cenu polepšenom hajzlikovi. Na strane druhej, každému z nás by sa občas taký Rain Man zišiel. A treba dodať, že Hoffman je samozrejme skvelý a parádne si naštudoval ľudí s autizmom, ale bolo by neférové nepochváliť aj presvedčivého Cruisea a sympaťáčku Golino, ktorá sa zo sveta filmu bohužiaľ dosť nepochopiteľne vytratila (a pritom tak super nakopnutú kariéru na začiatku mala, neviem to pochopiť). A pochváliť musím aj koniec, ktorý SPOILER je dojemný a smutný a pritom, keď sa nad tým zamyslíte, si uvedomíte, že lepšie to vlastne dopadnúť ani nemohlo - hlavný hrdina našiel zmysel života (a lásku), Ray svojho strateného mladšieho brata, skončil v profesionálnej a odbornej starostlivosti u muža, ktorý sa oňho desaťročia staral a jeho novonájdený mladší brat ho odteraz až do konca života bude pravidelne navštevovať. Neviem, prečo je to poňaté tak tragicky. SPOILER. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonaly drama, ktery je ale vypraveny docela s lehkosti a casto i s humorem, takze je celej film paradne sviznej a porad zajimavej. Jinak o pribeh ani tak moc nejde, takovy variace na udobrovani rodiny uz tu byly k videni vickrat, tenhle film stoji hlavne na vykonu Dustina Hoffmana, kterej hraje naprosto genialne, az je misty otravnej, coz k roli ale patrilo. No a Tom Cruise mu zdatne sekunduje. Jeden z Barryho nejlepsich snimku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman tradičně znamenitý, Tom Cruise tradičně průměrný. Mimochodem, víte, že původně měl každý hrát roli toho druhého? ()

movie 

všechny recenze uživatele

Moc by mě zajímalo, jak by ten snímek vypadal, kdyby ho původně režíroval Steven Spielberg...Levinsonovi to šlo samozřejmě moc dobře! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Herecký koncert Toma Cruise i Dustina Hoffmana, ale ten Dustinův autistický Rain Man je tak nějak víc vidět. Některé scény mne vždy dostávají - Rain Manovo hučení a sledování TV při milování Charlieho a partnerky, nebo jeho pasáž na přechodu pro chodce - "Walk" a "Don´t walk", či hodnocení patrně první pusy v životě: "Mokrá". A na závěr zahřeje i Rain Manův vývoj pod vlivem bratra: "K-Mart je šunt" :) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KKC3W0awjm0 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tenhle skvost světové kinematografie by neměl utéct nikomu. Dustin Hoffman ve své nejslavnější roli a v jedné z nejlepších v dějinách kinematografie, kde neuvěřitelným způsobem ztělesnil autistu. Tom Cruise se mu nevyrovná, ale podává velmi dobrý výkon. Film vyhrál čtyři z pěti hlavních Oskarů (chybí jen za nejlepší ženský výkon). Nejlepší snímek Barryho Levinsona, kterému se až na vyjímky (Spáči) již nikdy nepřiblížil. Nezapomenutelný zážitek, jasných pět hvězdiček. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdo nedokáže propočítat kombinaci šesti balíčků současně." Tak tady bych si dovolil opravit, že to nedokáže nikdo kromě výborného řidiče autisty Rain Mana. Ten mě hrozně bavil, kdykoli neměl záchvat. Jakmile ho však dostal, tak ... o-ou. A namachrovaný Charlie mě nebavil vůbec. Nejdřív hýřil nepříjemnou arogancí a jeho překotnou změnu jsem mu prostě nevěřil. Já jsem totiž úplně normální, takže hned zjistím, kdo je na první metě a jelikož je úterý, tak mám ve 12:00 smažák. To je za 41 minut a 35 sekund. Teď už 23 sekund. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Rain Man ani navzdory fantastickému a skutečně autentickému (nebo autistickému?) výkonu Dustina Hoffmana není o studii autismu, ani jiné nemoci, na to je příliš zjednodušený a hollywoodsky podbízivý. Je to velice pěkný, milý a vůbec ne složitý přiběh o cestě arogantního mladíka (excelující Tom Cruise) za emocionálním dospěním. Je příjemné se na to dívat, je něžné nechat se od toho pohladit po duši, ovšem o genialitě, či dokonalosti se hovořit nedá, Rain Man nemá přesah... Jeho úspěch však není žádným překvapením, Hoffmanovy kreace a představení té divácky atraktivní stránky autismu slaví zasloužený úspěch snad u všech sort diváků. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mělký, ale zároveň dost chytlavý film. Těm pěti hvězdám se bráním, chtěl bych si hrát na náročného diváka, ale nemám na to sílu. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

- Jaký to je? - Mastný. Jo, i takhle by se ten fim dal shrnout. Ano, je to génius. Ano, byl to sobec. Ano, ona byla celkem kost. Škoda, že jsem to neviděla dřív, asi bych tomu dala vtší hodnocení, jenomže najednou byl konec a já si říkám: "A to je všechno?" Asi jsem vážně moc zmlsaná... Ale sranda to celkem byla, to jóóó... Rain man je jako moje sestra (ne pamětí). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hoffman si samozřejmě těch pět hvězdiček zaslouží, ale film celý ne. Je to více než dobrý film, i ten Tom Cruise tady skládá zkoušku "z dospělosti", ale... Je to velmi dobrý americký HOLLYWOODSKÝ film. A to je vše. S vynikajícím Hoffmanem. Možná s ním ten film měl dělat někdo jiný. Umím si to představit s Johnem Schlesingerem!... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Absolútne pohlcujúce, úchvatné umelecké dielo!!! Niekedy sa sám seba pýtam, na čo vôbec všetky tie filmy pozerám, prečo pri nich strácam svoj drahocenný čas a nevenujem sa radšej niečomu zmysluplnejšiemu (priatelia, zábava, škola...), ale práve snímky ako Rain Man ma vždy utvrdia v tom, že aj pred televíznou obrazovkou sa dá spoznávať svet - ešte nikdy som si tými piatimi * nebol taký istý. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

takhle dobře udělaný film se moc často nevidí. Scénáři a režii neni co vytknout. Hercký výkony jsou dokonalý, ale to co předvedl Dustin Hoffman to je nadlidský výkon za který byl právem odměněn Oscarem ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Výkon Dustina Hoffamana je fenomenální. Samotný příběh však staví jen na konfrontaci dvou světů. V prvním žije Charlie, který je ze začátku opravdu nechutný egoista a v druhém Raymond, který má svůj stereotyp. Několik silných pasáží se tu našlo, ale vše stojí a padá na tom, co předvádí Hoffman. Když dávám plné hodnocení, tak po skončení filmu vím, že za nějaký čas se na něho znovu rád podívám. Tady jsem ten pocit neměl. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Asi je dobře, že si na vše nechali dostatek času... a že je to méně obvyklý druh příběhu... a že to dojalo Michaela Caina, který taky objevil, že má bratra v ústavu... Ale já nejsem Michael Caine. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hit pozdních osmdesátých let, kterému vedle mimořádně propracovaného scénáře pomohl životní výkon Dustina Hoffmana. Ten jako známý puntičkář věnoval přípravě mimořádně náročné role bezmála pět měsíců a žil i s autisty v léčebně. Cruise se vedle Hoffmana snažil nezapadnout a vytáhl se na jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Všechno ve filmu šlape, jak má. Jeden z největších filmových zážitků. Film je doslova nabitý emocemi, ale nepřekračuje hranice kýčovitého sentimentu. Celkový dojem 95 %. ()

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama