Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 902)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Niečo čo od prvých hudobných tónov a prvého smiechu rezonuje. To, že je Joker obľúbený antagonista nemusíme rozoberať. Phoenix mu dal punc reálnosti, množstvo smútku a snahy o pochopenie. Tá ho ultimátne dovedie k výraznému Originu. Nie je až taký šialenec ako Ledger. Ten si užíval chaos. Phoenixov Joker je psychopat. Usmievavý. Nenápadný a o to viac nebezpečný. Som veľmi rád, že ku koncu roku to prišlo a Hollywood sa rozhodol servírovať aj dobré filmy Od Ad Astry a Toho, čo sa stalo kedysi v Hollywoode som bol plný očakávaní na Jokera. Nesklamal. Film, ku ktorému sa oplatí vracať, lebo je plný skvelej atmosféry a nuáns. Finálny zrod a posledný punchline vytvorili zimomriavky. Pre mňa najlepší komiksový film od BVS. A hoci je to dobré také aké to je. Nebránil by som sa pokračovaniu ak zostane tým pokope. Soundtrack povinnosťou. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme konečne trochu originálnejšie pojatý komix. Hm, moment ono je to vykrádačka starých Scorseseho peciek, ktorú sa snaží ospravedlniť tým, že zneužila aj De Nira, ktorý v nich exceloval, ale tu je za nesympatického vola. Tak nič. Je to R-ko = dospelé pojatie. Je pravda, že to nie je detinské R-ko ako Deadpool, ale práve snaha o psychologickú sondu jedného chudáčika, ktorého každý terorizoval tak dlho, až mu preskočilo, mi príliš vydarená nepripadala. Za prvé ma už v traileroch nenadchla snaha poľudštiť ikonického záporáka tým, že s neho urobia otloukánka. Ale dobre, to je len môj problém a nie je to objektívny zápor. Čo z môjho pohľadu vôbec nevyšlo bola tá psychologická sonda. Arthur bol pre mňa väčšinu scén absolútne nečitateľný a nevedel som čo v konkrétnej scéne cíti. Či sa bojí, trpí, je nasratý alebo sa zabáva. Toto podľa mňa režisér komédií vôbec nezvládol a ani afektovaný, hnusne vychudnutý a neustále otravne sa smejúci Joaquin Phoenix to nezachránil. Ten jeho smiech mi liezol neskutočne na nervy od prvých minút a že mu vymysleli logické vysvetlenie tomu vôbec nepomohlo. Jediný Joker, ktorý ma doteraz nadchol bol Ledgerov. Keď to bolo potrebné, tak vzbudzoval strach, bol zábavný, krutý, šialený, ale celý čas skvele stvárnený na to, aby som jeho konanie v jednotlivých scénach chápal. Phoenixov Arthur bol divný chudáčik do ktorého duše som neprenikol a vlastne som na to ani nemal chuť. Výsledok je priemerný film s otrepanými motívmi, vykradnutou štylizáciou a afektovaným prejavom hlavnej postavy. Gigantický komerčný úspech úprimne nechápem, ale našťastie nie som filmový producent, takže ma to nemusí trápiť. 5/10. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Asi jediny film, ktery jsem mel fakt problem dokoukat do konce. Fantasticke znazorneni jednoho z nejdesivejsich zaporaku vsech dob. Veskere aspekty pribehu a jeho zpracovani funguji dokonale. Joaquin nahani svym vykonem az mrazivou hruzu. Precizni prace, ale na film uz se nejspise nikdy znovu nepodivam. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak by som zobral do úvahy niekoho, kto nikdy nevidel nič s Jokerom, tak bude preňho toto x-té stvárnenie pomerne neatraktívne. Proste ďalší pošuk, ktorého stav postupne graduje. Nič nové pod Slnkom. Pre fanúšika batmanovského sveta ide len o doplnenie informácií s tým, že keď sa všetko konečne začne podobať tomu, čo sa mu najviac páči, tak príde koniec. Phoenix fajn, ale nejako ma nevtiahol do toho svojho sveta. Civilne pojatý zrod legendárnej postavy, ktorý neprináša nič výnimočné. Len depku plnú smiechu. Jeden z najviac precenených filmov. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Přeměna člověka v jednoho z výrazných padouchů v Gothamu a batmanova protivníka. Přestože to na mne působilo skoro až zdlouhavě (neb stále jsem očekával, kdy dopadne pomyslná poslední kapka a povstane Joker), měl pozvolný přerod svůj význam a větší hloubku než padouši, kteří vznikli na filmovém plátně během pár minut. Je to mrazivě poutavé, žádnou velkou akci však neočekávejte, spíše ´art´ než ´action´. Je to především geniální one man show Joacquina Phoenixe, který ani na chvíli nezmizel ze záběru. Jeho výkon jistě bude ověnčen nějakými významnými cenami. 85% (viděl jsem: 2x dvd titulky i cz) ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Na Jokera se samozřejmě nebude vzpomínat kvůli brilantní režii nebo originálnímu scénáři (obé tvrzení totiž není až taková pravda), nýbrž kvůli tomu, jak se Joaquin Phoenix protančil skrz plátno a ztvárnění bolestivě narušeného člověka dobitého predeterminací a krutým okolím, k zlaté oscarové sošce. Todd Phillips dal dohromady snímek, který minimálně svými trailery a částečně i promo kampaní značně "klamal tělem". Natěšení diváci totiž mohli dle ukázek očekávat daleko akčnější a film s odlišným vyzněním, zatímco výsledná látka byla víc než čímkoliv jiným studií onoho narušeného jedince, jenž dostával od života a svého okolí jednu osudovou ránu za druhou, což ve spojení s jeho anamnézou vedlo ve finální přerod do role na cestě bez návratu. Že je sledování filmu občas až nepříjemným zážitkem jen dokládá genialitu Phoenixova výkonu, kterému Phillips spíše umetá cestu a klidí se z ní, než že by ho po ní sám vedl. ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

První myšlenka, která mě v souvislosti s tímto filmem napadne, je, že je naprosto zbytečný. Možná ne pro studio a producenty, ale pro diváka rozhodně. Hned vzápětí se vynořuje otázka, jak mohl takhle ordinérní film vyhrát v Benátkách. Vskutku bych asi spíš pochopil, kdyby podobnou cenu získal Nolan za TDK než tohle. Není to samozřejmě špatně natočené, právě naopak (avšak nijak inovativně), ale tak kolikrát se můžete dívat na ten samý příběh, aniž by vás nezačal nudit k smrti. Máme tady outsidera, jenž je bit životem a lidmi bez přestávky na každém kroku. Po téměř nekonečné řadě příkoří následuje vzdor. V tomto případě má podobu negativního násilí, jde totiž o padoucha (v případě kladných hrdinů mluvíme o pozitivním násilí, humanitárním bombardování apod. (s tím bombardováním si dělám legraci, Václav Havla jsem sem rozhodně zatahovat nechtěl, a navíc jsem ho měl rád…)). A následuje The End. Bravo. Překvapily mě tři věci (když ten celkový obraz byl tak fádní, snažil jsem zaměřit na detaily): 1. Arthur Fleck má svém prostorově docela velkorysém bytě dvě televize, 2. Thomas Wayne byl dle všeho špatný člověk, i když jsem si z Batmanova vyprávění vždy vyvozoval naprostý opak (nutno přiznat, že tohle mohl být jeden z Fleckových bludů; nejbližší snímek by mělo DC věnovat právě této postavě), 3. Arthur při své návštěvě Arkhamské psychiatrické léčebny oslovuje afroamerického zřízence jako „brother“ (neunikla náhodou komiksovým fandům velmi pravděpodobná hypotéza, že Jokerovým nevlastním bratrem vlastně není Batman, ale tenhle bezvýznamný černoch?). Doporučení: nechoďte na to, je to fakt ohromná nuda, já přehodnocení svého rozhodnutí (původně jsem na to do kina jít nechtěl) lituji. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Dobře dobře dobře, musím říct, že i přesto, že jsem tak nějak čekala (to víte 91% se prostě nemýlí), že tenhle film bude zatraceně dobrej, kdo měl čekat takovejhle masterpiece sakra? Na to jsem fakt nebyla připravená a nezkazilo mi to ani to, že jediný místa v kině byly až u plátna a koukat na film z blízkosti takový, že vidíte pixely, je tak akorát na oční výpal. Pro fanoušky původních komiksů to asi moc dobrý nebylo, protože tady byla snad jenom jediná poukázka na Batmana a to na konci filmu. Mezi fandy původního komiksu se fakt neřadím, spíš mezi nefandy, takže jsem byla velmi ráda, když se vysrali na všechny ty pičoviny kolem Batmanem apod. a udělali z toho tenhle zasraně úžasnej psychologickej film. A Phoenix prostě nemá chybu. Jestli tenhle týpek nevyhraje Oscara, tak jsou Oscaři už totálně v píči a jako cena stojej absolutně za hovno. Tenhle týpek do toho dal do slova všechno. Aby se takhle vžil někdo do role už jsem dlouho neviděla, nedokážu si Jokera představit jako někoho jinýho, tahle role prostě čekala jenom na něj (samozřejmě je tady ještě Ledger, kterej je podle mě na úplně stejným místě jako Phoenix, taky úplně úžasnej Joker). Pak je tady ještě hudba a do prdele, že ta se ale povedla. No jo vsadili si na jistotku, týpek to prostě s psychologickou hudbou umí, stačí mrknout na Chernobyl, budete posraný strachy jenom z tý hudby. :D A příběh? I když se odvíjí trochu jinak než v Temnym rytířovi je sakra mistrovsky udělanej a aboslutně bez děr ve scénáři nebo nelogickýho uvažování postav. Všechny postavy prostě působí tak reálně, to snad ani není možný sakra. Ve zkratce, tenhle film skončil sakra rychle a budu se na něj muset podívat znova! Hodnocení: 10/10 ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Já vlastně chápu lidi, kteří píšou, že jde o banální vyprávěnku. Pro Jokera celkem nepochybně platí, že pokud člověk viděl trailer, dokáže děj poměrně efektivně předvídat. Po první půlhodině to možná zvládne i bez traileru. I tak ale podle mě existují tři dobré důvody, proč jde o výjimečný film. V první řadě nepochybně stojí herecký kumšt Joaquina Phoenixe, který nesleze ze záběru a jeho kreace je dechberoucí. Druhým důvodem je scénář (v kombinaci se suverénní režií), který vlastně nepotřebuje mít nečekané zvraty, protože rámuje snímek jako psychologický sestup do mysli narušeného člověka, který ještě k tomu žije v poměrně bezútěšném prostředí. Třetím - a pro mě hlavním - důvodem je vypovídání o současném stavu (prvního) světa skrze retro rámec světa fikčního. V tomto smyslu působí Joker jako svého druhu memento. Stav fikčního světa, kde arogance, politikaření a zvůle privilegované skupiny vede k stále širšímu rozevírání sociální propasti až do té míry, že to mobilizuje naštvaný dav k projevům násilí, je nápadně podobný tomu, co vídáme v televizním zpravodajství i dnes (a zdaleka se to netýká pouze nepokojů v afroamerické populaci, jakkoli tam je ta paralela nejsilnější). Svým způsobem jde taky o trochu výsměšný komentář k batmanovskému mýtu, který se vždycky opíral primárně o parapolicejní přístup k potírání zločinnosti, tj. k potlačování symptomů, namísto aby Bruce Wayne využil své brilance, vlivu a bohatství, aby docílil nějaké systémové změny. Je-li co Jokerovi vytknout, je to snad (v závěru) až příliš velká doslovnost v tom sociálním komentování dneška, a vlastně i poměrně zbytečné napojení na batmanovský origin. Ale to jsou spíš drobné vady na kráse. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Sonda do duše jednoho z největších filmových šílenců je natolik kvalitním filmovým počinem, že může směle útočit na Oskarové triumfy a to klidně v několika kategoriích. Zejména Joaquin Phoenix bude žhavým želízkem v ohni, neboť navzdory předpokladům minimálně otřásl Ledgerovou pozicí nejlepšího Jokera. Snímek má především psychologický charakter a nechává nás pohlédnout na jednu z klíčových postav Gothamu ve zcela jiném světle. Ukazuje nám, že Joker není prostě jen nějaký magor, ale tragická figurka, která do jisté míry zaslouží i soucit. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Viac tragicka drama nez komiksovka. V podstate o jednom vychudnutom, chudobnom, psychicky nemocnom muzovi, ktoremu sa pred ocami ruca aj to minimum, co v zivote ma. A proste snapne. Phoenixov smiech v kombinacii s velmi bolestnou mimikou je pod kozu prenikavy. Nie je to na 5 hviezd, ocenila by som udernejsi dej, ale myslim, ze tvorcovia svoj zamer uskutocnili naplno. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

And the Oscar goes to... Joaquin. Už je to nejaký ten piatok, čo som naposledy videl takýto famózny herecký výkon, vďaka ktorému uveríte, že Jokera nehrá, on ním naozaj je... Je to síce one man show, ale celkovo nemám filmu čo vytknúť, je úžasný po všetkých stránkach. Alebo som si nič iné nevšímal, lebo som bol taký uchvátený Joaquinom? :-) ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Ztracená dekáda DC filmů je u konce. Po roce 2012, kdy skončila Nolanova geniální trilogie o Temném rytíři, se snímky pod touto komiksovou značkou postupně propadaly do hlubin trapnosti s díly jako Batman vs. Superman, Liga spravedlnosti a Aquaman, zatímco Marvel se jen zpovzdálí posmíval. Smích z tváře mu však šlohl Todd Phillips, který natočil jeden z nejlepších komiksových filmů všech dob. Film, který si nějaký Avengery zcela strčil do kapsy. Joker je čirá depresivní temnota, která je šikovně okořeněná geniální atmosférou a postupným propadáním se do stále hlubších vrstev šílenství. Nepůsobí to vnuceně, ani přehnaně. Má to pomalé tempo, které ale diváka do sebe vtáhne stejně rychle, jako Vetřelec do větrací šachty. Phoenix je tam naprosto fenomenální. Srovnávat ho z Ledgerem mi nepřijde úplně fér, protože oba jejich Jokerové se v mnohém liší. Zatímco Ledgerův Joker je už psychopatický kriminálník, který kuje pikle pro vlastní potěšení, Phoenixův Joker působí jako zcela zničený a ztracený člověk, který se v onom šílenství teprve musí ještě pořádně usadit. Ale husinu z něho člověk dostane každopádně. Není to film pro masy. Není to klasická komiksárna. Je to psychologická analýza individua, které vznikne, když na něj celá společnost sere a nedostává se mu pomoci. Je to vlastně taková modernější verze Scorceseho Taxikáře. Akorát s větší dávkou zla a beznaděje. Vynikající film. Hned z toho člověk dostane chuť si pustit Temného rytíře, aby se mu to hezky propojilo. Průměrných 5* ()

DanteZ 

všechny recenze uživatele

„Joker“ rozhodně není pouhým dalším super-hero/origin filmem. V mnoha ohledech jde dále. Má přesah a jeho sdělení smrdí z každého záběru, ve kterém Joaquin Phoenix předvádí doslova maniakální herecký koncert. Todd Phillips (pravděpodobně tlačený studiem) však divákovu smyslu pro interpretaci nedůvěřuje, a raději mu jde až příliš napřed, čímž celý snímek značně shazuje. Celá recenze zde. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Jedna známá mi dneska řekla, že Joker není film o tom Jokerovi z Batmana. Prý je to film o pošahaném týpkovi z dnešního New Yorku. Tak si říkám, že to teda musím konečně vidět, protože jsem mimo mísu. No....a on je to film o Jokerovi z Batmana! A jak dopadla konfrontace se známou? Prý chtěla vědět, jestli to poznám.... Tak určitě. ;) Jinak, Joker je strhující a říkám si, že čas od času jsme asi všichni Joker, stejně smutní a prázdní. *Konečně zase zážitek z filmu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Psychologicky nejuvěřitelnější supervillain origin, jaký jsem kdy viděl a luxusní herecký výkon Joaquina Phoenixe, který je každou minutou znepokojivější a děsivější. Zároveň je to vskutku dobrá filmařina, kde funguje vše od kamery až po hudbu přesně tak jak má a která mě vtáhla od první minuty tak, že jsem zapomněl sledovat čas. Zaflusaný a potagovaný Gotham raných osmdesátek jako protipól k hypermoderním marvelovským hrátkám funguje skvěle a Rkový rating je darem z nebes. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Môj 1000. videný (hodnotený) snímok tu na čsfd, bol správna voľba. Joker sa krásne ponára do sveta psychických chorôb, ich vzniku ako geneticky tak aj vďaka vplyvu prostredia, snaží sa chápať, pokiaľ možno nesúdiť. Čo ma prekvapilo bola absencia akcie, film sa viac zameriava na postavu samotnú ako na činy, ktoré koná. Mne to nevadilo, chápem však, ak by niekto očakával trocha iný druh filmu. Každopádne, podľa mňa je to skvelý podklad pre pokračovanie a Joaquin Phoenix bol výborná až mrazivá (pre mňa nie prekvapivo) voľba. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pád do šílenství aneb Phoenixova psychojízda v kvalitě A+. Postava, která mi předtím nikdy nesedla a tentokrát se to beze zbytku povedlo. Z počátečních rozpaků (mých) se vyklubala drtivá a znepokojující sonda do lidské (?) společnosti očima velice křehké a zranitelné osoby (s diagnózou, pochopitelně). P.S. Pavel Tesař výborný. P.P.S. Tanec na schodech chci vidět ještě jednou, možná i dvakrát.. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama