Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panství Downton, to je dokonalá kronika života příslušníků britské aristokracie a jejich zaměstnanců v prvních desetiletích dvacátého století. Tlak, který vyvolává moderní doba, přímo kontrastuje s prostředím, jež je založeno na respektu k tradicím a zažitým rituálům. Majitelé panství, Crawleyovi, ale tuší, že pokud nepůjdou s dobou a nepodstoupí dobrovolnou modernizaci, nemají naději na přežití. Tím spíš, že ty, kteří se jim starají o celodenní servis, postihly emancipační tendence a představa, že budou svým pánům sloužit až za hrob, už dávno vyšla z módy. V této atmosféře bublajícího neklidu dorazila na panství zpráva, že ho poctí návštěvou anglický král. Pro všechny je to životní zážitek, na který se ti „nahoře“ i ti „dole“ musí víc než stoprocentně připravit. Jenže osud je prevít, který dokáže zaskočit i ty nejpřipravenější. Královo služebnictvo chce převzít kompetence toho místního, jelikož ho považuje za neschopné, a domácí se rozhodnou rafinovaně bránit. Plánovaný příjezd krále také na panství přiláká nejrůznější nezvané návštěvníky, kteří mohou mít ty nejhorší úmysly. A do toho všeho se navíc připlete láska. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (128)

Sammya 

všechny recenze uživatele

Jako milovník seriálu jsem byla naprosto nadšena. Rozbrečela jsem se už u úvodních titulků :D Musím přiznat, že chvílemi působil děj jen jakási nedůležitá omáčka, ale o to přece nešlo, abychom dostali nějaký zásadní zvrat, šlo o to, abychom dostali to, co na seriálu nejvíc milujeme, a to se stalo. Prostor dostala většina postav a dokonce přišly i nějaké posuny v příbězích postav, nějaká akce též nastala, ale hlavní byla atmosféra, denní život anglické smetánky i sloužících, malé i větší události. Konec je případně otevřený dalšímu pokračování, ale ne natolik, aby nemohl sloužit jako závěr. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Julian Fellowes se při psaní scénáře vyspal do růžova, jinak si nedovedu představit onu ohromnou pozitivní sílu, která z filmu sálá. Slzy se mi jako správnému fandovi draly do očí už ve chvíli, kdy s gradující hudbou přišel úvodní záběr na samotné panství, ale až právě v chýlícím se závěru, kde i smutné zprávy jsou podány s nádechem optimismu, mi docházelo, jak unikátním způsobem se nezapomenutelné příběhy uzavírají. Na přehnaný happy end nebo nevěrohodnou symbiózu vrchnosti se sloužícími si tedy rozhodně stěžovat nebudu a ještě jednou zamávám svým velkým oblíbencům, zejména konečně dozrálé, stabilní a zbožňováníhodné Lady Mary. ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Seriál miluji! Film byl pouze takovým příjemným pomrknutím a připomínkou dlouhých zimních večerů, které jsem trávil se seriálem. Příběhově o ničem, i když se snažili zakomponovat pár zajímavých momentů. Spíše jsem to bral jako možnost strávit další dvě hodinky s mými oblíbenými hrdiny. Neurazí, ale ani nenadchne. Přesto jsem rád za cokoliv, co z tohoto seriálu vyjde. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, který seriál nikdy neviděl, jsem si jeho filmový závěr nečekaně užil. Panství Downton je co se kostýmů, kamery a hudby týče skvělá práce, ale především funguje i jako sbírka malých i velkých příběhů dvacítky hrdinů, z nichž každý dostane prostor zazářit. Někdy je to veselé, jindy tragické a pak zase dojemné. Ale skvěle to drží pohromadě a moc příjemně se na to kouká. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Urcite je to jen a pouze pro divaky serialu, o tom pochybovat nikdo nemusi. O tom, ze si to muze uzit i nekdo, kdo serial nevidel... Mozna, ale pak to bude jako, kdyz poslouchate cizojazycnou pisen. Pro divaky serialu to bude pohlazeni. Krasne a dustojne rozlouceni s prijemnou zapletkou s dialogy, ktere k tomu neodmyslitelne patri. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (2)

  • Při přehlídce yorkshirského pluku za účasti krále Jiřího V. hraje skladba Julia Fučíka „Florentinský pochod (Op. 214)“ z roku 1907. Její autor, český skladatel vojenských pochodů c. a k. armády, byl strýc nacisty popraveného komunistického novináře Julia Fučíka, autora Reportáže psané na oprátce. Rodinné vztahy jejího autora tak odkazují i na části děje filmu, kde krom rozporů mezi monarchisty a republikány v rámci rodiny Crawleyů zazní i přesvědčení o komunistickém smýšlení jedné služebné. Spíš než o záměr tvůrců jde patrně o náhodu, ovšem zajímavou. (Korsak)

Související novinky

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Reklama

Reklama