Reklama

Reklama

Šílený Max

Trailer

Ve zpustošené zemi blízké budoucnosti vládne silnicím divoký motorkářský gang. Řádí v ulicích, terorizuje nevinné civilisty a strážcům zákona se jen směje do očí. Jednoho policistu ale podcení. Když motorkáři brutálně napadnou nejlepšího přítele a rodinu Maxe Rockatanskyho (Mel Gibson), změní se Max v běsnícího šílence, který žije jen pro jediné - pro pomstu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (619)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Šílený Mel! Tedy, Šílený Max, který definitivně zešílí, když mu sáhnou na rodinu. Ve své době silně kontroverzní film vzbuzoval nevoli a silné emoce zobrazovaným násilím. Dnes je samozřejmě vše jinak, my všichni žijeme v šílené době, tudíž tenhle film asi zaskočí málokoho. A přesto jsem si po dlouhých letech uvědomil, že je pořád napínavý, že bouračky a karamboly mají ty nefalšované grády bez jakékoliv pomoci pixelů, že smrt pod koly tiráku vypadá opravdově, že lesní naháněčka je mrazivá, že bezvýchodnost a hořkost z filmu přímo sálají. A byť druhou část považuji za nejpovedenější z celé trilogie, tak tenhle snímek ji nastartoval. A samozřejmě zrodil množství rozličných plagiátů. A taky díky němu došlo i na čtvrtý film. Hodnocení ponechávám. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Námět k nezaplacení, ale rozbředlý scénář, dramaturgie a vedení herců skoro jak od Uwe Bolla. Ten film vznikl jenom kvůli pár automobilovým honičkám, ale Millerovi za něj nikdy nepřestanu být vděčný, protože bez jeho úspěchu by nikdy v budoucnu nemohla vzniknout zázračná genialita jménem Zběsilá cesta... 45% ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šílený Max připomíná Lego různých sad v rukou nepříliš nadaného dítětě, kostičky jsou mnohdy prvotřídním výrobkem, ale celek z nich složený zví kočkopsa. Tvrdé bouračky jsou výborné. Vstup Maxe na scénu pojal George Miller nádherně machisticky bezcitně - stříhá mezi slunečními brýlemi, řvoucím motorem, exhalujícím výfukem, ječícími pneumatikami, černými rukavicemi a periodou majáku. Tůrovaný motor střídaný rozpálenými asfaltkami, ubíhající pruhy na silnici přeskakující na zpocenou, dílem unavenou i bezvýraznou Maxovu tvář - to vše sálá žízní, která šahá po divákově hrdle. Prstořez si půjčuje alespoň kousíček kouzla Alexa DeLarge. Technika, silnice, klima (ne tak zcela prostředí) a bezcitnost či bezcitovost - v nich vidím silné stránky Millerova rukopisu. +++++ Když však dojde na obsah hlav a srdcí postav, objeví se tuctovými důvody motivované násilí, nelogické jednání, tuctová idylická láska, tuctové extatické šílenství - tuctovostí se to ve filmu hemží víc než v mém komentáři. Film sice umí předvést řemeslně ucházející hororovou scénu v lese, ale ta působí nejlépe jako slušná kopie, podobně je se mstitelským koncem, u romantické části už ani nelze mluvit o slušnosti a vysloveně nedůvěryhodně působí napětí mezi motivy policejního státu, od občanských institucí odtrženého gangu a "právníkokracie". Neprůměrný průměr. Slabé ***. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo, zklamalo. Těšil jsem se na nějakou apokalyptickou zápeltku, ale o tom se člověk dozví úplný hovno. Co se děje týče, po hodině a čtvrt se stane to, co se mělo stát hned na začátku, a co tomu předchází je vlastně nic. Toporný a měkký Mel Gibson, gang čůráků, sem tam nějaká honička, romantický sračičky. Možná jsem to nepobral? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Austrálsky režisér George Miller stvoril v roku 1979 jedného z najznámejších postapokalyptických filmových hrdinov. Na plátna kín prišiel "Šialený Max". V hlavnej úlohe sa objavil Mel Gibson. Týmto snímkom odštartoval svoju hviezdnu hereckú kariéru. Z filmu "Mad Max" sa stal kultový akčný snímok. Aj keď trocha trpí nízskym rozpočtom a miestami nedotiahnutým scénarom je to originálne filmové dielo, ktoré sa výrazne zapísalo do dejín svetovej kinematografie. **** ()

Galerie (157)

Zajímavosti (45)

  • Mel Gibson (Max) se původně castingu vůbec neúčastnil, doprovázel na něj svého kamaráda. Protože se předešlé noci porval v baru a jeho hlava podle jeho slov vypadala jako „černá a modrá dýně“, byl požádán, jestli by se mohl vrátit za tři týdny, protože produkce potřebovala „šílence.“ (HellFire)
  • Muž před restaurací u cesty je James McCausland, spoluautor scénáře. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Filmaři z Austrálie nezahálí

Filmaři z Austrálie nezahálí

22.06.2014

Asi nejvýraznější australský režisér a scenárista současnosti David Michod má napilno. Jeho očekávaný Rover, který Quentin Tarantino označil za mistrovské dílo a nejlepší post-apokalyptický film od… (více)

Pattinson je tak trochu Šílený Max

Pattinson je tak trochu Šílený Max

27.07.2012

Možná šílí i kvůli bulvárem propírané nevěře Kristen Stewart s režisérem Sněhurky a lovce Rupertem Sandersem, ale to nechme stranou. Filmy nás pořád zajímají víc než drby. Robert dělá všechno pro to,… (více)

Reklama

Reklama