Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Sidonka k tomuto seriálu (4)

1:23:45 (2019) (E01) 

Opravdu silný námět, který umí naservírovat skutečné emoce a s divákem otřást. Film říká dosud známou pravdu: když se něco opravdu zlého nechce vidět, ani milion důkazů nestačí k tomu, aby způsobilý lidé prozřeli. Bohužel, zametání katastrof pod koberec, manipulace s fakty, zatajování, nekompetentní přístup už při samotné technické zkoušce i následném amatérském vyšetřování události a zlehčování neštěstí či zkreslování údajů, se děje doposud a vůbec to není film jen o nezodpovědném a bezohledném přístupu komunistických papalášů a o jedné jaderné elektrárně. Stále aktuální situace. Občas je sice pravda tak očividná, že chtě nechtě stejně vyleze najevo, ale to už je pro mnohé oběti příliš pozdě. - Nechápu, jak se mohlo stát, že dokonce ani hasiči, kteří k požáru dorazili jako první, nedostali základní ochranné pomůcky, přestože se jednalo o objekt jaderné elektrárny. Absolutní ignorace, vědomé přehlížení rizik i ve fázi, kdy ještě ani vedení pořádně netušilo, o jak šílený průser se ve skutečnosti jedná. - Nehezky se na tuto obrovskou tragédii kouká, ale přesto se těším na další díl. ()

Please Remain Calm (2019) (E02) 

Obvykle bývám poměrně kritická, i na nejlepším díle se dá najít nějaká chyba nebo něco malého k výtce. Jsou ovšem filmy (seriály), které jsou něčím tak výjimečné, že ani puntíčkář nemá slov a případné nedostatky převálcuje obsah viděného. Černobylská katastrofa a postoje lidí k ní a k jejím důsledkům je velice silné téma. Zpracování není 100%, ale vždy když chci něco konkrétního remcnout, dostaví se scéna, která mě dostane a já zapomínám na vše. Už z úcty k obětem nemám potřebu epizodu blíže rozebírat. Umělé ždímání emocí z diváka zde není, tohle dílo opravdu samo dýchá a žije. A přitom je zpracované "jenom" polodokumentární formou. Výsledný dojem? Myslím, že se to opravdu podařilo! ()

Open Wide, O Earth (2019) (E03) 

Původně jsem dala 4 hvězdičky, pak jsem musela přidat i tu poslední. Jinak to prostě nejde. Na tenhle seriál už asi nikdy nezapomenu, ta tíha... ne, nejde, nejde to člověku z hlavy. A ti horníci jsou prostě fajn. Parta řízků, kteří jdou přímo k věci a před nikým a ničím se nepo..rou. Prostě udělají tvrdou práci, která se udělat musí. Můj pradědeček byl taky horník a byl zavalený v dole, položil tam svůj život. O riziku se vždy vědělo, jít do Černobylu byla teprve mega odvaha. Říkám si, jak moc a dalece měli horníci, likvidátoři a jiní na výběr a zda opravdu všichni věděli o důsledcích. Každopádně, za tohle bych každému dala pořádnou doživotní rentu a metál. A ten bezohledný přístup k nim... "Až to skončí, bude o horníky alespoň postaráno?" "Já nevim." Uf, já bych to asi nedala. - Fajn, že seriál na toto téma vznikl. - Mírná výtka k některým detailům? Některé situace se až polopaticky vysvětlují, některé postoje a situace se opakují, nakonec však ani to není ke škodě věci. Jednoznačně převládá spokojenost. Po tolika prázdných seriálech a filmech, které jsem v poslední době viděla, konečně něco co má srdce, napětí a zarývá se to člověku pod kůži. ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

Opět mnoho silných momentů: od zarputilé babičky dojící krávu, která nechce vesnici opustit, přes vybíjení domácích opuštěných zvířat až po bioroboty na radioaktivní střeše (lidi). Seriál, který vás připraví o řeč. Prostě slušnej nářez. Otřesné, strašné. Tvrdá výpověď, těžké téma, zasraná politika atd, vše dobré jako doposud. Jen se tento díl mírně vlekl. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama