Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Už jsou to tři roky, co u reichenbašského vodopádu proběhl souboj mezi profesorem Moriartym a Sherlockem Holmesem, po němž oba skončili na dně rokle. Watson se vrátil do Londýna a mezitím se stal policejním patologem, který se přes ztrátu drahého přátele doteď nepřenesl. Jednoho dne je povolán k vraždě Ronalda Adaira a po jednání u soudu narazí na mrzáka, kterým se ve skutečnosti ukáže být samotný Holmes v přestrojení. Ten Watsonovi osvětlí, co se tenkrát u vodopádu opravdu stalo a proč se následně musel skrývat. Nyní však nastává vhodná doba k jeho návratu, protože jeho nepřítel udělal zásadní chybu. Po znovushledání se může dvojice dvou největších vyšetřovatelů na světě opět vrhnout na řešení zdánlivě nerozluštitelných záhad… Další osudy detektiva Sherlocka Holmese a doktora Johna Watsona podle předlohy Arthura Conana Doylea se dočkaly v sérii s názvem Návrat Sherlocka Holmese natočené mezi léty 1984 až 1986 výrazné obměny v obsazení. David Burke, který ztvárnil Johna Watsona, dostal pozvání do Královské shakespearovské společnosti a vzhledem k tomu, že by se nemohl nadále plně věnovat své roli, byl nahrazen Edwardem Hardwickem, neméně úspěšným hercem, co v roli Watsona zůstal až do konce seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele DocBrown k tomuto seriálu (11)

Návrat Sherlocka Holmese (1986) 

V roli Watsona nahradil Burkea Edward Hardwicke. Jsou tak typově podobní, že jsem si prvně změny ani nevšiml a až zpětně jsem si dal pozor, abych ty drobné niance odlišil. Hardwicke nemá tolik výrazný britský přízvuk, naopak má mírně zastřenější hlas (připomíná mi Mela Brookse), je mírně civilnější a není to už takový blbec (to je dáno scénářem). Brettův Holmes je samozřejmě dále geniální a častěji se tu vyskytuje Lestrade v podání také skvělého Colina Jeavonse. Kvalita epizod samozřejně opět závisí na kvalitě předlohy, která není úplně vždy skvělá. K výše uvedeným epizodám náleží i prodložené díly Hound of the Baskeville a Sign of Four a především ten druhý jmenovaný patří k úplně tomu nejlepšímu, co bylo s Holmesem zfilmováno. ()

Prázdný dům (1986) (S01E01) 

Brett zase koncertuje a Hardwicke mu krásně nahrává. Jak si užili to zjevení. Až se tají dech. Z poněkud naivní předlohy zase vymáčkly maximum. ()

Opatské sídlo (1986) (S01E02) 

Tenhle díl mi dlouho utíkal, viděl jsem ho jako jeden z posledních a to je problém. Zápletka byla (s malými variacemi) už několikrát ohranná, takže jsem hodně rychle vytušil, jak to mohlo být. Navíc ten konec byl až moc přeslazený. Brett tu má zase pár skvělých momentů, se skleničkami, s parním vlakem a provazem, ale na ukojení mého absťáku to nestačí. Malá perlička: když kamera zabírá detail ruky mrtvoly, tak je jasně vidět, jak se mu hýbou prsty. 65% ()

Musgraveský rituál (1986) (S01E03) 

Tahle epizoda plně stojí na Brettovi. Zdrogovaný Holmes v záchvatech smíchu, Holmes kráčející za pokladem, Holmes na loďce. Závěr nic pro klaustrofobiky. ()

Druhá skvrna (1986) (S01E04) 

Lestrade není úplně blbý! On měl o něm Holmes v knížkách hodně vysoké mínění. Doyle napsal tuhle povídku deset let před vypuknutím Velké války, jak vidno už tehdá byla Evropa jak sud se střelným prachem. ()

Škola v Priory (1986) (S01E06) 

Jé, Holdernesse Hall je ve skutečnosti Chatsworth House, tam jsem byl akorát před půl rokem. Nachází se v Peak district, kde se skutečně příběh odehrává, bravo ITV. Nakonec má tahle epizoda lepší atmosféru ponurého venkova než Baskerville. Přemýšlel jsem zda je lepší originální závěr nebo tenhle mírně předělaný. Nakonec mi přijde mírně uvěřitelnější ten originální, ale i tak plný počet. ()

Šest Napoleonů (1986) (S01E07) 

Nevím jestli byl nejlepší nápad dát na začátek po "columbovsku" co se ve skutečnosti stalo, bylo to pak ještě předvídatelnější než v originále. Jinak Brettova klasika, příhrává mu vydatně Lestrade, dokonce ho na konci málem rozbrečel (téměř doslovný citát z originálu, krásně přednesený Jeavonsem). Úvodní scéna v křeslech s doutníkem a drinkem byl vrchol požitku. Pro Marinu Sirtis to byla poslední role před nástupem do Star Treku, stydím se, nepoznal jsem ji hned. ()

Ďáblovo kopyto (1988) (S02E01) 

Poněkud slabší předlohu zachraňuje krásné Cornwallské prostředí a Denis Quilley (... a samozřejmě Brett jako vždy) ()

Stříbrný lysáček (1988) (S02E02) 

Trochu slabší epizoda, ale nakonec dávám jednu navíc za originálního vraha. ()

Vila Vistárie (1988) (S02E03) 

Hodně atypická epizoda, Holmes je spíš jen pozorovatelem a potrhlý inspektor Baynes to zvládne víceméně sám, s malým přispěním Watsona. Pěkné, jak mu Holmes na konci upřímně pogratuluje. Narozdíl od povídky, tady bylo opomenuto vysvětlení, co tam pan Eccles dělal (měl Garciovi poskytnout alibi). Na druhou stranu je ale závěr lépe zpracovaný zde (za to tu čtvrtou). Mimochodem, před rokem jsem jel kolem Oxshottu taky na kole a ta atmosféra byla úplně, ale úplně jiná :-). ()

Bruce-Partingtonovy dokumenty (1988) (S02E04) 

Dost vizionářský díl. Sir Doyle v roce 1908 nemohl tušit, jakou zkázu budou německé ponorky za pár let skutečně páchat. Škoda, že tu oproti předloze chybí Lestrade, jehož představitel byl v sérii také skvělý. ()

Reklama

Reklama