Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka postavená na starém dobrém schématu Pravda-Právo-sPravedlnost, přičemž každé "P" si jde svou vlastní cestou, čímž se vždy vytvoří napětí hodné detektivky. Závěrečný monolog (poirotovská rekapitulace) je tu však jaksi navíc - kladivo zbrocené krví a postava ve dveřích, to mohlo stačit. Jinak se člověk musí ptát: Proč ho neumyla, když všechno ostatní měla tak promyšlené? A odpovědět si: Aby na to manžel přišel sám! Proč chtěla, aby na to přišel sám? Aby mu to mohla hezky vylíčit!... Postava Barbary Sabichové (nejspíš k tomu přispěl i herecký výkon) není přiliš homogenní; atraktivní, ctižádostivá žena odsouzená k stlaní postelí (citát z filmu), nakonec realizuje své ambice v zločinu. Za veškerá její příkoří může svůdkyně jejího muže (který ji odsoudil ke stlaní postelí). Ale to bychom si měli spíš nechat vysvětlit od nějaké genderové pracovnice (navrhuji český tvar: genderky nebo genderistky - jako učitelky či policistky). No a co muž (podívejme se na to z jiného pohledu než gudaulin *****. Při již zmíněném monologu jeho ženy mu vytrysknou do očí slzy. Jsou to slzy úlevy, všechno se vyřešilo: kauza dopadla dobře; žena, která jím pohrdala je na pravdě boží; vrah se přiznal; a manželka prokázala v boji o něj takové odhodlání, že většího snad není (akorát při té údržbě nářadí selhala). ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Richard Kimble, co vyměnil bílej plášť za trestní zákoník a přebral Johnovi paní McClaneovou (tak sem se poděla po Die Harder, áha), je obžalován z vraždy tentokráte v kauze, kde nejsou vztahy jednotlivých účastníků nalinkovány nikterak jednoznačně. Opravdu kvalitní soudní drama, kde jsem, ani nevím jak, vraha odhalila hned na začátku, což by mi ale s přihlédnutím k faktu, že najisto jsem neměla ani nos mezi očima, nevadilo tolik, jako chviličky (chvilkama i chvíle :-) ) nudy. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Od réžie, scenára, kamery, hudby a produkcie - všetko uznávaní tvorcovia, herecké obsadenie - taktiež na úrovni, Harrison Ford - nie je len Indiana Jones, či Han Solo, disponuje niekoľkými zaujímavými rolami, ktoré stoja za to, len mne sa zdalo, že po príchode Raula Julii, sa pozornosť strhávala priamo naň, že potom bol Harrison v jeho tieni. Ženské obsadenie - je v obidvoch prípadoch viac, než záhadné, obidve herečky majú dostatok priestoru, aby som si ich obľúbil, obidve sú pekné, i keď sa priznám, že Greta Scacchi ma vzrušovala viac ako Bonnie Bedelia. Hlavná POINTA, je ľahko dosiahnuteľná, že nie je ťažké tápať v tom, ako sa veci majú, brat na to prišiel rýchlejšie ako ja. A práve, ako vravím na začiatku, všetko známe tváre, dobrá - temná kamera, hudba Johna Williamsa, skúsení Alan J. Pakula a Sydney Pollack, aj napriek týmto kvalitám, je to strnulé, predvídateľné, alebo za všetkým treba hľadať ženu, ženskú žiarlivosť... a cetera. Cítil som sa, akoby som chodil stále v začarovanom KRUHU ! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Wow, jaká to ale dlouhá nuda. Velice převelice dlouhá nuda. Sice solidně zahraná a inteligentně napsaná, ale pořád celkem dost nuda. Vyšetřování chyběl spád a nějaká gradace, celý to bylo takový ospalý a působilo to na mě, jako by vlastně nikomu moc nezáleželo na tom, jak se to rozuzlí, maximálně tak Fordem ještě projel nějakej elektrickej vzruch - někdy - a nejvýraznější postava je právník Raul Julia. Greta Scacchi, mimochodem, byla pěkná kočka. Bonnie Bedelia zůstává bohužel "tou, která hrála ženu McClanea." Teď přestaňte číst vy, co chcete vědět o filmu co nejmíň, abyste měli co nejlepší zážitek: Jakmile si divák někde přečte, že konec byl "nečekaný až šokující," velice jednoduchou metodou brzy dojde v průběhu děje k tomu "nečekanému a šokujícímu" závěru a já nebyla výjimkou. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Název filmu říká vše. Presumed Innocent. Ne nevinný nebo podezřelý, ale předpokládaně nevinný. A tak i vy zpočátku předpokládáte, že Rusty stojí na správné straně a jeho obvinění je buď omylem, nebo snahou ho zničit. Jenže pak vidíte rozpory mezi verzí, kterou u soudu prezentuje jeho právník, a tím, co o událostech před vraždou víte, a začnete pochybovat také. Mohl to být skutečně Rusty, kdo svou bývalou milenku zabil? Nebo její vraždu jen někdo využil, aby se Rustyho z jiných důvodů zbavil? A je vrahem vůbec některá z postav, která v příběhu vystupuje, nebo je to, kdo Carolyn zabil naprosto bezpředmětné? Otázky, otázky, otázky. A všechny zabaleny do poměrně temného příběhu plného amorálních postav, kde nic není černobílé. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Rusty Sabich (Harrison Ford) má v kanceláři obraz ženy jménem Lila Acheson Wallace (1889 - 1984). Byla dlouhá léta předsedkyní a spoluzakladatelkou Klubu spisovatelů. Také věnovala nemalé částky na dobročinné účely. Mezi těmi, kterým přispěla nejvíce, patří Metropolitní museum v New Yorku. (Terva)

Reklama

Reklama