Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

brit84 

všechny recenze uživatele

Zprvu vcelku zajímavá detektivka, přecházející svým koncem do slušného patosu. Vraha v oné osobě by zřejmě nikdo nehledal a na tom samozřejmě detektivní zápletky staví. Avšak v tomto případě se mi vysvětlení příčiny motivu vraždy zdálo až příliš ubohé. Nejvíce mě znechutila neumytá vražedná zbraň, kterou by v tomto stavu nechal jen idiot nebo někdo, toužící po vězení a následném trestu smrti. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford má od dokonalého herectva sakramentsky ďaleko, ale aj tak ma vždy dokáže strhnúť na svoju stranu. Okrem neho mi však náramne dobre sedia aj súdne drámy a nekonečné procesy s (ne)vinnými, príbehy o boji s časom, nepriazňou osudu, či očisťovaním svojho mena. Tu sa toho nájde požehnane. A dobre sa na to pozerá. Aj keď je záver značne preťahovaný (skôr znásilňovaný), stále to drží moc dobre v napätí. A tomu len ťažko odolať. Dobrá práca. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně milé překvapení. Jo btw, já jsem sice viděl film jen 1x, ale nevím, proč tu někteří tvrdí, že je to už hodně okoukané, když to má jen asi 25 komentářů a vidělo to cca pouhých 530 lidí (27.9.2008)...Ale to je jedno, zpátky k filmu. Byl jsem připraven na fakt, že to může být naprosto průměrný thriller, nebo jen lehce nadprůměrný. Během dívání jsem opravdu nabyl názoru, že je to jen takový obyčejný průměrný thriller, ale to se těsně ke konci filmu změnilo. Věci, které mi vadily, byly částečně vysvětleny a to nejdůležitější...vrah byl pro mě velkým překvapením, a to bez ironie a přetvářky. Chvíli jsem váhal mezi 4/5*, ale je fakt, že ten konec pokazilo dlouhé vysvětlování, dále bych ocenil rychlejší tempo filmu a navíc vyjma Forda mě ostatní herci moc nezaujali. Proto hodnotím slušnými 4*; škoda, potenciál snímku nebyl plně využit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vrátila jsem se k tomuto snímku po mnoha letech a musím napsat, že mi to sedlo jako dětská prdelka na nočník.. Celé to mrazivé finále jsem si pamatovala, což považuji za významné plus pro film... Harrison Ford je ohromný sympaťák a jeho Rusty mě bavil (je pro mě v této roli nezapomenutelný), herecký ansámbl úžasný, všichni to potáhli, každý ve své roli uvěřitelný (Brian Dennehy, Raul Julia atd.), no a k tomu krásná hudba pana Williamse.. U mě opakovaně filmová spokojenost.. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Po "pakulovsku" pečlivě a trpělivě vystavěný soudní thriller, který předběhl své slavnější devadesátkové následovníky nejen v žánru, ale i ve schopnosti šokovat ve chvíli, kdy už nikdo žádný šok neočekává a vše se jeví jako dohrané (jasně, o pár desítek let dřív tu byl SVĚDEK OBŽALOBY, ale stejně). Ford je tu s krátkým sestřihem a v relativně netradiční herecké poloze - a k tomu fenomenální hudební motiv Johna Williamse. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)
  • Rusty Sabich (Harrison Ford) má v kanceláři obraz ženy jménem Lila Acheson Wallace (1889 - 1984). Byla dlouhá léta předsedkyní a spoluzakladatelkou Klubu spisovatelů. Také věnovala nemalé částky na dobročinné účely. Mezi těmi, kterým přispěla nejvíce, patří Metropolitní museum v New Yorku. (Terva)

Reklama

Reklama