Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Konec velkých prázdnin byla odjakživa depresivní záležitost, ale tadyten konec byl nějak až moc...začátek mi připomínal Účastníky zájezdu (jen o fous zajímavější), kterým se v komunistickém bordelu životy pořádně zašmodrchaly. Knihu jsem nečet, ale umím si představit, že byla určitě lepší než celkem průměrný seriál. PS: Dejdar se tady ukázal v tom nejlepším světleslovasmyslu! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Zajímavá mozaika lidí, kteří v osmdesátých letech emigrovali ze zaprděného komunismu. Jeden z mála ne-li jediný který se toto tématikou zaobírá. Snad jen to mohlo mít šťastnější pro více našich hrdinů, ale asi to více odpovídalo realitě. Herecky dobře obsazené a dokonce i Dejdar tady exceluje. Méně známé tváře slovenských herců jsou osvěžující. ()

Reklama

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Seriál o tom, že to v emigraci rozhodně nebylo jednoduché, jak si možná někteří z nás mohli myslet (z některých scén mě docela mrazilo, a jelikož jsem se o emigraci a problémy s ní nikdy nezajímal, přiznám se, byla pro mě spousta věcí dosud netušená). Seriál plný výborných hereckých výkonů (určitě Martin Dejdar, který už mnohokrát dokázal že není jen bavičem z Ptákovin, ale jmenoval bych i Vilmu Cibulkovou, Jaromíra Dulavu a další). Seriál, na kterém je příjemný jeden fakt - opět máme možnost poznat i poměrně neznáme slovesnké herce, přeci jen po rozdělení ČS už tolik možností nemáme a je to myslím škoda. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že když jsem seriál viděl prvně, úplně mne chytl napínavý první díl. Nyní jsem si ale o to více užil další díly a vynikající herecké výkony. Moc se mi líbil Ilja Racek. Skvělý Dejdar a neméně Cibulková, která tu byla opravdu nádherná ukrutně sexy dáma, Zedníček atd. Jediné co mne dost překvapilo, vadilo nebo jak to říci, byl návrat "slováka" jak ho v pejorativním smyslu slova ve vzteku pojmenovala Sabinová. Kdyby se vojín takto vrátil a nebyl na hranicích rovnou odstřelen, by si útěk a nakonec i návrat, přestože se tedy vrátil, asi hodně užil. No ale byl mladý, naivní a zamilovaný tak možné by to bylo. Že by dopadl špatně to ale určitě... A hlavně abych nezapoměl na skvělou hudbu Michala Pavlíčka! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní televizní seriál z poloviny devadesátých let vypráví příběhy několika emigrantů, kteří se rozhodli opustit ČSSR v létě 1983. Některá dramaturgická rozhodnutí (např. se každý díl odehrává v průběhu jediného dne) tvůrcům zbytečně komplikují situaci a samotný závěr v některých případech působí prostě hloupě, ale jinak se tento koprodukční projekt čtyř evropských televizí docela povedl. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • V záběrech, kdy Udo Heilmann (Václav Vydra) veze Doru (Vilma Cibulková) a její matku (Jitka Frantová Pelikánová) z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem po německé dálnici, si lze za okny automobilu všimnout ocelových svodidel typického československého tvaru z produkce Nové Huti v Ostravě, která se v SRN nikdy nepoužívala. (Martin_L)
  • Natáčení probíhalo převážně v Brně a okolí a částečně v Rakousku. (M.B)
  • Od původního scénáře, který se přepisoval, až po realizaci uplynulo 13let. (Zdroj: kniha Lexikon českých seriálů). (M.B)

Reklama

Reklama